page top

Λιάν Σάπτον - Η Δημοπρασία

Μετάφραση: Θέου Τίνα

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Η Δηµοπρασία: Σηµαντικά έργα τέχνης και προσωπικά είδη από τη συλλογή της Λενόρ Ντούλαν και του Χάρολντ Μόρις. Περιλαµβάνονται βιβλία, ενδυµατολογικές επιλογές και κοσµήµατα.

Συγγραφέας Λιάν Σάπτον*
Μετάφραση: Θέου Τίνα
Σελ.: 144, Σχήµα: 18x23, ISBN: 978-960-6863-29-5
Τιµή: 13.90 €

Η Leanne Shapton / Λιάν Σάπτον είναι εικονογράφος, συγγραφέας και εκδότρια. Γεννήθηκε στο Τορόντο και τώρα ζει στη Νέα Υόρκη. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια στους New York Times και έχει συνιδρύσει τον J&L Books, µη κερδοσκοπικό εκδοτικό οίκο που ειδικεύεται στη νέα φωτογραφία, τέχνη και µυθοπλασία. Είναι συγγραφέας του Was She PrettyΆ(Sarah Crichton Books, 2006).

Η δηµοπρασία: σηµαντικά έργα τέχνης και προσωπικά είδη από τη συλλογή της Λενόρ Ντούλαν και του Χάρολντ Μόρις. Περιλαµβάνονται βιβλία, ενδυµατολογικές επιλογές και κοσµήµατα.

H Δηµοπρασία του έρωτα Λενόρ και Χάρολντ

Ένα µυθιστόρηµα για τον 21ο αιώνα

Ένα ζευγάρι χωρίζει. Μετά από µια συµβίωση µερικών ετών αυτό που αποµένει είναι τα προσωπικά αντικείµενα που µοιράστηκαν κατά τη συγκατοίκησή τους. Από ρούχα έως βιβλία και µικροπράγµατα, προσωπικά αντικείµενα του καθενός. Τα βγάζουν λοιπόν σε δηµοπρασία σε έναν καθόλα έγκυρο οίκο, της Νέας Υόρκης και, µάλιστα, µια σηµαδιακή ηµέρα: του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου του 2009!

Το βιβλίο αυτό, που είναι εν µέρει graphic novel εν µέρει κανονικό µυθιστόρηµα, διαβάζεται µε αµείωτο ενδιαφέρον από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. «Διαβάζεται» σηµαίνει: διαβάζοντας τις φωτογραφίες των αντικειµένων του ζευγαριού που υπόκεινται σε πλειστηριασµό (καθώς και τις ευφάνταστες λεζάντες που τα συνοδεύουν) διαβάζουµε την ιστορία µιας συµβίωσης στα χρόνια όπου όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται… Παρακολουθώντας από φωτογραφία σε φωτογραφία (στο βιβλίο περιέχονται πάνω από 300!) τα προσωπικά αντικείµενα που συνόδευσαν δυο συντρόφους στον εικοστό πρώτο αιώνα παρακολουθούµε, µέσα από την κλειδαρότρυπα, τι ένωσε και τι χώρισε τους δύο αυτούς ανθρώπους, τα διαφορετικά ενδιαφέροντα που µπορεί να µοιράστηκαν αλλά και τις λύπες ή τις χαρές που για κάποιο χρόνο τους ένωσαν – αλλά, εν τέλει, δεν κατάφεραν να µην τους χωρίσουν…

Όσοι είναι εξοικειωµένοι µε το σύγχρονο γραφιστικό µυθιστόρηµα είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιαστούν µε την πρωτοτυπία αυτού του βιβλίου που µετασχηµατίζει τα παλαιά φωτοροµάντζα σε µια προωθηµένη γραφιστική µορφή. Ο µύθος εδώ προωθείται εκ παραλλήλου από την εικόνα και τη λεζάντα της. Έτσι, για παράδειγµα, µια ολοσέλιδη εικόνα µε διατηρηµένα ξερά λουλούδια, λίγο πριν τον τελικό χωρισµό του ζεύγους, υπογραµµίζει την εξίσου µαραµένη σχέση, ενώ µια κάρτα που στέλνει από την Αθήνα ο Χάρολντ στην Λενόρ (ευχόµενος να προλάβει να γιορτάσουν µαζί την ηµέρα του Αγίου Βαλεντίνου…) βρίσκεται µέσα σ' έναν τόµο που φέρει τον εύγλωττο τίτλο Ελληνική τραγωδία…

Η Λενόρ Ντούλαν, είκοσι έξι, και ο Χάρολντ Μόρις, σαραντάρης, συναντιώνται σ’ ένα πάρτι Χαλογουίν (31η Οκτωβρίου, παραµονή των Αγίων Πάντων). Καθόλου πρωτότυπο. Ερωτεύονται. Επακολουθεί µια φρενίτιδα ανταλλαγής δώρων – ενδείξεις πάθους, αγάπης κ.λπ., αποφασίζουν να µείνουν µαζί και, καθόλου πρωτότυπο, στα δύο κιόλας χρόνια της συµβίωσης εµφανίζονται τα πρώτα σύννεφα: εκείνη αναφέρει την πιθανότητα εγκυµοσύνης εκείνος κάνει πίσω. Εκείνος τηρεί µια «φωτογραφική» απόσταση από τα πράγµατα, οι εικόνες τον ενδιαφέρουν περισσότερο από τη ζωή. Εκείνη δείχνει πιο ροµαντική αλλά έχει και µια βίαιη πλευρά: πάνω στα νεύρα της σπάει πράγµατα. Προς το τέλος της κοινής ζωής τους αυτό που αποµένει είναι τα προσωπικά τους αντικείµενα: Ρούχα, βιβλία και µικροπράγµατα, προσωπικά αντικείµενα του καθενός. Τα βγάζουν λοιπόν σε δηµοπρασία που «συµπίπτει» µια σηµαδιακή ηµέρα: του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου!

Ένα «προωθηµένο» µυθιστόρηµα για τον 21ο αιώνα

Κάτω από µια άλλη οπτική αυτό το βιβλίο δείχνει τους διαφορετικούς δρόµους που αναζητά η σύγχρονη λογοτεχνία σε µια εποχή που το µυθιστόρηµα, µε τη συµβατική έννοια, αναλώνεται σε µια φτωχή αναπαραγωγή / ρεπορτάζ του καθηµερινού… Σηµειωτέον ότι η συγγραφέας εµπνεύστηκε το βιβλίο της αφενός από ένα κατάλογο δηµοπρασιών του 2006 µε τα προσωπικά αντικείµενα του Τρούµαν Καπότε και αφετέρου από έναν κατάλογο έκθεσης που αφορούσε την αλληλογραφία του Τέντ Χιουζ και της Σίλβια Πλαθ.

Τα δικαιώµατα αυτού του πρωτότυπου και απολαυστικού graphic novel αγοράστηκαν ήδη από την Paramount Pictures. Στην πολυαναµενόµενη ταινία πρωταγωνιστές θα είναι ο Μπραντ Πιτ και η Νάταλι Πόρτµαν (βλ. φωτογραφία). Η διασκευή του βιβλίου σε ταινία αναλαµβάνεται από κοινού από τις εταιρίες του Μπραντ Πιτ (Plan B Productions) και της Νάταλι Πόρτµαν (Handsomecharlie Films).

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus