page top

Δεληβοριάς, Γραμμένος, Δρογώσης, Μαξούρη στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (Live Review)

Επιμέλεια : Παναγιώτης Λουκάς

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Σπύρος Γραμμένος, Στάθης Δρογώσης, Χριστίνα Μαξούρη, Φοίβος Δεληβοριάς στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, 13/3/2014

Στα πλαίσια του δεκαήμερου Αντιφασιστικού  Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ   ανάμεσα στις πολλές μουσικές και θεατρικές δραστηριότητες ήταν και η εμφάνιση του Δεληβοριά, Γραμμένου, Δρογώση, και της ηθοποιού Χριστίνας Μαξούρη.  Πηγαίνοντας προς το Εμπρός είδαμε τον Δεληβοριά με την κιθάρα του να κατευθύνεται προς το θέατρο, και αφού απολαύσαμε μια street performance μας ειδοποίησαν ότι όλα ήταν έτοιμα για το live. Προλάβαμε και πιάσαμε θέσεις στο θέατρο και αρκετοί βολεύτηκαν και πίσω από την σκηνή καθώς ήμασταν παραπάνω από αυτούς που χωρούσε. Αλλά φαινόταν ότι υπήρχε μια καλή διάθεση που τίποτα δεν μπορούσε να μας πτοήσει. Στα keyboards ήταν ο Δρογώσης, ενώ με τις κιθάρες τους ο Γραμμένος και ο Δεληβοριάς. Το ξεκίνημα κοινό με τους 3 μαζί και μετά ο καθένας θα έλεγε μερικά δικά του τραγούδια.  

Αποκτήστε 7 CD του Φοίβου Δεληβοριά μόνο από 2,99€ Κάντε κλικ εδώ

Η αρχή  ήταν αφιερωμένο σε σκύλους και ειδικότερα στον γνωστό Κανέλο που σε όλες τις πορείες στην Αθήνα ήταν παρόν , ενώ ο Δηληβοριάς έπαιξε και το “ Ένας σκύλος στο Κολωνάκι”. Δεν θα μπορούσε να λείπει από το ρεπερτόριο του το τραγούδι, “Υβρεοπομπή”,  που «ανάγκασε» ολόκληρη Τατιάνα Στεφανίδου να τον πάρει τηλέφωνο για να βγει στην εκπομπή της και το ΕΣΡ να το απαγορεύσει.

Μετά είχαμε ένα  τραγούδι αφιερωμένο στον πατέρα του και το “ Αυτή Που Περνάει” για  μια κοπελίτσα που είχε τα γενέθλια της. Μετά την σκυτάλη πήρε  ο Σπύρος Γραμμένος ο οποίος με το μπρίο, το στυλ του και τα πολιτικά τραγούδια του συνέχισε τα live. Είναι απόλαυση να τον παρακολουθείς και λόγο πληθωρικής παρουσίας, αλλά κυρίως για τον τρόπο που προλογίζει τα τραγούδια τα οποία κατά κάποιο τρόπο είναι αυτοβιογραφικά και επηρεασμένα από την σύγχρονη οικονομική/κοινωνική/πολιτική κατάσταση. Ακούσαμε μεταξύ άλλων το “Από Παγκάκι Σε Παγκάκι” , “Τζίβες Και Κοτσίδες” και φυσικά τον “Κουκουλοφόρος”.

Στάθης Δρογώσης μόνο από 6,99€ Κάντε κλικ εδώ

Εδώ αξίζει μια παρένθεση. Από την μια έχεις κάποιον καλλιτέχνη όπως ο Γραμμένος, ο Δρογώσης που παίζουν όπου βρουν, συμμετέχουν παντού, γράφουν τα τραγούδια του, τα κυκλοφορούν σχεδόν τσάμπα και από την άλλη ακούς σε μουσικό reality για «καλλιτέχνες» που ενώ είχαν όλα τα φόντα! η άτιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζει και άλλους τους κατεβάζει δεν τους άφησαν να κάνουν καριέρα (εδώ γελάμε). Η καριέρα χτίζεται  πρώτα με τις δυνάμεις σου και μετά με όποια βοήθεια μπορεί  να σου έρθει. Κλείνει η παρένθεση.

Ο Γραμμένος έπρεπε να αποχωρήσει γιατί είχε μια υποχρέωση και την σκυτάλη πήρε η Χριστίνα Μαξούρη μαζί με τον Δεληβοριά , για να ακούσουμε από την ομολογουμένως ωραία φωνή της Χριστίνας ένα παραδοσιακό τραγούδι από την Θράκη, ενώ έπαιξαν ανάμεσα σε άλλα το “Σαν  Απόκληρος Γυρίζω” σε μια ωραία διασκευή. Στο ενδιάμεσο η Μαξούρη μας διάβαζε και ορισμένα αποσπάσματα από διάφορα βιβλία και ανάμεσα σε άλλα διάβασε και κάτι που είχε πει ο Χατζιδάκης πριν από πολλά χρονιά και είναι επίκαιρο στις μέρες μας.  Είναι γνωστό ότι ο Δεληβοριάς όταν ανεβαίνει στην σκηνή , ξεχνάει να κατέβει και εάν δεν έπρεπε να τελειώσει το φεστιβάλ κάποια ώρα , θα έπαιζε και άλλα. Αλλά δεν πειράζει όλο και κάπου θα τους πετύχουμε μεμονωμένα ή όλους μαζί και κάπου άλλου. Κάπως έτσι τελείωσε η πρώτη μέρα του φεστιβάλ και οι συντελεστές υπόσχονται περισσότερες εκπλήξεις για τις υπόλοιπες ημέρες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το festival που ολοκληρώνεται στις 23 Μαρτίου μπορείτε να δείτε εδώ http://antifaperformingarts.wordpress.com/ καθώς και εδώ https://www.facebook.com/antifaperformingarts

Φωτογραφίες : Μαριάνα Ακουμιανάκη

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus