page top

Ντον Τζοβάννι στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Review Παράστασης)

Επιμέλεια : Παναγιώτης Λουκάς

Δημοσιεύτηκε 23/5/2015 17:37

Ντον Τζοβάννι στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Review)

«Στον Ντον Τζοβάννι ένα από τα ορόσημα του οπερατικού ρεπερτορίου ο Μότσαρτ αποδίδει με τη μουσική του όλες τις όψεις της πορείας του ανθρώπου που τα βάζει με τον Θεό και παίρνει την τύχη του στα χέρια του. Στο  εμβληματικό αυτό έργο, που μουσικά υψώνει την αυλαία του Ρομαντισμού με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται, αφού η αμφισημία διαπερνά το ποιητικό κείμενο αλλά και τη μουσική».

Η υπόθεση αφορά τις ερωτικές περιπέτειες του ακόλαστου Ισπανού ευγενούς Ντον Τζοβάννι. Σε μία από αυτές, αποπειράται να βιάσει τη Ντόννα Άννα. Προσπαθώντας να διαφύγει, σκοτώνει τον πατέρα της, ο οποίος επιστρέφει από τον κόσμο των νεκρών προκειμένου να πάρει εκδίκηση. Καθώς ο Ντον Τζοβάννι δεν μετανοεί για όσα έχει πράξει, οδηγείται στην Κόλαση. Η όπερα ολοκληρώνεται με το αυτονόητο για την εποχή, ηθικό δίδαγμα.

Στον Ντον Τζοβάννι ο Μότσαρτ φέρνει σε διάλογο στοιχεία της (διεθνούς) ιταλικής σοβαρής όπερας και της κωμικής όπερας, η οποία απηχεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έθνους. Η έντονα δραματική μουσική που συνοδεύει την εμφάνιση του υπερκόσμιου στοιχείου και οι εκτενείς άριες των ευγενών έρχονται σε άμεσο διάλογο με τον ανάλαφρο, καθημερινό ήχο των κωμικών χαρακτήρων. Μέσα από την αντιπαράθεση και τη σύνθεση ενισχύεται το ξεχωριστό ύφος καθενός από τους δύο κόσμους, ενώ η σύνθεσή τους είναι καινοφανής στην ιστορία της όπερας».

Την Τρίτη 10 Ιουνίου , βρεθήκαμε στη Γενική Δοκιμή μαζί με περίπου 1500 θεατές που εκμεταλλεύτηκαν την προσφορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Όπως είπαμε ήταν η τελική πρόβα της παράστασης και στις κάτω θέσεις καθόντουσαν οι συντελεστές της παράστασης που ήθελαν να ελέγξουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ οι θεατές βρίσκονταν στα πάνω διαζώματα.  Λίγα λεπτά μετά τις 9:00 άρχισε η όπερα και για λίγα λεπτά έπρεπε να συνηθίσουμε την ταυτόχρονη παρακολούθηση  τόσο στα δρώμενα επί σκηνής , όσο και στις οθόνες που βρίσκονταν οι υπότιτλοι σε αγγλικά και ελληνικά.  Μας πήρε λίγο χρόνο αλλά συνηθίσαμε! Τα βασικά πρόσωπα  είναι ο Ντον Τζοβάννι, Ντόννα Άννα, Ντον Οττάβιο, Ντόννα Ελβίρα, Λεοπορέλος, Μαζέττο, Τσερλίνα και αναλόγως με την ημέρα της παράστασης τα πρόσωπα εναλλάσσονται. Για αυτό το λόγο δεν μπορούμε να πούμε εάν κάποιος ήταν καλός ή κακός καθώς μπορεί την ημέρα που θα το δείτε , να παίζει ο άλλος τενόρος!

Από όπερα έχω παρακολουθήσει μόνο το Φάντασμα της Όπερας και ως εκ τούτου είναι κάπως άκυρο να εκφέρω μια γνώμη. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η παράσταση θέλει κουράγιο και υπομονή. Μαζί με το διάλλειμα διαρκεί πάνω από 3 ώρες και μπορεί να κουράσει αρκετούς από εσάς. Ίσως να υπάρχουν μερικά σημεία που να επαναλαμβάνονται, και έχω την εντύπωση ότι θα μπορούσε ίσως να «κόψουν» μερικά και να το κάνουν γύρω στις 3 ώρες. Σε ένα video στο you tube είδα ότι η διάρκεια είναι 180 λεπτά και φαντάζομαι ότι κάπου εκεί  θα μπορούσε να είναι η διάρκεια.  Το διάλλειμα ήταν απαραίτητο για να ξεκουραστούμε λίγο, αλλά μετά τις 12:00 το βράδυ οι δυνάμεις μου είχαν αρχίσει να με εγκαταλείπουν και περίμενα υπομονετικά να τελειώσει η παράσταση.

Οπότε, οπλιστείτε με καλή διάθεση, προσπαθήστε να είστε κάπως ξεκούραστοι και καλά να περάσετε!!!

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014
11, 13, 14, 15 Ιουνίου 2014

Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Νέα παραγωγή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών
Ώρα έναρξης: 21.00

Φωτογραφίες: popaganda.gr

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus