page top

Δελτίο Τύπου για το Τσακάλι από την «Καλλιστώ»

Δημοσιεύτηκε 10/8/2013 12:00

Επιτυχής η επανένταξη του μικρού τσακαλιού στη Χαλκιδική

Χορηγός Επικοινωνίας Δράσεων: www.jazzbluesrock.gr

Ευχάριστα είναι τα νέα για το νεαρό τσακάλι το οποίο τραυματίσθηκε πέρσι το καλοκαίρι από διερχόμενο αυτοκίνητο μεταξύ Σταυρού και Ολυμπιάδας, στη Χαλκιδική. Μετά την πολύμηνη περίοδο περίθαλψής του, το τσακάλι επανεντάχθηκε στο φυσικό του περιβάλλον και τους τελευταίους 4 μήνες, η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ σε συνεργασία με την ομάδα της Δράσης για την Άγρια Ζωή παρακολουθούν τον αγώνα επιβίωσής του .

Το τσακάλι είχε τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα σε ηλικία μόλις 2 μηνών και διασώθηκε χάρη στην άμεση επέμβαση της Δράσης για την Άγρια Ζωή και του Φορέα Διαχείρισης των Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης και παρά τις αρχικά δυσοίωνες προβλέψεις, κατάφερε με εντατική φροντίδα να ανακάμψει και να ξεπεράσει τα πολύ σοβαρά πολλαπλά κατάγματα και στα τέσσερα πόδια του. Ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχία αυτή ήταν η συμβολή του ΕΚΠΑΖ, στις εγκαταστάσεις του οποίου, στην Αίγινα, μεταφέρθηκε το ζώο προκειμένου να ακολουθήσει κατάλληλο πρόγραμμα επανένταξης.

Η επιχείρηση επιστροφής του τσακαλιού στο φυσικό του περιβάλλον συνοδεύτηκε με τη τοποθέτηση ραδιοκολάρου  στο νεαρό ζώο από τους ερευνητές της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση των μετακινήσεων του την περίοδο αμέσως μετά την επανένταξή του (δείτε περισσότερα εδώ http://callistonews.wordpress.com/2013/04/26/jackal/). Παράλληλα, τοποθετήθηκε ειδική νυκτερινή κάμερα υπερύθρου στη περιοχή που κινείται το ζώο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν και πότε θα καταφέρει να ενσωματωθεί ξανά στην ομάδα του.

Το τσακαλάκι όχι μόνο επιβίωσε τους 4 αυτούς μήνες, αλλά όπως αναφέρουν οι ερευνητές «φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλά αφού πλέον έχουμε και τις πρώτες φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται να κινείται μαζί με ένα ακόμα άτομο του είδους του, γεγονός πολύ ελπιδοφόρο για την επιτυχή επανένταξη και προσαρμογή του στο φυσικό του περιβάλλον». Ο «Σταύρος» όπως έχουν ονομάσει το τσακάλι οι ερευνητές, φαίνεται τελικά να προσαρμόζεται γρήγορα και να κερδίζει την μάχη της επιβίωσης .

Η κοινωνική οργάνωση του τσακαλιού είναι παρόμοια με αυτή τη λύκου. Τα τσακάλια ζουν και αυτά σε μικρές αγέλες αποτελούμενες συνήθως από 2 έως 5 άτομα. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός του αποτελείται από μικρούς και απομονωμένους μεταξύ τους υποπληθυσμούς σε χαμηλού υψομέτρου περιοχές στη βόρεια Ελλάδα, τη Πελοπόννησο και τη Στερεά. Στη χώρα μας θεωρείται είδος κινδυνεύον λόγω του μικρού συνολικά πληθυσμιακού μεγέθους του και της σημαντικά κατακερματισμένης κατανομής του. Οι πυρκαγιές, η επέκταση αστικών περιοχών, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αλλά και ο κατακερματισμός των βιοτόπων του, αντιπροσωπεύουν τις κυριότερες αιτίες υποχώρησης του είδους από την Ελληνική ύπαιθρο.

Το επόμενο διάστημα οι τρεις φορείς (η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η Δράση για την Άγρια Ζωή και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης) θα διοργανώσουν εκδήλωση στη Χαλκιδική με σκοπό να παρουσιάσουν την ιστορία του μικρού τσακαλιού αλλά και να συζητήσουν τα προβλήματα διατήρησης του είδους στη χώρα μας.

Για πληροφορίες σχετικά με το τσακάλι στην Ελλάδα: http://www.callisto.gr/tsakali.php

Οι δράσεις παρακολούθησης του τσακαλιού υλοποιούνται εθελοντικά από τους φορείς.

Μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς, βοηθώντας ουσιαστικά στην προσπάθειά μας. Υποστηρίξτε οικονομικά τις δράσεις παρακολούθησης του «Σταύρου», καταθέτοντας οποιοδήποτε ποσό στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς με την ένδειξη: «Για το τσακάλι».

Η δική σας βοήθεια καθιστά δυνατή κάθε προσπάθεια! Ακόμα και 1 ευρώ μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Δράση Για την Άγρια Ζωή: Πειραιώς GR55 0172 2110 0052 1104 9919 564

ΚΑΛΛΙΣΤΩ: ALPHA BANK 4810 0200 2003 520

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ηλιάνα Μπουσιάκη/ Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»

2310252530 και 6972-694147

Ιωάννα Υφαντίδου/ Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου Φ.Δ Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης

2394024553 και 6946166861

 

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus