Ίδρυμα Schwarz - Σάμος Καλοκαίρι 2016
Δημοσιεύτηκε 9/4/2021 16:19
ΣΑΜΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016
Schwarz Foundation
ART SPACE PYTHAGORION, ΣΑΜΟΣ
A World Not Ours
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ, TANJA BOUKAL, RÓZA EL HASSAN, NINAR ESBER, MAHDI FLEIFEL, MAΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ, JUICE RAP NEWS, SALLIE LATCH, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΚΑΙ DILLER SCOFIDIO & RENFRO, MARK HANSEN, LAURA KURGAN & BEN RUBIN ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ROBERT GERARD PIETRUSKO & STEWART SMITH ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΤΟΥ PAUL VIRILIO
Επιμέλεια: Κατερίνα Γρέγου
5 Αυγούστου – 15 Οκτωβρίου 2016
Εγκαίνια: 4 Αυγούστου 2016
Το Art Space Pythagorion της Σάμου είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έκθεσή του για το φετινό καλοκαίρι: A World Not Ours. Ο τίτλος προέρχεται από την ομώνυμη βραβευμένη ταινία του Mahdi Fleifel (2012), η οποία με τη σειρά της δανείζεται τον τίτλο της από ένα βιβλίο του Παλαιστίνιου συγγραφέα Ghassan Kanafani (1936–72). Η ταινία παρουσιάζει τρεις γενιές εξόριστων στον προσφυγικό καταυλισμό Ein el-Helweh στον νότιο Λίβανο, ενώ το βιβλίο μιλά για τη διασπορά και την αναζήτηση ταυτότητας. Η έκθεση οργανώνεται σε μια περιοχή που βρέθηκε στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης που ξεκίνησε το 2015, κυρίως ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Συρία. Ως ένα από τα τρία πλησιέστερα στις τουρκικές ακτές ελληνικά νησιά, η Σάμος (μαζί με τη Λέσβο και την Κω) είναι στον πυρήνα αυτής της ανθρωπιστικής τραγωδίας που εξελίσσεται στα παράλια της περιοχής. Με δεδομένη τη φόρτιση του τόπου, είναι σημαντικό για μια έκθεση τέχνης να αναφερθεί σε μια κατάσταση που αποτελεί αδήριτη πραγματικότητα για το νησί και επείγον αλλά ανεπίλυτο ζήτημα για όλη την Ευρώπη. Η έκθεση εστιάζει στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και της αναγκαστικής μετανάστευσης, συγκεντρώνοντας μια ομάδα εικαστικών, φωτογράφων, κινηματογραφιστών και ακτιβιστών που παρουσιάζουν τις σχετικές αντιδράσεις, τις σκέψεις και τις μαρτυρίες τους. Μέσα από τις ποικίλες τους πρακτικές —εγκαταστάσεις, performance, φωτογραφία, φιλμ, φωτορεπορτάζ— οι συμμετέχοντες πηγαίνουν πέρα από τη μονόπλευρη και τυποποιημένη παρουσίαση των ΜΜΕ και επισημαίνουν τις περίπλοκες ρίζες ενός από τα πιο επείγοντα ζητήματα της εποχής μας.
Επιστρατεύοντας διάφορες μεθόδους, από τον ακτιβισμό και την απευθείας δράση ως την ποιητική και τη μεταφορά, οι δημιουργοί της έκθεσης στοχάζονται γύρω από τα θέματα του εκτοπισμού και του βιώματος της έλλειψης πατρίδας, της διαρκούς ανασφάλειας, της διασποράς και της υπαρξιακής εκκρεμότητας. Η δουλειά που εκθέτουν είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης και εις βάθος έρευνας, επί τόπου εμπλοκής και εμπειρίας από πρώτο χέρι. Τα έργα τους αντικατοπτρίζουν γνήσια ταύτιση και ειλικρινή, ανιδιοτελή κίνητρα, σε αντίθεση με αυτό που ο Tirdad Zolghadr ονομάζει ‘poornography’ (1): τη χρήση εικόνων φτώχιας και επισφάλειας από τα ΜΜΕ όσο και από την τέχνη για να προκαλέσουν αίσθηση. Η έκθεση αυτή, αντίθετα, περιλαμβάνει καλλιτέχνες που επιλέγουν μια ευαίσθητη, σε βάθος προσέγγιση σε θέματα που συχνά περνούν απαρατήρητα από την επικαιρότητα και εργάζονται με διακριτικότητα, περίσκεψη και σεμνότητα. Πολλοί από τους συμμετέχοντες προέρχονται από τη Μέση Ανατολή ή τη ΝΑ Ευρώπη, από χώρες που βίωσαν από πρώτο χέρι τον πόλεμο, το τραύμα, τον εκτοπισμό και την επισφάλεια.
Κατερίνα Γρέγου
Σημειώσεις
1. http://sulki-min.com/unitednationsplaza/readingroom/Zolghadr_Poornography.pdf
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΡΕΓΟΥ
σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Γεννημένη στην Αθήνα, η Κατερίνα Γρέγου είναι ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια και συγγραφέας (με έδρα τις Βρυξέλλες από το 2006). Η επιμελητική της πρακτική διερευνά τη σχέση μεταξύ τέχνης και πολιτικής, με ιδιαίτερη εστίαση σε θέματα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καπιταλισμού, κρίσης και της αλλαγής στα παγκόσμια κυκλώματα παραγωγής.
Έχει επιμεληθεί πολλές μεγάλης κλίμακας εκθέσεις και μπιενάλε. Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες είναι: Cabinet D’ Amis: The Accidental Collection of Jan Hoet, Hotel de
Από πλευράς θεσμικών θέσεων, η Κατερίνα Γρέγου υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Brussels, Βρυξέλλες (2012-2016), ιδρυτική διευθύντρια και επιμελήτρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και επιμελήτρια της Συλλογής Δάκη Ιωάννου (1997-2002), καθώς και καλλιτεχνική διευθύντρια του Argos Centre for Art & Media στις Βρυξέλλες (2006 & 2007).
Κείμενά της σχετικά με την τέχνη και τους καλλιτέχνες δημοσιεύονται τακτικά σε βιβλία, καταλόγους εκθέσεων και περιοδικά, και είναι λέκτορας σε ακαδημίες τεχνών όπως το Ανώτατο Ινστιτούτο Τεχνών HISK της Γάνδης (όπου επιμελήθηκε και την έκθεση Portrait of the Artist: Works and References των αποφοίτων του 2013) και στην Ακαδημία Jan Van Eyck του Μάαστριχτ.
Η Κατερίνα Γρέγου κάνει τακτικά εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια και συμπόσια, μεταξύ των οποίων στα Tate Modern - Λονδίνο, Rijksmuseum - Άμστερνταμ, Ludwig Museum - Κολωνία, BOZAR - Βρυξέλλες, και σε πολλά άλλα.
Μετέχει συχνά σε κριτικές επιτροπές, μεταξύ των οποίων πιο πρόσφατα για το φινλανδικό και το ιρλανδικό περίπτερο στη Μπιενάλε της Βενετίας του 2017 και για το διεθνές βραβείο φωτογραφίας Hasselblad Prize του 2015. Φέτος ήταν επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής της Berlinale – του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου. Πρόσφατα, επίσης, ήταν προσκεκλημένη ομιλήτρια στη σειρά διαλέξεων TEDx.
Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Επιμελητών Σύγχρονης Τέχνης (IKT) και της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA), ενώ έχει υπηρετήσει και στο ΔΣ της CIMAM – της Διεθνούς Επιτροπής της ICOM για τα Μουσεία και τις Συλλογές Μοντέρνας Τέχνης.
Στις προσεχείς της δραστηριότητες περιλαμβάνονται οι εξής εκθέσεις: MAC International, Μπέλφαστ (φθινόπωρο 2016)· A World Not Ours, Ίδρυμα Schwarz, Σάμος (καλοκαίρι 2016)· Uncertain States, Akademie der Kunst, Βερολίνο (φθινόπωρο 2016)· και μια έκθεση στο Kunsthalle Mulhouse, Γαλλία (2017).
Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Schwarz
Η Ευρώπη είναι σε εποχή μεταμορφώσεων που απαιτούν νέους τρόπους σκέψης. Το Ίδρυμα Schwarz ιδρύθηκε με σκοπό να συμβάλει στη διαδικασία επαναξιολόγησης της Ευρώπης. Πιστεύει ότι η γνώση της διαχρονικής ιστορικής παράδοσης της Ευρώπης είναι κρίσιμη για να κατανοήσουμε τα σημερινά προβλήματα όσο και για να οραματιστούμε το μέλλον. Ο χώρος τέχνης του Ιδρύματος στη Σάμο έχει στόχο να διερευνά αυτή την παράδοση και τη σημασία της στη συγκεκριμένη γεωπολιτική περιοχή σε μια χρονική στιγμή κρίσιμων αλλαγών. Τα τελευταία έξι χρόνια η δουλειά του Ιδρύματος εστιάζει στην τέχνη, τη μουσική και τις γλώσσες που μας κάνουν να στοχαστούμε γύρω από την έννοια του ‘ξένου’.
Το Art Space Pythagorion είναι ένας χώρος εκδηλώσεων και εκθέσεων τον οποίο λειτουργεί το Ίδρυμα στο νησί της Σάμου. Το Ίδρυμα επίσης χρηματοδοτεί προγράμματα φιλοξενίας εικαστικών, μουσικών και επιμελητών, οργανώνει συμπόσια και εκθέσεις και παράγει εκδόσεις. Μεταξύ άλλων, έχει οργανώσει εκθέσεις με τους Harun Farocki, Slavs & Tatars, Aleksandra Domanović και Nevin Aldag. Παράλληλα με τις ετήσιες εκθέσεις στο νησί, το Ίδρυμα Schwarz έχει επίσης καθιερώσει το Φεστιβάλ Σάμου, ένα διεθνές φεστιβάλ διαπολιτισμικής μουσικής.
Info
Art Space Pythagorion
A World Not Ours
05/08-15/10/2016
Επίσημα εγκαίνια: 4 Αυγούστου, 20:00
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 - 13:00 μ.μ. και 19:00-00:00
Πυθαγόρειο, Σάμος
Εισιτήρια: 2€ / Δωρεάν είσοδος σε: Παιδιά, Φοιτητές, Ανέργους
Όλα τα έσοδα της έκθεσης θα διατεθούν στον πολιτιστικό οργανισμό «Ειρήνη» με έδρα τη Χώρα της Σάμου.
More info:
www.schwarzfoundation.com/
Follow us:
https://www.facebook.com/SamosFestivalΆfref=nf
Νέα συνεργασία του Schwarz Foundation με το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου που βρίσκεται στο Καρλόβασι της Σάμου, στο πλαίσιο της οποίας το Art Space Pythagorion θα φιλοξενήσει το Summer School AegeannetCom2016, από τις 29 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Το Art Space Pythagorion θα αποτελέσει χώρο συνάντησης καθηγητών από όλο τον κόσμο του τομέα Telecommunication and Network Technology. Η έκθεση "A World not Ours" θα διεξάγεται κανονικά κατά το διάστημα αυτό.
Για έβδομη συνεχή χρονιά το Ίδρυμα Schwarz προσκαλεί νέους ταλαντούχους διεθνείς καλλιτέχνες να περάσουν μία εβδομάδα στην Ελλάδα, στο ακριτικό νησί της Σάμου, σε μια καλλιτεχνική συνύπαρξη που έχει ως στόχο να συμβάλλει στη καλύτερη κατανόηση των λαών μέσω της Τέχνης.
Έχοντας παρουσιάσει έξι κατά σειρά μουσικά φεστιβάλ στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου (Samos Young Artists Festival) από το 2010 μέχρι σήμερα, τρεις εκθέσεις διεθνούς φήμης καλλιτεχνών (Harun Farocki/2012, Slavs and Tatars / 2013, Nevin Aladağ /2014, Aleksandra Domanovic / 2015) αλλά και σημαντικές θεατρικές παραγωγές, το Eλληνογερμανικό Πολιτιστικό Κοινωφελές Ίδρυμα Schwarz Foundation συνεχίζει το έργο του και αυτό το καλοκαίρι με την διοργάνωση ξεχωριστών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες.
Art Space Pythagorion
Έκθεση 2016
A World not Ours
Επιμελήτρια: Κατερίνα Γρέγου
Επίσημο opening
4 Αυγούστου
Διάρκεια έκθεσης
4 Αυγούστου - 10 Οκτωβρίου
Το Art Space Pythagorion, στη Σάμο, με χαρά ανακοινώνει την έκθεση για το καλοκαίρι του 2016, επιμελήτρια της οποίας θα είναι η διεθνούς φήμης, Κατερίνα Γρέγου, η οποία είναι Ελληνικής καταγωγής και έχει ως έδρα τις Βρυξέλλες.
Ο τίτλος της έκθεσης A World not Ours, είναι δανεισμένο από την ομώνυμη βραβευμένη ταινία του σκηνοθέτη Mahdi Fleifel.
Η έκθεση πραγματεύεται το θέμα της μετανάστευσης και της κρίσης του προσφυγικού, μέσω μίας ομάδας καλλιτεχνών οι οποίοι σκέφτονται, αντιδρούν, προβληματίζονται και τοποθετούνται πάνω στο θέμα.
Υιοθετώντας μέσα και τεχνικές που κυμαίνονται από τον ακτιβισμό ως την ποίηση, το ντοκυμαντέρ ή τα new media, οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες εστιάζουν και φωτίζουν την κρίση ξεπερνώντας τις μονοδιάστατες και παραδοσιακές μεθόδους απεικόνισης.
Η οπτική τους και η προσέγγισή τους πηγάζει από μία σε βάθος, μακροχρόνια έρευνα, με ενεργή, προσωπική ανάμιξη και αφοσίωση, αυθεντική ενσυναίσθηση και ειλικρινή κίνητρα ξεπερνώντας την προσκόλληση στο να είναι πολιτικά ορθοί ή αυτό που ο Tirdad Zolghadr αποκαλεί ‘poornography’.
Αρκετοί από αυτούς προέρχονται από τη Μέση Ανατολή ή την Νοτιοανατολική Ευρώπη ή από χώρες που έχουν βιώσει από πρώτο χέρι τον πόλεμο, τη μετανάστευση και έχουν "τραυματιστεί".
Η Σάμος βρίσκεται μόλις
Είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί την Ευρώπη στο σύνολό της και χρίζει μακροπρόθεσμων λύσεων.
Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει από τις 4 Αυγούστου έως τις 10 Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνει και πολλά νέα έργα αρκετών από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.
Samos Young Artists Festival 2016
7 - 13 Αυγούστου
Επτά βραδιές, επτά συναυλίες πάνω από 17 ΜΟΥΣΙΚΟΙ από περισσότερες από 10 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου
Κυριακή 7 Αυγούστου 2016
ώρα έναρξης: 20:30
Family Clash
με τους: Alexej Gerassimez (drums), Nicolai Gerassimez (piano) και Wassily Gerassimez (cello)
--------------------------------------------
Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016
ώρα έναρξης: 20:30
Βραδιά Όπερας
από τον Christian Jost, αφιερωμένο στην Professor Stella Doufexis
---------------------------------------------
Τρίτη 9 Αυγούστου 2016
ώρα έναρξης: 20:30
SMILE
με τους: Fiona Monbet (violin), Diego Imbert (double bass), Pierre Cussac (accordion), Adrien Moignard (guitar)
--------------------------------------------
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
ώρα έναρξης: 20:30
Μουσική Δωματίου
με τους: Martin Klett (piano), Josef Spacek (violin) και Dorukhan Doruk (cello)
---------------------------------------------
Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016
ώρα έναρξης: 20:30
In Rythm
Αμερικανική μουσική για Clarinet και Piano
με τους: Sebastian Manz (clarinet) και Martin Klett (piano)
---------------------------------------------
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016
ώρα έναρξης: 20:30
Βραδιά Πιάνο
με τον Alexander Ullman (piano)
---------------------------------------------
Σάββατο 13 Αυγούστου 2016
ώρα έναρξης: 20:30
Worldmusic
με τους: Guy Mintus, Yinon Muallem, Derya Turkan, Evgenios Voulgaris