page top

Release Athens 2017 - Ένας απολογισμός και μερικές σκέψεις!

Επιμέλεια : Παναγιώτης Λουκάς

Δημοσιεύτηκε 21/7/2017 00:04

Release Athens 2017. Ένας απολογισμός και μερικές σκέψεις.

Σε κάθε συναυλία που διοργανώνεται  έχεις να αντιμετωπίσεις και τον αστάθμητο παράγοντα: Κακές καιρικές συνθήκες (εάν είναι σε ανοικτό χώρο), απεργίες, και ακύρωση συγκροτημάτων.  Η πρώτη ανακοίνωση για το Release Athens 2017, είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2017 με τα ονόματα των Jamiroquai και του Michael Kiwanuka. Σε τυχαίες κουβέντες που είχα με αρκετούς μουσικόφιλους μου έλεγαν ότι εάν θα διάλεγαν μια συναυλία για να πάνε σε όλο το καλοκαίρι θα ήταν των Jamiroquai και μάλιστα είχα ακούσει ότι η προπώληση για την συγκεκριμένη ημέρα πήγαινε ιδιαίτερα καλά. Η συνέχεια των ονομάτων που θα εμφανίζονταν ήταν με συγκροτήματα αγαπημένα στο ελληνικό κοινό, όπως δύο από τα σημαντικότερα και δημοφιλέστερα ονόματα της σύγχρονης ηλεκτρονικής σκηνής, τους Νορβηγούς Royksopp και τους Γερμανούς Moderat και στην συνέχεια είχαμε την ανακοίνωση των Thievery Corporation και των Archive, συγκροτήματα που θεωρούνται σίγουρα συναυλιακά «χαρτιά» κάτι που εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του φεστιβάλ.

Η πρώτη ημέρα του φεστιβάλ (2 Ιουνίου) κύλισε ομαλά με τους Royksopp, Moderat, Larry Gus, The Rattler Proxy, Etten,  με τους Moderat μάλλον να κλέβουν τελικά τις εντυπώσεις από τους headliners Röyskopp, καθώς ήταν εκείνοι που έκαναν το κοινό να χορέψει κάτω από το εντυπωσιακό τους light show.

Στις 8 Ιουνίου, διαβάζουμε ότι «Φίλοι και φίλες του Release, πριν λίγη ώρα ενημερωθήκαμε από το management των Jamiroquai ότι για λόγους υγείας ο Jay Kay δεν θα μπορέσει να εμφανιστεί στο Release Athens 2017. Με μεγάλη λύπη και σεβόμενοι το κοινό μας, είμαστε υποχρεωμένοι να ακυρώσουμε την 3η ημέρα του φεστιβάλ και να προχωρήσουμε στην πλήρη αποζημίωση (ολική επιστροφή του αντιτίμου) όσων μας τίμησαν με την αγορά εισιτηρίου για τις 17 Ιουνίου 2017. Θα θέλαμε να προσθέσουμε εναλλακτικά, ότι όσοι επιθυμούν αντί επιστροφής χρημάτων, μπορούν με το εισιτήριο της 3ης ημέρας να παρακολουθήσουν την 2η ημέρα του Release Athens 2017 με Thievery Corporation, Archive, Kadebostany, Omega Ray & Chinese Basement».

Πόσο γκαντεμιά είναι να ακυρώσει την εμφάνιση το «μεγάλο σου χαρτί»; Σε αντίστοιχες περιπτώσεις , οι λύσεις που έχεις είναι να βρεις κάποιο άλλο συγκρότημα να αντικαταστήσει τον Headliner (δύσκολο ως ακατόρθωτο), να «αναβαθμίσεις» το συγκρότημα πριν το Headliner δίνοντας του τον ρόλο του Headliner με το να παίξει περισσότερη ώρα (ενδεικτικά παραδείγματα Moby το 2011, Dream Theater 2000 κτλ) , να βρεις κάποιες μεσοβέζικες λύσεις όπως να βάλεις κάποιο συγκρότημα από την προηγούμενη ημέρα να παίξει και την επόμενη, και η «χειρότερη» λύση είναι να αναγκαστείς να ακυρώσεις την ημέρα του φεστιβάλ. Προς τιμή τους , οι διοργανωτές αποφάσισαν την τελευταία λύση και προχώρησαν στην άμεση επιστροφή των χρημάτων.

Η άλλη «γκαντεμιά» που αναφέραμε ήταν οι κακές καιρικές συνθήκες. Σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, δεν θα το αναφέραμε ούτε για αστείο, αλλά εδώ είναι Ελλάδα, και έτσι μια καταιγίδα μπορεί να δημιουργήσει «θέματα». Από το πρωί της Παρασκευής 16 Ιουνίου, έβρεχε! Μάλιστα έβρεχε, σταμάταγε, έβγαζε έναν δειλό ήλιο και ξανά βροχή. Στα social media αρκετοί «απαιτούσαν» την ακύρωση της συναυλίας γιατί απλά έβρεχε και η αλήθεια είναι ότι μια καταιγίδα γύρω στις 17:00 το απόγευμα προς στιγμή παραλίγο να με αποτρέψει στο να πάω στο φεστιβάλ. Τελικά όλα κύλισαν ομαλά, με μια μικρή έως ελάχιστη καθυστέρηση στις ώρες εμφανίσεις των Thievery Corporation, Archive, Kadebostany, Omega Ray, Chinese Basement με τους Thievery Corporation να παίζουν για παραπάνω από 2 ώρες πολλές από τις επιτυχίες τους και να παρασέρνουν τον κόσμο σε ένα πάρτυ.

Θα έχουμε την τύχη να δούμε τελικά τους Jamiroquai; Εάν υποθέσουμε ότι ο αγαπητός  Jay Kay κάτι «χρωστάει» , δεν θα μας κάνει έκπληξη να πληροφορηθούμε ότι στο Release Athens 2018 θα είναι ο ένας από τους Headliners. Αναμένουμε λοιπόν για το Release Athens 2018 με περισσότερα και πιο «φρέσκα» (εάν είναι εφικτό) ονόματα!

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus