page top

Reinhardt, Django Βιογραφία

 

Επιμέλεια : Πάνος Βέτσικας

Ο Django Reinhardt εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τους κιθαρίστες και τους λάτρεις της jazz με την εκπληκτική του δεξιοτεχνία.  Γεννήθηκε στις 23 του Γενάρη 1910 στο χωριό Liberchies του Βελγίου, από τσιγγάνους γονείς. Σε ηλικία οκτώ χρονών οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στα περίχωρα του Παρισιού. Μέχρι την ηλικία των 20 χρονών δεν έζησε σε κανονικό σπίτι, αλλά σε αντίσκηνα και τροχόσπιτα. Ο Django μεγάλωσε σ’ αυτό το περιβάλλον των αντιθέσεων από τη μια η μεγαλούπολη του Παρισιού και από την άλλη η νομαδική τσιγγάνικη ζωή.

Σε ηλικία 12 χρονών ένας γείτονας, που παρατήρησε το έντονο ενδιαφέρον του για τη μουσική, του δώρισε μια μικρή κιθάρα. Γρήγορα έμαθε να παίζει, εντυπωσιάζοντας τους μεγαλύτερους με τις ικανότητες του και σε ηλικία 13 χρονών ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα παίζοντας με τον ακορντεονίστα Guerino. Συνέχισε τις εμφανίσεις του με πολλά διαφορετικά σχήματα ώσπου το 1927 κάνει την πρώτη  του ηχογράφηση στην εταιρία Ideal. Σ' αυτή την ηλικία ο Django δεν ήξερε να γράφει και να διαβάζει και το όνομα του εμφανιζόταν σαν “Jiango Renard” στο εξώφυλλο του δίσκου.

Στις 2 του Νοέμβρη 1928 ένα γεγονός άλλαξε για πάντα τη ζωή του. Επιστρέφοντας στο τροχόσπιτο του μετά από μια παράσταση παρατήρησε ότι η γυναίκα του είχε κατασκευάσει πλαστικά λουλούδια που σκόπευε να πουλήσει την επόμενη μέρα. Θέλοντας να τα παρατηρήσει καλύτερα, άναψε ένα κερί. Το εύφλεκτο πλαστικό άρπαξε κατευθείαν φωτιά και το τροχόσπιτο σχεδόν ακαριαία κάηκε ολοσχερώς. Με υπεράνθρωπη προσπάθεια τραβώντας έξω και τη γυναίκα του κατάφεραν να σωθούν αλλά το αριστερό του χέρι και η δεξιά πλευρά του από τη μέση μέχρι το γόνατο είχαν άσχημα εγκαύματα. Οι γιατροί ήθελαν να ακρωτηριάσουν το πόδι του αλλά ο Django αρνήθηκε και κατάφερε τελικά να το σώσει. Έμεινε κλινήρης για δεκαοκτώ μήνες. Σε όλη αυτή τη διάρκεια με μεγάλη επιμονή εφήρμοσε ένα καινούργιο τρόπο παιξίματος χρησιμοποιώντας μόνο τα δύο δάκτυλα του αριστερού του χεριού που δεν είχαν καταστραφεί.

Ο Django επηρεάστηκε από την μουσική του Louis Armstrong και του Duke Ellington. H jazz βρήκε θέση στη καρδιά του και απετέλεσε το όχημα για τους καταπληκτικούς αυτοσχεδιασμούς του. Ποτέ δεν έπαιζε ένα σόλο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πράγμα που φαίνεται ξεκάθαρα στις πάμπολλες ηχογραφήσεις του. Η δημιουργική του μεγαλοφυΐα δεν φαινόταν μόνο στην αυτοσχεδιαστική αλλά και στη συνθετική του ικανότητα αποτέλεσμα της οποίας ήταν η δημιουργία πολλών πανέμορφων μελωδιών. Εν τούτοις, επειδή δεν ήξερε να γράφει και να διαβάζει μουσική βρισκόταν στο έλεος των άλλων για να αποτυπώνει τις ιδέες του στο πεντάγραμμο. Το 1934 αποδείχθηκε η σημαντικότερη χρονιά της ζωής του γιατί αυτή τη χρονιά δημιουργήθηκε το κουιντέτο του Hot Club της Γαλλίας σε μια τυχαία συνάντηση του Django με τον βιολιστή Stephane Grappelli. Mια μικρή εταιρία η Ultraphone προθυμοποιήθηκε να τους ηχογραφήσει και έτσι “γεννήθηκαν” τα πρώτα αριστουργήματα – Dinah, Tiger Rag, Oh Lady Be Good και Ι Saw Stars. Οι πρώτες αυτές ηχογραφήσεις έγιναν εγκάρδια δεκτές και το κουιντέτο δημιούργησε ένα αφοσιωμένο κοινό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

 

Το 1939 βρήκε το κουιντέτο σε περιοδεία στην Αγγλία όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Ο Django γύρισε στη Γαλλία ενώ ο Stephane έμεινε στην Αγγλία. Ο Django συνέχισε να ηχογραφεί στη διάρκεια του πολέμου αντικαθιστώντας το βιολί του Stephane Grappelli με κλαρινέτο. Μετά το πόλεμο ξαναηχογράφησε με τον Stephane και έκαναν μια περιοδεία στην Αμερική με τον Duke Ellington. Συνέχισε να ηχογραφεί μέχρι το 1951 οπότε και αποσύρθηκε. Στις 16 του Μάη 1953 πεθαίνει από εγκεφαλική αιμορραγία αφήνοντας πίσω τη γυναίκα του Sophie και το γιό του Babik. Η μουσική του παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα αφήνοντας μια κληρονομιά χαράς σε όλες τις μετέπειτα γενιές που ανακαλύπτουν τη μεγαλοφυΐα του εκπληκτικού τσιγγάνου Django Reinhardt. O Stepane Grappelli είπε για τον Django Reinhardt : “ο τρόπος που παίζει είναι διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλο και η jazz είναι διαφορετική εξαιτίας του”.

Facebook
Twitter GooglePlus