page top

Τα 10 κορυφαία άλμπουμ της Jazz για το 2013

Επιμέλεια : Πάνος Βέτσικας

Δημοσιεύτηκε 23/1/2015 16:34

Η σημερινή ανασκόπηση για το 2013 ήταν μια δύσκολη δουλειά, μιας και είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε εκατοντάδες πολύ καλά άλμπουμ που κυκλοφόρησαν φέτος. Διαλέξαμε μερικά από αυτά και πιστεύουμε ότι με λίγο ψάξιμο περισσότερο θα σας ενθουσιάσουν και εσάς…

 

 


1) Somewhere - Keith Jarrett,Gary Peacock,Jack DeJohnette

To «Standards Trio» του Κeith Jarrett σε μια ζωντανη ηχογράφηση στη Λουκέρνη της Ελβετίας από το 2009, που κυκλοφόρησε φέτος. Κορυφαία στιγμή το 19ο λεπτο το υπέροχο «Somewhere / Everywhere».

 

 

 


2) Free Flying - Fred Hersch & Julian Lage

 Ένα άλμπουμ από ένα ντουέτο με τον πιανίστα Fred Hersch και τον κιθαρίστα Julian Lage, δύο λυρικοί εκτελεστές γεμάτοι φαντασία. Ζωντανή ηχογράφηση από το Kitano Jazz Club της Νέας Υόρκης. Κορυφαία στιγμή: «Stealthiness», ένα κομμάτι αφιερωμένο στον αξέχαστο Jim Hall.

 

 


3) Small Places - Michael Formanek

O μπασίστας Μichael Formanek με τον σαξοφωνίστα Τim Berne, τον πιανίστα Craig Taborn και τον ντράμερ Gerald Cleaver δημιουργούν ένα ονειρικό καμβά, πρόκειται για τέσσερις μουσικούς που σκέφτονται και λειτουργούν σαν ένας.

 

 

 


4) The Concealed - John Zorn

H δεξιοτεχνία ξεχειλίζει στο άλμπουμ αυτό που προβάλλει τις εκπληκτικές συνθέσεις του Zorn ενορχηστρωμένες για σεξτέτο και τις εκπληκτικές ερμηνείες του τσελίστα Erik Friedlander και του πιανίστα John Medeski.

 

 

 


5) Rex, Wrecks & XXX - Evan Parker, Matthew Shipp

Πρόκειται για ένα άλμπουμ από δύο κορυφαίους εκτελεστές με δυο διαφορετικές μουσικές προσεγγίσεις και δύο διαφορετικές γενιές. Ο ωκεανός που τους χωρίζει, στο τέλος υποκαθίσταται από μια μουσική μοναδικά φτιαγμένη από τον σεβασμό του ενός προς τον άλλον.

 

 

 


6) That's It! - Preservation Hall Jazz Band

To πρώτο άλμπουμ με 100 % πρωτότυπο υλικό στην 50άχρονη καριέρα του συγκροτήματος, περιέχει όλα τα στοιχεία της μουσικής τους παράδοσης: θέματα χορού και παρελάσεων, εκκλησιαστικά θέματα, δοσμένα με θεατρικότητα και χιούμορ.

 

 

 


7) Live At Maya Recordings Festival - Evan Parker, Barry Guy, Paul Lytton

Ένα supergroup 3 ευρωπαίων αυτοσχεδιαστών εκτελεί 4 συνθέσεις με περίσσεια δεξιοτεχνία. Ηχογραφημένο ζωντανά στο θέατρο Am Gleis της Ελβετίας.

 

 

 

 


8) The Vigil - Chick Corea

Μια από τις καλύτερες fusion ηχογραφήσεις των τελευταίων ετών. Κορυφαία η συνεισφορά του κιθαρίστα Charles Altura, του σαξοφωνίστα Tim Garland και του Ηadrien Feraud στο μπάσο. Στη σύνθεση «Outside Of Space» συμμετέχει στα φωνητικά και η γυναίκα του Chick Corea, Gayle Moran Corea με θεαματικό αποτέλεσμα.

 

 


9) Triveni II - Avishai Cohen

O τρομπετίστας Avishai Cohen κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ του τρίο Triveni, με τον μπασίστα Οmer Avital και τον ντράμερ Nasheet Waits. Εμπεριέχει πρωτότυπες συνθέσεις, δίπλα σε συνθέσεις των Dizzy Gillespie, Charles Mingus, Don Cherry και Ornette Coleman.

 

 

 


10) Functional Arrhythmias - Steve Coleman & Five Elements

Το τελευταίο άλμπουμ του Steve Coleman είναι μια από τις πιο «προσιτές» δουλειές του. Χρησιμοποιώντας νεαρούς μουσικούς με τους οποίους συνεργάζεται πολλά χρόνια           ηχογραφεί μια εντυπωσιακή δουλεία που πολλές φορές προσεγγίζει τον παλμό της ανθρώπινης καρδιάς.

 

 

  

Καλή σας χρονιά!


Η φωτογραφία του εξώφυλλου είναι ζωγραφιά από την συλλογή της Rene Drouyer με ID 6865434 © και βρίσκεται στο Dreamstime.com αντιγράψτε και επικολλήστε στον browser σας τον παρακάτω σύνδεσμο για να το δείτε :

http://www.dreamstime.com/stock-images-freehanding-drawing-jazz-saxophonist-image6865434

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus