page top

Λουδίας (Αφιέρωμα)

Επιμέλεια: Jacek Maniakowski

Δημοσιεύτηκε 23/1/2015 16:34

Η μουσική έχει μια άμεση σχέση με το νερό. Άλλωστε και το ίδιο το νερό ξέρει να δημιουργεί μουσική. Δεν είναι λίγες φορές που οι νότες έχουν παρομοιαστεί με σταγόνες βροχής, αλλά και αυτές, στην πραγματικότητα μπορούν να τις δημιουργήσουν, φτάνει να πέσουν σε μια σωστή επιφάνεια. Κάτι σαν την έμπνευση που ψάχνει να βρει τον κατάλληλο διάμεσο-καλλιτέχνη, για να εκφράσει μια ιδέα. Έτσι σταγόνα-σταγόνα ή νότα-νότα δημιουργείται ένα ρυάκι ήχων, που μαζεμένα δημιουργούν έναν ποταμό. Έστω και πλωτό.


Ο Λουδίας ποταμός είναι πλωτός και στις μέρες μας έχει 60 km μήκος. Αν και αναφέρεται και από τους Στράβωνα και Ηρόδοτο, δεν είναι ξεκάθαρη η θέση του στην αρχαιότητα. Όμως ξεκάθαρη είναι η θέση του στην σημερινή εποχή, βρίσκεται στην Β. Ελλάδα, αλλά σε νότες κυκλοφορεί στην Θεσσαλονίκη κυρίως, όπου και δημιουργήθηκε η μπάντα με αυτό το όνομα. Οι πρώτες σταγόνες-νότες άρχισαν να πέφτουν γύρω στο 1993, αλλά μόλις 5 χρόνια αργότερα και με την καθοδήγηση του Βιολιστή Παναγιώτη, άρχισε να σχηματίζεται το πρώτο «ρυάκι». Έτσι επίσημα οι Λουδίας δηλώνουν παρόν στον ελληνικό μουσικό χάρτη με σκοπό τη «Μεταφορά της southern rock κουλτούρας σε Ελληνική πραγματικότητα» όπως αναφέρουν στο Echo-λόγιο (http://echoadventures.net/index.php/el/greek-scene/echo-logio/96-loudias-loudias) .


Ο ελληνικός τους στίχος ντύνει τους rythm’n’blues, country και rock’n’roll ήχους. Μέσα από την καυστική στιχουργική ματιά και πάντα μέσα στην καθημερινότητα του Έλληνα. Έτσι από το πρώτο τους άλμπουμ, που κυκλοφορεί το 2000 από την LEGEND, με το «Λιπάσματα» να ξεχωρίζει. Οι ζωντανές τους εμφανίσεις τους αναδεικνύουν, μιας που έχουν την μορφή του πάρτι. Το χιούμορ στους στίχους είναι αυτό που απογειώνει τα τραγούδια, μουσικά επιμένοντας σε κλασικές ροκ φόρμες. Λάτρεις των κλασσικών ροκ συγκροτημάτων και οι ίδιοι. Το 2004 κυκλοφορούν το δεύτερό τους άλμπουμ από την OLON MUSIC, με τίτλο «Oι σαλαμάνδρες δε χορεύουν σέϊκ». Από αυτό το άλμπουμ ξεχωρίζει το τραγούδι «Ρουφιάνος» (http://echoadventures.net/index.php/el/song-stories/434-loudias-o-roufianos). Το άλμπουμ καθιερώνει ακόμα περισσότερο την μπάντα στην ελληνόφωνη ροκ σκηνή, η οποία αρχίζει να αποκτά και προσωπικό ήχο.


Ακολουθούν άλλα 4 χρόνια για την κυκλοφορία του επόμενου τους άλμπουμ. Τα πολλά διαφορετικά θέλω των μελών της, οδηγούν σε συνεχείς αλλαγές, αλλά πάντα με σταθερά μέλη τον Βιολιστή Παναγιώτη- κιθάρα φωνή και Λαόπουλο Φίλη – κιθάρα. Μετά την κυκλοφορία του τρίτου τους άλμπουμ, του «Εντεχνίλα» από την TECH KILLA RECS, το σχήμα σταθεροποιείται στους Kάκκος Δημήτρης- μπάσο, Τοκατλίδης Χρήστος - τύμπανα, Σωτηρίου Βασίλης - κιθάρα , που συμπληρώνουν τους δύο στυλοβάτες της μπάντας. Εντυπωσιακή η συμμετοχή τους με το τραγούδι «Χρόνος» στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης το 2008.


Η μπάντα συνεχίζει ως σήμερα τις ζωντανές της εμφανίσεις και πάντα με την διαδραστική τους διάθεση, που μετατρέπει κάθε live τους σε πάρτι. Η συμμετοχή τους στην Rock N Roll Republic είναι με νέο τραγούδι, το «Πολιτευτής» και πάντα στιχουργικά μέσα στην επικαιρότητα και μουσικά στα γνωστά τους μονοπάτια.

Σχολιάστε το άρθρο

Νικόλας

  • Στα κοντά θα κυκλοφορήσει και τέταρτος δίσκος από το ελληνικό rock συγκρότημα Λουδίας.. Μείνετε συντονισμένοι!! WOQ

    03-07-2020 23:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus