page top

Όταν Αρρώστησε ο Ήλιος - Μουσικό Παραμύθι

Δημοσιεύτηκε 23/12/2015 12:19

ΌΤΑΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕ Ο ΗΛΙΟΣ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

ΓΩΓΩ ΣΟΥΡΛΑ

Μουσική: έτερονίμισυ

To μουσικό παραμύθι, «Όταν Αρρώστησε ο Ήλιος» της Γωγώς Σούρλα, είναι ένα τρυφερό ανάγνωσμα που συνοδεύεται από ένα cd με απαγγελία και τραγούδια με τη συμμετοχή πολλών σημαντικών ονομάτων του θεάτρου και της μουσικής.  Η εικονογράφηση έγινε από την Νατάσσα Ταπάκη και τη μουσική υπογράφουν οι έτερονίμισυ.

Στα τραγούδια συμμετέχουν οι: Γιάννης Ζουγανέλης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Παντελής Θαλασσινός, Θοδωρής Μαραντίνης, Μαρίνα Δακανάλη, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Παντελής Καναράκης, Μάνος Πυροβολάκης, Πάνος Μουζουράκης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Αλεξάνδρα Ούστα, Νίκος Στρατάκης, Γιώργος Στρατάκης, Μελίνα Μακρή (Vegas), Zeraw (Vegas) και ο Αδάμαντας (Prof. Sinnerz). 

Το παραμύθι  ξεκινάει τη μέρα που αρρώστησε ο ήλιος και δε βγήκε να φωτίσει το πρωί. Τότε όλα τα ζώα του δάσους μαζεύτηκαν σαστισμένα χωρίς να ξέρουν τι έχει συμβεί, μέχρι που ένα αστέρι ήρθε να ζητήσει τη βοήθειά τους. Εκεί αρχίζει η περιπέτεια. Θα καταφέρουν άραγε τα ζώα του δάσους να σώσουν τον ήλιο; Τι θα πρέπει να κάνουν για να σηκωθεί και να φωτίσει ξανά;

Η ιδέα αυτού του παραμυθιού ήρθε πρίν από πολλά χρόνια στη συγγραφέα, ένα βράδυ σαν όλα τ’ άλλα. Έμεινε στο συρτάρι για πολύ καιρό μέχρι που ήρθε η ώρα του να υλοποιηθεί κι έτσι μετά από δύο χρόνια έγινε θεατρικό έργο. Κι άρχισε πάλι να γράφει η συγγραφέας, μέχρι που συνάντησε τους «έτερονίμισυ» που έντυσαν με μελωδίες τις περιπέτειες των ζώων κι έτσι ολοκληρώθηκε τούτο το παραμύθι, με εικόνες και ήχους.

Το «Όταν αρρώστησε ο Ήλιος» είναι ένα παραμύθι διαχρονικό, αλλά και πολύ επίκαιρο μέσα από τον τρόπο που διαχειρίζεται τις καταστάσεις και τους ήρωες η συγγραφέας. Το παραμύθι μιλάει για την αθωότητα, τη φιλία, την αποδοχή, την διαφορετικότητα, τη συγχώρεση, την αγάπη, αλλά και την αλληλεγγύη.  Για όλες εκείνες τις αξίες που χρειάζεται ως εφόδιο κάθε παιδί αλλά και κάθε άνθρωπος. Αξίες που συχνά ξεχνάμε αλλά είναι αναγκαίες για να προχωρήσουμε μπροστά.

 

«Όταν Αρρώστησε  ο Ήλιος»

Ιστορικό

Ο «Ήλιος»  γεννήθηκε ένα βράδυ, πριν 17 χρόνια, στο ΤΕΙ Μεσολογγίου. Η δημιουργός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ξύπνησε μέσα στον ύπνο της και άρχισε να το γράφει, χωρίς να ξέρει τι είναι. Δεν το διάβασε, παρά μόνο το άλλο πρωί.

Δεν ήξερε πως προέκυψε, γνώριζε όμως ότι η έμπνευσή της ήταν οι φίλοι-συμφοιτητές εκείνων των χρόνων. Και γι’ αυτό το είχε αφιερώσει, ακόμα και στην τόσο εμβρυακή μορφή του, σε εκείνους!

Ο «Ήλιος» κοιμήθηκε στο συρτάρι της για δώδεκα χρόνια, όσο αυτή έκανε καριέρα στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας.  Πάντα όμως την περίμενε.

Όταν ήρθε ο καιρός να «σοβαρευτεί» και να αφήσει τα ψάρια και τη διοίκηση, ήταν εκεί για να της θυμίσει, τι ήταν αυτό που την έκανε ευτυχισμένη.

Το ταξίδι τους ξεκίνησε ουσιαστικά το 2010, όταν η «δασκάλα» της, η συγγραφέας Ελένη Πριοβόλου, το διάβασε και της είπε: «Προχώρα το… έχει κάτι»!

Χρειάστηκαν δύο χρόνια, ράβε ξήλωνε, κουβέντες, αμφισβήτηση και περισυλλογή για να πάρει την τελική του μορφή.

Ήταν ένα ολοκληρωμένο...ΘΕΑΤΡΙΚΟ έργο!!!

Και τότε, ήρθε ο «Σιρανό»!

Μια παράσταση στο  Εθνικό Θέατρο (σε έμμετρο λόγο), έφτασε για να αρχίσουν οι ήρωες να …τραγουδούν μέσα στο κεφάλι της!

Άντε και πάλι απ’ την αρχή…

Ξανάρχισε το «εργόχειρο»!

Στο χρόνο που ακολούθησε, η μορφή άλλαξε, το ίδιο και οι… ρόλοι! «Μικρός είναι ο ρόλος του ψύλλου…. ας του βάλω κι ένα τραγουδάκι, να φανεί λιγάκι!!».

Για να «καταλάβει»  τα «σύννεφα»,  έκανε ένα χρόνο σεμινάρια Ψυχολογίας και Αστρονομίας.

Και  ήρθε  επιτέλους η μέρα που η δημιουργός είπε: «ΤΕΛΟΣ!! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ!!!»

Το είδαν φίλοι, συγγενείς, γνωστοί, περαστικοί, σύμβουλοι, στελέχη, ειδήμονες, σχετικοί και άσχετοι. Το είδαν στην Αττική, τη Θεσσαλία, την Κρήτη, τη Μακεδονία, τα Δωδεκάνησα, α! και φίλοι στην Γερμανία, την Αυστραλία και το Ισραήλ!!

 

Ναι!!! Όλοι οι φίλοι και γνωστοί, ενημερώθηκαν ότι επιτέλους… «Αρρώστησε ο Ήλιος»!

Κι εδώ αρχίζει το δεύτερο ταξίδι.

Χρειάστηκε μόνο μια «στραβή» στιγμή και ένα τυχαίο τηλεφώνημα, για να συναντήσει η δημιουργός ...τους  έτερονίμισυ της!

Στην αρχή ήταν ένας! Την επόμενη μέρα εμφανίστηκε και δεύτερος. Την τρίτη μέρα ενημερώθηκε ότι το μουσικό σχήμα έτερονίμισυ αποτελείται από… άνω των 10 ατόμων μουσικούς, όλοι τους νέα παιδιά με μουσική παιδεία και διπλώματα που φτάνουν να ...καλύψουν τοίχο!!

Οι μουσικοί αγκάλιασαν τον «Ήλιο» και έβαλαν όλο το μεράκι τους, την αγάπη τους και ατελείωτες  ώρες δουλειάς, για να ντύσουν  με μουσικές και νότες τους ήρωές μας. Κούρδισαν όργανα, έκαναν πρόβες και πρόβες, περνούσαν μέρες  στο studio (ο ένας μένει εκεί μόνιμα), μέχρι να βρεθεί ο σωστός τόνος, το ύφος και η μελωδία. Κάθε τραγούδι το άκουγαν… μη σου πω… και είκοσι άτομα, μέχρι να πάρει την τελική έγκριση.

Στην επιλογή των ερμηνευτών… έπεσαν κορμιά!

Με όλη την τόλμη (ή την άγνοια κινδύνου) που τους χαρακτηρίζει, χτύπησαν πόρτες... που πριν δεν θα τολμούσαν ποτέ. Και η απάντηση ήταν παντού η ίδια: «ΝΑΙ»!!!!

Στις ηχογραφήσεις γινόταν  χαμός. Γέλια, πειράγματα, αστεία. Όλοι με κέφι, ό,τι ώρα μπορούσαν (και ...μεταμεσονύχτια), έδιναν με τη φωνή τους, ζωή στους ήρωές μας.

Λίγο πριν τελειώσουν οι ηχογραφήσεις, ο αφηγητής… απηύδησε: «Αμάν πια βρε παιδί μου, αυτό δεν είναι παραμύθι, αυτό είναι το… ΜΠΕΝ ΧΟΥΡ»!!!!

Για να πάρει την απάντηση από τη δημιουργό: « Δεν ήθελα τίποτα λιγότερο»!!!

Και  με αυτά και με πολλά άλλα, φτάσαμε στο τέλος, και ήρθε η μέρα να το παραδώσουμε στα χέρια σας, για να συνεχίσει και πάλι το ταξίδι.

Από όλους εμάς, μια ευχή μόνο: «Να είναι καλοτάξιδο»!!!

Γωγώ  Σούρλα  και έτερονίμισυ

Track list

1.      ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ (1:02)

2.      ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΠΕΤΕΙΝΟΥ - ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ, ΑΔΑΜΑΝΤΑΣ, ZERAW  (1:04)

3.      ΕΤΣΙ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΠΑΙΔΙΑ...  (1:42)

4.      ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΕΙΠΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ  (0:24)

5.      ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ; - ΜΑΤΘΙΛΔΗ ΜΑΓΓΙΡΑ, ΑΝ∆ΡΙΑΝΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ, ZERAW, Α∆ΑΜΑΝΤΑΣ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΜΕΛΙΝΑ ΜΑΚΡΗ   (2:08)

6.      Ο ΛΥΚΟΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ  (9:25)

7.      ΤΟ ΤΑΞΙ∆Ι ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ (2:20)

8.      ΜΟΥΝΤΗ ΠΟΛΗ  (1:42)

9.      ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ  (1:49)

10.  ΤΟ ΤΡΑΓΟΥ∆Ι ΤΟΥ ΙΣΙ∆ΩΡΟΥ- ΠΑΝΟΣ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ  (2:52)

11.  Η ΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΡΙΖΕΙ...  (2:06)

12.  ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕ ΠΗΓΑΣΕ...  (1:02)

13.  ΗΛΙΟΣ - ΑΦΡΟ∆ΙΤΗ - ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ, ΜΑΡΙΝΑ ∆ΑΚΑΝΑΛΗ   (4:05)

14.  Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ...   (1:26)

15.  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΕΤΟΣ;  (3:21)

16.  ΤΟ ΤΡΑΓΟΥ∆Ι ΤΟΥ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ, ΜΕΛΙΝΑ ΜΑΚΡΗ, ΑΔΑΜΑΝΤΑΣ, ZERAW (3:53)

17.  ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟΣ Ο ΑΕΤΟΣ... (4:24)

18.  ΕΚΛΟΓΕΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ, ΜΕΛΙΝΑ ΜΑΚΡΗ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ, Α∆ΑΜΑΝΤΑΣ, ZERAW, ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ, ΜΑΤΘΙΛΔΗ ΜΑΓΓΙΡΑ  (8:03)

19.  ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ - ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΡΑΝΤΙΝΗΣ  (3:02)

20.  ΚΑΝΕΙΣ ∆ΕΝ ΤΑ’ ΧΕΙ ∆ΕΙ...  (7:07)

21.  ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΛΟΙΠΟΝ... (1:23)

22.  Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΒΛΕΠΕΙΣ... (1:39)

23.  ΗΛΙΟΣ... - ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ  (00:37)

24.  ΑΡΧΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΧΟΡΟ... (00:40)

25.  ΛΟΓΑΚΙΑ ΜΑΓΙΚΑ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ, Α∆ΑΜΑΝΤΑΣ, ΜΑΡΙΝΑ ∆ΑΚΑΝΑΛΗ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ZERAW, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ, ΜΑΤΘΙΛ∆Η ΜΑΓΓΙΡΑ, ΜΕΛΙΝΑ ΜΑΚΡΗ, ΑΝ∆ΡΙΑΝΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΟΥΣΤΑ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΕΝΑΛΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, EL ZERAW (1:58)

Credits

Αφιερωμένο στην οικογένειά μου

& τους συμφοιτητές μου

Μουσική: έτερονίμισυ

Εικονογράφηση: Νατάσσα Ταπάκη

Επιμέλεια κειμένου: Ξενοφών Μονίαρος

Γραφιστική επιμέλεια: louder than horn

Μαντολίνο, λύρα, λαούτο, ούτι, φλογέρα: Πάρις Περυσινάκης

Κρουστά: Κωστής Καλατζής

Ακορντεόν: Αγγέλικα Παπανικολάου

Μπάσο: Χρήστος Τζελεπόπουλος

Πιάνο, πλήκτρα: Θανάσης Καλουτζής

Κιθάρες: Κώστας Ανετάκης

Ηλεκτρική κιθάρα: Ξάνθος Λαδάς (Μαύρα σύννεφα) & Πάνος Τούντας (Το τραγούδι του Ισίδωρου)

Μουσικό πριόνι: Γιώργος Λεονταρίδης

Μαύρα σύννεφα: Δήμητρα Νάσσου, Χριστίνα & Ειρήνη Κλημογιάννη, Κωνσταντίνα & Σοφία Αναστασίου

Φωνητικά: Φίλιππος Ν. Μπάρλας, Νίκος & Μαρκέλλα Καραβυράκη, Γιάννης Συράγας, Φωκάς Μουρτζάκης

Ευχαριστούμε τη Minos EMI για την παραχώρηση των Πάνου Μουζουράκη & Θοδωρή Μαραντίνη και την Cobalt Music για την παραχώρηση της Μελίνας Μακρή & Zeraw (Vegas).

Επίσης ευχαριστούμε τους: Ελένη Πριοβόλου, Πατρίτσια Καλαφατά, Ευάγγελο Ορφανό, Φίλιππο Ν. Μπάρλα, Άγγελο Ραφαήλ, Βικτώρια Σούρλα, Μαρίλια Πιτσιλίδου, Δήμητρα Κουγιανού, Γιώργο Μανουσάκη, Τάσο Αποστόλου, Μέλλινα Καμινάρη, Νίκο Ξανάλατο, Βασιλική Τασιγιάννη, Μανώλη Πάτρα, Ελένη Παναγιώτου, Χαρά Ξενόγιαννη, Γρηγόρη Λάγγα, Μαρία Ζολώτα.

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus