page top

Σμύρνη μου αγαπημένη «Ελληνικός Κόσμος» (Review Παράστασης)

Επιμέλεια : Παναγιώτης Λουκάς

Δημοσιεύτηκε 14/11/2016 02:55

Σμύρνη μου αγαπημένη, «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

«Μια αρχόντισσα της Σμύρνης, η Φιλιώ θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της εκεί. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά όπου ζει πια  και ξαναζεί τη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτισας Σμύρνης, όταν ήταν για όλους το μαργαριτάρι της Ανατολής, ο Παράδεισος της Ιωνίας και η Πόλη των Απίστων για τους Οθωμανούς. Ο άντρας της Φιλιώς φανατικός Έλληνας και Βενιζελικός όπως και ο πατέρας της και τα παιδιά της, ζουν με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Ο αδελφός του και η οικογένεια του, επίσης πετυχημένοι έμποροι, Βασιλικοί και φανατικοί Μικρασιάτες θέλουν την Σμύρνη αυτόνομη.  Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο οικογένειες, η αρμονική συνύπαρξη με Τούρκους και Λεβαντίνους, οι ανεκπλήρωτοι, απαγορευμένοι έρωτες ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές, τα γλέντια τους, τα τραγούδια, τα όνειρά τους, κυριαρχούν στο έργο. Σημαντικό ρόλο παίζουν όμως και τα ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή  όλων ερήμην τους, από τον ερχομό των Ελλήνων ως ελευθερωτές μέχρι την καταστροφή της μοναδικής πόλης και την αναγκαστική μετανάστευση. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας ξετυλίγεται και η ευρύτερη ιστορία της πόλης».

Σε μερικούς ίσως θυμίζει την ιστορία Δέσμης! Σε άλλους ορισμένες «άτυχες» δηλώσεις πριν από μερικά χρόνια. Για άλλους είναι απλά μια παράσταση. Για εμένα είναι μνήμες. Γεννήθηκα , μεγάλωσα και κατοικώ στην Νίκαια. Τι είναι η Νίκαια; Προσφυγούπολη όπως η Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια και πολλές άλλες πόλεις. Όταν με ρωτάνε από πού είμαι, αυθόρμητα λέω από την Σμύρνη.

Πράγματα που παρουσιάζονται στο έργο είναι κάτι που έβλεπα, δίχως να καταλαβαίνω τότε και πολλά πράγμα τότε, από μικρό παιδί. Μεζέδες, φαγητά, συμπεριφορές, χούγια είναι κάτι που τα έβλεπα καθημερινά στο σπίτι. Και πάνω από όλα αναμνήσεις. Κάθε φορά που η γιαγιά μιλούσε για την Σμύρνη….ήταν αλλιώς. Δυστυχώς όταν πήγαμε ξανά στην Σμύρνη σαν τουρίστες η γιαγιά είχε πεθάνει. Συγγενείς μου έχουν πάει και έχουν βρει το σπίτι στην Σμύρνη και προσπαθούσαν , σύμφωνα με τις διηγήσεις από τις γιαγιάδες/παππούδες, να καταλάβουν που ήταν τα μέρη που πριν από 100 περίπου χρονιά έμεναν τόσοι χιλιάδες Έλληνες.

Η «Σμύρνη μου αγαπημένη» είναι μια παράσταση που για τα ελληνικά δεδομένα το λέμε «υπερπαραγωγή». Εντυπωσιακά σκηνικά, μεγάλο και επιβλητικό το θέατρο, ζωντανή μουσική ( Mπ. Τσέρτος, Σ. Μέρμηγκα, συμμετέχει η ορχήστρα Εστουδιαντίνα.) και καλές ερμηνείες. Είναι με τέτοιο τρόπο γραμμένο το έργο, που εκτός από την Μιμή Ντενίση που πιστεύω ότι παίζει τον εαυτό της (αρχόντισσα) , όλοι οι άλλοι (T. Χαλκιάς, Τ. Νούσιας, Χρ. Αλεξανιάν, Μ. Μητρούσης, Κ. Βουτσάς) μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν σε μια επόμενη διανομή δίχως να αλλάξουν κάτι στο έργο . Γιατί σε αυτή την παράσταση το ζητούμενο δεν είναι ένα μάθημα ιστορίας, ούτε οι ερμηνείες , όσο οι μνήμες και η συγκίνηση. Και αυτό το κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο, για αυτό επί 2 χρόνια είναι sold-out η παράσταση και συνεχίζεται για 3ο χρόνο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση 
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας 
Μουσική – Ενορχηστρώσεις: Ανδρέας Κατσιγιάννης 
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Χορογραφίες: Mάρω Μαρμαρινού 
Ερμηνεύουν:
Μιμή Ντενίση, Κώστας Βουτσάς, Tάσος Χαλκιάς, Μιχάλης Μητρούσης Τάσος Νούσιας,  Χριστίνα Αλεξανιάν, Μάνος Ζαχαράκος, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού, Νέλη Αλκάδη
Συμμετέχουν, επίσης, οι: Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Αναστασία Σκοπελίτη, Χρήστος Βελιάνο, Μαριλένα Δήμα, Εβελίνα Κυπραίου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Άγγελος Μπέσσας, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Ηλίας Νομικός, Νικόλας Γκιούλης, Μαριλένα Κάραλη, Φίλιππος Ζαρφειάδης.

Συμμετέχει ζωντανά η ορχήστρα Εστουδιαντίνα.
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Τα τραγούδια ερμηνεύουν o Mπάμπης Τσέρτος και η Σοφία Μέρμηγκα.

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τετάρτη 19:00
Πέμπτη 19:00
Παρασκευή  20:00
Σάββατο 20:00
Κυριακή 18:30

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

2 ώρες και 50 λεπτά με το διάλειμμα

Εισιτήρια από 14€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

  • Στο ταμείο του «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0300
  • Στο εκδοτήριο της Ticketservices - Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
  • Τηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας
  • Ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων πατώντας εδώ
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.viva.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

  • Λεωφορεία: 049 (Πειραιάς-Ομόνοια), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
  • 914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
  • Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός σταθμός Καλλιθέας

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ 

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», διαθέτει πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑMEΑ) σε όλους τους χώρους του καθώς και θέσεις στάθμευσης ΑMEΑ.

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus