page top

Jonas Kaufmann - Nessun dorma - The Puccini Album

11/9/2015

Δημοσιεύτηκε 7/1/2022 14:17

Πληροφορίες προϊόντος 

Τίτλος: Jonas Kaufmann - Nessun Dorma - The Puccini Album
Label: SONY MASTERWORKS
Είδος: Opera
Αριθμός CD: 1
Κυκλοφορία : 11/9/2015
ASIN: 
B00XJ91U8A

Jonas Kaufmann

Nessun dorma – The Puccini Album

Κυκλοφορεί

O Jonas Kaufmann αφιερώνει το νέο του album στον Puccini – “τον συνθέτη του λαού”

O Jonas Kaufmann έχει ερμηνεύσει επί σκηνής με τεράστια επιτυχία τους ήρωες του Puccini. Τώρα, ήρθε η ώρα για να ηχογραφήσει ένα ολόκληρο άλμπουμ - αφιέρωμα στον πιο αγαπημένο συνθέτη όπερας. Το “Nessun Dorma”, όπως ονομάζεται το νέο του άλμπουμ, περιέχει μια επιλογή από τις σημαντικότερες άριες για τενόρους, μέσα από τις πιο γνωστές όπερες του Puccini, μεταξύ των οποίων οι “Turandot”, “Manon Lescaut”, “Tosca”, “La Bohème”, “Madama Butterfly”  και La fanciulla del West. Καλύπτοντας το μεγάλο εύρος του έργου του Puccini, ξεκινά από τις πρώτες όπερες του και κορυφώνεται με την δυναμική άρια “Nessun dorma” από την τελευταία του όπερα, “Turandot”. Στο άλμπουμ αυτό ο Jonas Kaufmann πλαισιώνεται από τον μαέστρο Antonio Pappano, την Orchestra dellAccademia Nazionale di Santa Cecilia και την σοπράνο Kristīne Opolais.

Το φθινόπωρο, ο διεθνούς φήμης τενόρος ξεκινάει την ευρωπαϊκή του περιοδεία με το δικό του ρεπερτόριο, ενώ το Σεπτέμβριο θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο βρετανικό show Last Night of the Proms”(Royal Albert Hall), στο φινάλε των Proms που οργανώνει και προβάλει το BBC σε εκατομμύρια κόσμο. Σε αυτό το πρόγραμμα θα παρουσιάσει, μια επιλογή από τις άριες του Puccini, καθώς και το “Rule, Britan­nia!”, το οποίο θα ερμηνευθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του show από Γερμανό καλλιτέχνη.

H μουσική του Puccini έκανε τεράστια εντύπωση στον Jonas Kaufmann από μικρή ηλικία, όπως και σε πολλούς άλλους. Όμως λίγοι γνωρίζουν την απαράμιλλη δημοτικότητα που απολάμβανε ο συνθέτης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, και το πώς έφτασε σε αυτή τη φήμη. Όπως εξηγεί ο Jonas: «Σήμερα, όλοι γνωρίζουν το “Nessun Dorma”- όχι μόνο από τη θρυλική πρώτη συναυλία που έδωσαν οι Τρεις Τενόροι την παραμονή του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου στη Ρώμη το 1990. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Puccini ήταν τόσο διάσημος, όσο είναι η Madonna σήμερα. Οι άριές του ήταν τόσο μεγάλες επιτυχίες που τις ήξεραν όλοι – στις αρχές του 20 αιώνα υπήρξε ο συνθέτης που είχε κατακτήσει τις καρδιές όλων των ακροατών του».

Έναν αιώνα πριν, ο κόσμος τραγουδούσε τις άριες του Puccini στους δρόμους. Εκατομμύρια ακροατές του, απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις, ξέσπαγαν σε κλάματα ακούγοντας το “La Boheme” και το “Madama Butterfly”. Η μουσική του είχε μεγάλη επίδραση στον κόσμο, ήταν προσβάσιμη και αγαπητή σε όλους. Ο Puccini όμως, είχε το χάρισμα να επικοινωνεί με τους άντρες και τις γυναίκες του σύγχρονου κόσμου. Οι όπερές του δεν έφεραν το στόμφο του Verdi, και αυτό είναι που κάνει τους χαρακτήρες τόσο συναρπαστικούς, ακριβώς γιατί συνδυάζουν τόσο εμφανώς αντικρουόμενες ιδιότητες.

Η μουσική του Puccini έγινε ακόμα πιο αγαπητή και από του Verdi, χάρη στον Enrico Caruso και την εφεύρεση του γραμμοφώνου. Ήταν ο θρυλικός Ιταλός τενόρος που μετέτρεψε το ηχογράφημα σε μέσο  μαζικής επικοινωνίας. Όλοι όσοι ήταν κάτοχοι γραμμοφώνου γνώριζαν ποιος ήταν ο Caruso, και όλοι όσοι άκουγαν τον Caruso άκουγαν και τον Puccini. Με τα δεδομένα της εποχής του, ο Puccini έβγαζε τόσα χρήματα, όσα ένας σταρ του Χόλιγουντ σήμερα και έζησε τη μεγάλη ζωή.

O Jonas Kaufmann το θεωρεί μεγάλη τύχη που είχε τη δυνατότητα να ηχογραφήσει το άλμπουμ στη Ρώμη: «Πρώτον, αγαπώ την πόλη. Δεύτερον, σε αυτήν εδώ την πόλη παίζει η υπέροχη Orchestra dellAccademia Nazionale di Santa Cecilia. Τρίτον, ο βασικός μαέστρος της ορχήστρας είναι ο Antonio Pappano, στον οποίο οφείλω πολλές ώρες ευτυχίας πάνω στη σκηνή της όπερας. Ήμουν επίσης πολύ τυχερός που η Kristīne Opolais, συνεργάτης μου σε δύο παραγωγές του Manon Lescaut,, μπόρεσε να ηχογραφήσει μερικές σκηνές μαζί μου».

«Καμία άρια δεν έχει αγαπηθεί ποτέ τόσο όσο το “Nes­sun Dorma”. Η θρυλική πρώτη συναυλία των Τριών Τενόρων έλαβε χώρα μόνο λίγες ημέρες πριν τα 21 γενέθλιά μου, και πραγματικά ζηλεύω  τον Luciano Pavarotti, τον Plácido Domingo και τον José Carreras για αυτή τους την επιτυχία. Για πάρα πολύ καιρό δεν τολμούσα να τραγουδήσω εγώ ο ίδιος το “Nes­sun Dorma”, καθώς τελούσα υπό το δέος της μαγείας της και της απίστευτης γοητείας της. Ακόμα και τώρα, όποτε ακούω ή τραγουδάω τη συγκεκριμένη άρια, ανατριχιάζω.

Το Nessun dormaThe Puccini Album κυκλοφορεί σε CD, σε deluxe περιορισμένη έκδοση CD και σε βινύλιο. 

NESSUN DORMA – THE PUCCINI ALBUM

MANON LESCAUT

1 Atto I: “Donna non vidi mai” (Des Grieux) 2:28

2 Atto II: “Oh, sarò la più bella! … Tu, tu, amoreΆ TuΆ” (Manon, Des Grieux) 7:41

3 Atto II: “Ah! Manon mi tradisce” (Des Grieux, Manon) 2:39

4 Atto III: “Presto! In fila! … Non v’avvicinate! No, pazzo son!” (sergente, Des Grieux, capitano, coro) 3:36

Kristīne Opolais Manon· Antonio Pirozzi sergente, capitano

LE VILLI

5 Atto II: “Ei giunge! … Torna ai felici dì” (coro, Roberto) 7:26

EDGAR

6 Atto II: “Orgia, chimera dall’occhio vitreo” (Edgar) 5:08

LA BOHÈME

7 Atto I: “O soave fanciulla” (Rodolfo, Mimì) 4:13

Kristīne Opolais Mimì

TOSCA

8 Atto I: “Recondita armonia” (Cavaradossi, il sagrestano) 2:55

Antonio Pirozzi il sagrestano

MADAMA BUTTERFLY

9 Atto III: “Addio, fiorito asil” (Pinkerton, Sharpless) 1:47

Massimo Simeoli Sharpless

LA FANCIULLA DEL WEST

10 Atto II: “Una parola sola! … Or son sei mesi” (Johnson) 3:30

11 Atto III: “Risparmiate lo scherno … Ch’ella mi creda libero” (Johnson, Rance, Sonora, coro) 4:37

Massimo Simeoli Rance, Sonora

LA RONDINE

12 Atto I: “Parigi! È la città dei desideri” (Ruggero) 2:58

IL TABARRO

13 “Hai ben ragione” (Luigi) 2:29

GIANNI SCHICCHI

14 “Avete torto! … Firenze è come un albero fiorito”  (Rinuccio) 2:58

TURANDOT

15 Atto I: “Non piangere, Liù!” (Calaf, Liù, Timur) 2:38

16 Atto III: “Nessun dorma” (Calaf, coro) 3:07

Kristīne Opolais Liù · Antonio Pirozzi Timur

Jonas Kaufmann tenor

Orchestra e Coro dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia

Antonio Pappano conductor

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus