page top

Whitesnake & David Coverdale 17 ιστορικά άλμπουμ (Part 1)

Επιμέλεια : Κωνσταντίνος Νούσιας

Δημοσιεύτηκε 5/6/2019 07:37

Whitesnake & David Coverdale αφιέρωμα: Από το «χειρότερο» προς το «καλύτερο» άλμπουμ. Part 1

Ο David Coverdale γεννιέται το Σεπτέμβριο του 1951 στη βορινή βιομηχανική περιοχή της Αγγλίας και αποτελεί το μοναδικό παιδί της οικογένειας του. Η καλλιτεχνική του φύση κυλά ήδη μέσα στις φλέβες του. Σαν παιδί ο Coverdale αγαπά πολύ την ποίηση και τη ζωγραφική, αλλά δεν αργεί να μπει στη ζωή του το όνειρο του για τη rock 'n' roll. Ο λόγος; Δεν είναι κανένας άλλος από ένα τηλεοπτικό show του Jimi Hendrix. Αρχικά αποφασίζει να συνεχίσει το σχολείο με την πρόθεση να γίνει καθηγητής των καλών τεχνών. Συμμετέχει παράλληλα και σε διάφορα σχήματα, αλλά ζητά πολύ περισσότερα.

Επηρεάζεται από τους Bobby «Blue» Band, Otis Redding, Wilson Pickett and Joe Cocker, του οποίου το bluesy και soulful τραγούδι του γίνεται ο οδηγός του για μια πιο συναισθηματική και καλλιτεχνική έκφραση. Ενώ το 1973 παίζει σε διάφορα μικρά club, ανακαλύπτει την ανακοίνωση των Deep Purple ότι ψάχνουν για lead singer για την αντικατάσταση του Ian Gillan. Και η ιστορία γράφεται! Πριν από τους Whitesnake, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο Coverdale έχει ήδη συνηθίσει να τραγουδάει για το group που ονομάζεται... Deep Purple!

Το 1974 οι Deep Purple μαζί με τον Coverdale αποτελούν το καλύτερο σε πωλήσεις group στην Αμερική. Στην αρχή όλα φαίνονται τέλεια, αλλά τα πράγματα εξελίσσονται πολύ πιο άσχημα και ο Coverdale ξανασκέφτεται τις αποφάσεις του. Πριν φύγει όμως από το group, ηχογραφεί ένα τραγούδι, με το οποίο σημαδεύει την επιτυχία του ίδιου του group και φυσικά του ίδιου του ονόματος του. Το τραγούδι είναι το «Soldier Of Fortune» στο album «Strormbridger», ένα τραγούδι που τον ανεβάζει ως καλλιτέχνη.

Μπορεί να είναι ο τραγουδιστής ενός από τα πιο μεγάλα groups στον κόσμο, αλλά φτάνει η ώρα που παίρνει την πιο σημαντική απόφαση της ζωής του... να πραγματοποιήσει τα δικά του σχέδια και να αποδείξει την αξία του στη μουσική, όχι ως τραγουδιστής ενός επιτυχημένου group, αλλά ως ένας solo δημιουργός της δικής του μουσικής. Αποφασίζει να δημιουργήσει τη δική του μπάντα, πιο δυναμική, πιο αποτελεσματική και πιο rock που θα αναδείξει τις μουσικές του ικανότητες... και έτσι το Μάρτιο του 1976 αφήνει πίσω στο παρελθόν τους Deep Purple.

Ηχογραφεί δύο solo albums, «White Snake» (1976) και «North Winds» (1977). «Ήταν η καλύτερη εποχή της punk», θυμάται ο Coverdale, «και μου είχαν πει ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται για το hard rock. Έτσι έκλεισα μία περιοδεία σε έξι μικρά clubs στην Αγγλία και ανακάλυψα ότι υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι που περίμεναν για να μπουν. Κάποιος κάνει σίγουρα λάθος, σκέφτηκα...». Φυσικά ήταν ο Coverdale που είχε δίκιο. Γράφει ένα τραγούδι για τον B.B.King, αλλά καταλήγει στο studio με τους Whitesnake ηχογραφώντας το «Fool For Your Loving», το breakthrough hit της μπάντας του στην Αγγλία!

Η μπάντα του Coverdale είναι πια πραγματικότητα, ονομάζεται Whitesnake και περιλαμβάνει τους Micky Moody (guitar, ex-Snafu, Juicy Lucy), Bernie Marsden (guitar, ex-UFO, Wild Turkey, Babe Ruth), Brian Johnston (keyboards, ex-Streetwalkers), Neil Murray (bass, ex-Colosseum II, National Health) και Dave “Duck” Dowle (drums, ex-Streetwalkers). Ο Pete Solley αντικαθιστά τον Johnston λίγο πριν την ηχογράφηση του debut EP “Snake Bite”, το οποίο φτάνει μέχρι την 61η θέση στην Αγγλία τον Ιούνιο του 1978. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 το group μετά από εφτά albums και ένα EP καταφέρνει και περιοδεύει στην Αγγλία, στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία (η πρώτη περιοδεία στην Αμερική γίνεται το 1980). Το “Fool For Your Loving” χτυπά στην Αγγλία το νούμερο 6 το Μάιο του 1980, γραμμένο από τους Coverdale, Marsden και Moody, καθώς το διπλό album, “Live… In The Heart Of The City” (ονομάζεται έτσι μετά το τραγούδι του Bobby Bland “Ain't No Love In The Heart Of The City”, στο οποίο συμμετέχει και ο Coverdale ), σκαρφαλώνει στο νούμερο 5 τον ίδιο χρόνο. Το “Come And Get It” ανεβαίνει στη 2η θέση στα UK album charts τον Απρίλιο το 1981, ενώ το “Don't Break My Heart Again” βρίσκεται στη 17η θέση.

Όταν οι Whitesnake ανασυντάσσονται το 1982 μόνο οι Lord και Moody παραμένουν στο group. Τα νέα μέλη είναι οι Mel Galley (guitar, ex-Trapeze), Colin Hodgkinson (bass, ex- Back Door) και Cozy Powell (drums, ex-Rainbow και Deep Purple). Παρ’ όλα αυτά, η αναμόρφωση αυτή διαρκεί εώς το 1984, όπου οι Moody και Lord εγκαταλείπουν το group (ο τελευταίος συμμετέχει στους ανανεωμένους Deep Purple). Καθώς ο Coverdale αποτελεί το κέντρο των Whitesnake, υπάρχουν πολλές αλλαγές στα χρόνια που ακολουθούν περιλαμβάνοντας και την επιστροφή του Murray. Η αλλαγή αυτή έχει μικρή επίδραση στη φήμη του group ως ένας από τους κυριότερους ερμηνευτές του heavy rock με ασαφή εξώφυλλα δίσκων σε μία λυρική ατμόσφαιρα.

Μπορεί η επιτυχία στην Αμερική να ήταν ένα απατηλό όνειρο, αλλά μετά από περιοδείες που ξεπούλησαν, μετά από την παρουσίαση πολλών δίσκων και μετά την κατάκτηση των ηπειρωτικών charts, ο Coverdale στρέφει το ενδιαφέρον του και κατά μήκος του Ατλαντικού. Το 1984 οι Whitesnake υπογράφουν ένα συμβόλαιο με την Geffen Records με παραγωγό τον John David Kalodner. Αυτός είναι ο χρόνος που το group κάνει το debut album “Slide It In” στην Αμερική περιλαμβάνοντας τεράστιες επιτυχίες, όπως το “Love Ain't No Stranger” και “Slide It In” και ο δίσκος γίνεται πλατινένιος. Οι Whitesnake κατακτούν τον κόσμο! Φυσικά μετά από μία τεράστια επιτυχία ακολουθεί μία τεράστια αποτυχία και ο Coverdale απειλείται από μία αρρώστια που έχει σοβαρές επιπτώσεις στη φωνή του. Οι Whitesnake βρίσκονται πίσω από τη μουσική σκηνή για λιγότερο από τρία χρόνια...

Ο Coverdale φυσικά επιστρέφει στα παλιά του μονοπάτια με μία πιο δυνατή από ποτέ φωνή και οι Whitesnake γνωρίζουν τεράστια επιτυχία με το προσωπικό album του Coverdale, “1987”. Μπορεί να μην κατέλαβαν αμέσως τις πρώτες θέσεις των charts και να παρέμειναν στη 2η θέση, αλλά η δύναμη τους είναι καταπληκτική. Το album πουλάει δέκα εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο (πάνω από έξι εκατομμύρια πουλιούνται μόνο στην Αμερική), παραμένουν στο top 5 για παραπάνω από έξι μήνες και κατακτούν την 1η θέση των charts με το single “Here I Go Again” και τη 2η με το single “Is This Love”. Ένα τρίτο single, το “Still Of The Night”, ο πιο σκληροπυρηνικός rock ύμνος που αναδύεται σε αυτή την δεκαετία, βρίσκεται ανάμεσα στις θέσεις του Top 40. Το 1988 οι Whitesnake κερδίζουν τον τίτλο του “Album Of The Year” από διάφορα μουσικά περιοδικά σε όλο τον κόσμο και η Geffen Records ετοιμάζει συμβόλαιο για τα έξι ευρωπαϊκά albums των Whitesnake, ένα από τα οποία είναι και το “Saints and Sinners” (1982), περιλαμβάνοντας προηγούμενες versions των “Here I Go Again” και “Crying In The Rain”. Τα videos των τραγουδιών αυτών αποτελούν την εγγύηση για τη δόξα του group. Το “Here I Go Again” είναι το νούμερο πέντε στο MTV Top Videos του 1988, ενώ τα “Is This Love” και “Still Of The Night” βρίσκονται στο Top 40. Μετά από ένα χρόνο κυκλοφορεί η συλογή videos “Trilogy”, η οποία και κερδίζει αμέσως πλατινένια πιστοποίηση.

Το 1989 οι Whitesnake δίνουν ζωή στο “Slip Of The Tongue”, συνεχίζοντας αυτό που ο Coverdale αποκαλεί “rock 'n' roll sex drama”. Το album πουλάει περισσότερα από ένα εκατομμύρια copies, δύο singles βρίσκονται στο Top 40, το “Fool For Your Loving” και η δυναμική μπαλάντα “The Deeper The Love”. Επιτυχία γνώρισε και το single “Now You 're Gone”. Ακολουθώντας την παγκόσμια περιοδεία του 1990, ο Coverdale διαλύει τους Whitesnake και ξεκινά την ανακάλυψη για καινούργιες μουσικές απόπειρες.

Το 1993 ο Coverdale μαζί με τον Jimmy Page ηχογραφούν ένα φανταστικό album, το “Coverdale/Page” και μετά από τέσσερα χρόνια επανεμφανίζεται με το “Restless Heart”, ένα album με το όνομα των Whitesnake. “Into Τhe Light” είναι το τελευταίο album αυτού του καταπληκτικού performer.

Το 1994, 20 χρόνια μετά από το ξεκίνημα της δισκογραφικής καριέρας του Coverdale, η Geffen Records κυκλοφορεί το “Whitesnake's Greatest Hits” στην Αμερική και στον Καναδά. Ενώνοντας τα τρία original Geffen Records albums, η συλλογή περιλαμβάνει και τρία unreleased tracks στο LP της Νότιας Αμερικής. Το “Sweet Lady Luck” ηχογραφείται κατά τη διάρκεια της “Slip Of The Tongue” περιόδου, ενώ τα “Looking For Love” και “You 're Gonna Break My Heart Again” ηχογραφούνται κατά τη διάρκεια του πιο πετυχημένου album του group, του “1987”. Από το “Love Ain't No Stranger” μέχρι το “Is This Love” και το “Fool For Your Loving”, οι Whitesnake ερμηνεύουν κομμάτια του romantic hard rock και βρίσκονται ανάμεσα στα σπουδαιότερα hits της δεκαετίας.

Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς ιστορία... Τα εισιτήρια στις συναυλίες ξεπουλιούνται, ο Coverdale είναι χωρίς αμφιβολία ο master της σκηνής και το υπόδειγμα της νεολαίας, ενώ το “1987”, καθώς και πολλά άλλα albums ακόμα βρίσκονται στα ράφια των δισκοπωλείων. Οι Whitesnake αποτελούν ένα group που κυριαρχεί στη δεκαετία του ’80 με τραγούδια που οδηγούν το κοινό στην τρέλα και με μία on stage παρουσία ενός καλλίτέχνη που γεννήθηκε για να υπηρετεί τη μουσική που λατρεύει, τη rock. Κάτι που κάνει το group ακόμα πιο σπουδαίο είναι φυσικά οι πολλοί μουσικοί καλλιτέχνες που έπαιξαν για αυτό... Ian Paice (Deep Purple), Jon Lord (Deep Purple), John Sykes (Thin Lizzy), Steve Vai (Frank Zappa, Alice Cooper), Micky Moody, Cozy Powell (Black Sabbath, Malmsteen), Adrian Vandenberg και πολλοί άλλοι...

Με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου τους (;) άλμπουμ το Flesh & Blood, το JazzBluesRock.gr προσπαθεί να αξιολογήσει τα 17 studio album των Whitesnake και του David Coverdale, ξεκινώντας από το λιγότερο καλό και φτάνοντας στο, κατά την γνώμη μας, καλύτερο. Στο πρώτο μέρος επικεντρωνόμαστε στα άλμπουμ που βρίσκονται στην θέση 17-10, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και το δεύτερο μέρος για τα άλμπουμ που βρίσκονται στην θέση 9-1.


Καλλιτέχνης: Whitesnake

Άλμπουμ: The Purple Album

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2015

Το άλμπουμ αυτό κυκλοφόρησε ως αφιέρωμα του David Coverdale στο συγκρότημα που τον έκανε γνωστό και αφού οι συζητήσεις με τον Ritchie Blackmore για ένα project έπεσαν στο κενό. Στις κιθάρες οι Beach/Hoekstra(αντικατέστησε τον Doug Aldrich) δείχνουν το ταλέντο τους άλλα μιλάμε για ένα ανούσιο άλμπουμ που ίσως ο David Coverdale κάλο θα ήταν να μην το έκανε ποτέ καθώς οι νέες εκτελέσεις των κλασικών αυτών τραγουδιών των Deep Purple ναι μεν τεχνικώς ήταν καλές, αλλά έλειπε το συναίσθημα.Highlights το "The Gypsy" και το "Holy Man" (στην πρώτη του εκτέλεση στα φωνητικά ήταν μονό ο Glenn Hughes).

UK Charts-18

US Charts-87


 

Καλλιτέχνης: Whitesnake
Άλμπουμ: 
Trouble
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1978

 

Το πρώτο άλμπουμ των Whitesnake μετά τα 2 σόλο άλμπουμ του David Coverdale μετά την αποχώρηση του από τους Deep Purple έχουν ένα παλιό γνώριμο στα πλήκτρα, τον Jon Lord.Το μπουμ είναι συμπαθητικό αλλά δεν θεωρείται στα κλασσικά των Whitesnake. Σίγουρα όμως ξεχωρίζει το "Take Me with You" και το "The Time Is Right for Love". Στις κιθάρες οι Marsden/Moody που για πολλούς θεωρείται το κλασσικό δίδυμο κιθαριστών στους Whitesnake.

UK Charts-50


Καλλιτέχνης: David Coverdale
Άλμπουμ: Whitesnake
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1977

 

Το πρώτο σόλο άλμπουμ του David Coverdale και γενικά το πρώτο του άλμπουμ εκτός Deep Purple.Το συμβόλαιο που είχε με τους  Deep Purple δεν του επέτρεπε ακόμη να κυκλοφορεί μουσική να περιοδεύει σαν άλλο συγκρότημα για αυτό και το άλμπουμ κυκλοφορεί σαν σόλο. Ο δίσκος περιέχει αρκετές ιδέες που υπήρχαν για τον διάδοχο του Come Taste The Band των Deep Purple.Γενικά η πρώτη δουλειά του David Coverdale εκτός Deep Purple είχε αφήσει καλές εντυπώσεις με highlight η μπαλάντα "Hole in the Sky". Στην κιθάρα ο Micky Μοody και στο μπάσο και την παράγωγη ο Roger Glover.

 


Καλλιτέχνης: Whitesnake
Άλμπουμ: 
Lovehunter
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1978

Το δεύτερο άλμπουμ των Whitesnake και η πρόοδος είναι εμφανής .Στις κιθάρες πάλι οι Marsden/Moody δείχνουν το blues στοιχειό πράγμα που ήθελε τότε ο David Coverdale.

Το άλμπουμ περιλαμβάνει 3 κλασσικά κομμάτια των Whitesnake,το "Walking in the Shadow of the Blues", "We Wish You Well" καθώς και το "Love Hunter". Σίγα σίγα ανεβαίνει και το όνομα του συγκροτήματος στην Βρετάνια και την Ευρώπη. Στην περιοδεία που ακολουθει ο Ian Paice των Deep Purple εντάσσεται στο συγκρότημα ως drummer.Πλέον τα μισά μέλη της Mk3 των Deep Purple είναι στους Whitesnake! 

UK Charts-29


 

Καλλιτέχνης: Whitesnake
Άλμπουμ: 
Good to be Bad
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2008

 

Η μεγάλη επιστροφή του David Coverdale και των Whitesnake.Το πρώτο άλμπουμ του David Coverdale μετά από 8 χρόνια και το πρώτο σαν Whitesnake μετά από 11.Το άλμπουμ πήρε πολύ καλές κριτικές σκαρφάλωσε στο top 10 πολλών χωρών και άφησε ευχαριστημένο τους fan των Whitesnake αν και ο ήχος του είναι «αφιερωμένος» στα τέλη 80’s την εποχή που το συγκρότημα έκανε τις μεγάλες επιτυχίες. Αρνητικό για μένα το κακό production πράγμα που δεν μας έχουν συνηθίσει οι Whitesnake.Στις κιθάρες οι Doug Aldrich/Reb Beach που βρίσκονται στο συγκρότημα από το 2003 με τον πρώτο να συνθέτει με τον David Coverdale τα τραγούδια του άλμπουμ. Ξεχωρίζουν το “Best Years”, "A Fool in Love" και "'Til the End of Time".

UK Charts-7 

US Charts-62


Καλλιτέχνης: Whitesnake
Άλμπουμ: 
Foerevermore
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2011

Ο διάδοχος του Good to Be Bad άφησε πάλι καλές κριτικές και ευχαριστημένο τον κόσμο. Αυτή την φορά το άλμπουμ περιέχει και τραγούδια("Steal Your Heart Away") που θυμίζουν τα Early Years του συγκροτήματος και το production είναι πολύ καλύτερο από αυτού του Good To Be Bad.Πάλι τα τραγούδια συνθέτονται από τους David Coverdale /Aldrich με τον Reb Beach να συμπληρώνει το δίδυμο στις κιθάρες. Ξεχωρίζει επίσης το ομώνυμο τραγούδι (“Forevermore”) όπου έντονα θυμίζει το “Sailing Ships” από το Slip Of The Tongue.

UK Charts-12

US Charts-49


Καλλιτέχνης: Whitesnake
Άλμπουμ: 
Saints & Sinners
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1982

Το τελευταίο άλμπουμ της κλασσικής σύνθεσης (Coverdale,Marsden,Moody,Murray,Lord,Paice) για πολλούς των Whitesnake.Κυκλοφόρησε τέλος του 1982  αφού ήταν έτοιμο 10 μήνες πριν,  αλλά το θέμα υγείας της κόρης του David Coverdale καθυστέρησε την κυκλοφορία του. Κατά την διάρκεια της ηχογράφησης του η σχέση του David Coverdale με κάποια μέλη του συγκροτήματος δεν ήταν η καλύτερη και έτσι το αποτέλεσμα του άλμπουμ ήταν μια acceptable δουλειά, αλλά όχι σαν τα 2 προηγούμενα άλμπουμ. Παρόλα αυτά το άλμπουμ γίνεται ασημένιο στο Ην.Βασιλειο και περιέχει τις πρώτες εκδόσεις 2 τεράστιων επιτυχιών των Whitesnake.Μιλάμε φυσικά για το “Here I Go Again” και το “Crying In The Rain”.Στην περιοδεία του άλμπουμ οι Μarsden,Murray,Paice αντικαθιστούνται από τους Mel Galley,Hogkinson και Cozy Powell αντίστοιχα και επίσης το συγκρότημα για πρώτη φορά θα είναι headliner του Monsters of Rock festival.Επίσης εκείνη την εποχή ο Tony Iommi των Black Sabbath προσέγγισε τον David Coverdale για να αντικαταστήσει τον Ronnie James Dio στους Black Sabbath 

UK Charts-9 


Καλλιτέχνης: David Coverdale
Άλμπουμ: Into the Light
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2000

 

 Into The Light(David Coverdale)-2000Το τρίτο άλμπουμ του David Coverdale που κυκλοφορεί σαν solo καθώς ο καλλιτέχνης ήθελε πλέον να δουλέψει σαν David Coverdale και όχι σαν Whitesnake.Το άλμπουμ αποτελεί ένα υποτιμημένο κειμήλιο στην δισκογραφία του τραγουδιστή. Γεμάτο συναίσθημα και blues στοιχεία. Οι θαυμαστές του David Coverdale λατρεύουν αυτό το άλμπουμ συμπεριλαμβανομένου και εμένα. Ξεχωρίζουν το επικό “River Song” και η πανέμορφη μπαλάντα “Love is Blind”.Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ ποιοτική δουλειά του David Coverdale που δυστυχώς δεν έκανε καλές πωλησεις λόγο της παρακμής που περνούσε τότε η classic rock σκηνή.

UK Charts-75 

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus