page top

Γιατί έσβησε τα φώτα η Ακρόπολη; Η Ώρα της Γης 2018 ήταν μόνο η αρχή

Δημοσιεύτηκε 27/1/2021 21:42

Η Ώρα της Γης 2018 ήταν μόνο η αρχή

Οι προσπάθειές μας για την προστασία του πλανήτη και της θάλασσας από την κλιματική αλλαγή πρέπει να συνεχιστούν. Η Ελλάδα, για μια ακόμα χρονιά, μέρος της μεγαλύτερης παγκόσμιας συμμετοχικής εκστρατείας κατά της κλιματικής αλλαγής.

#Connect2Earth

Η «Ώρα της Γης 2018» (http://www.wwf.gr/earthhour/) που φέτος σήμανε το Σάββατο 24/3 (20:30 – 21:30), ανήκει ήδη στο παρελθόν. Όμως, οι προσπάθειες όλων μας για την προστασία του πλανήτη και της θάλασσας από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν πρέπει να σταματήσουν εδώ.

Δεδομένου ότι το 2017 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ για τις θάλασσες παγκοσμίως, απειλώντας άμεσα εμβληματικά και ευάλωτα είδη - όπως η μεσογειακή φώκια και η χελώνα καρέτα - αλλά και υποβαθμίζοντας εν γένει το θαλάσσιο οικοσύστημα, η φετινή «Ώρα της Γης» στην Ελλάδα, μια νησιωτική χώρα με μεγάλη ναυτική και αλιευτική παράδοση, δεν θα μπορούσε παρά να ήταν αφιερωμένη στη θάλασσα.

Η Ακρόπολη έστειλε για ακόμη μια χρονιά το δικό της ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο!

Δείτε εδώ το εξαιρετικό video του Αλέξανδρου Μαραγκού!

Δίπλα μας σε αυτή την πρωτοβουλία ήταν, για μια ακόμη χρονιά, χιλιάδες πολίτες, αλλά και δεκάδες ιστορικά μνημεία και κτίρια, φορείς και επιχειρήσεις της χώρας μας που έκαναν το μήνυμα της εκστρατείας για άμεση θωράκιση του περιβάλλοντος και των θαλασσών μας από την κλιματική αλλαγή, πιο επίκαιρο και πιο ουσιαστικό από ποτέ. Η τόσο ενεργή συμμετοχή κοινού και φορέων της χώρας συνέβαλε καθοριστικά στην παγκόσμια προβολή της συμμετοχής της Ελλάδας, για μια ακόμα χρονιά, στη μεγαλύτερη συμμετοχική εκστρατεία ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Συνολικά, 188 χώρες και περισσότερα από 18.000 ιστορικά τοπόσημα και μνημεία από κάθε γωνιά του πλανήτη έδωσαν «δυναμικό παρών», με τους πολίτες σε Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, να διαδίδουν το μήνυμα της «Ώρας της Γης» μέσα από περίπου 3,5 δισεκατομμύρια αναφορές στα ψηφιακά μέσα δικτύωσης και ενημέρωσης.

Κάθε χρόνο, η «Ώρα της Γης» μάς υπενθυμίζει την κινητήρια δύναμη που έχουν οι πολίτες για να προασπιστούν το περιβάλλον από τις κλιμακούμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Συνέπειες που εκτός των άλλων πλήττουν σκληρά και τις ελληνικές θάλασσες. Για αυτόν άλλωστε τον λόγο, το φετινό μήνυμα στην Ελλάδα μας κάλεσε να «συνδεθούμε με τη θάλασσα» και να ανακαλύψουμε πως απειλείται από την κλιματική αλλαγή αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να την προστατέψουμε. Η επιτυχία της παγκόσμιας αυτής πρωτοβουλίας έγκειται στον ενωτικό της χαρακτήρα, δίνοντας την ευκαιρία σε πολίτες, κοινότητες, επιχειρήσεις και οργανισμούς να συστρατευτούν γύρω από έναν κοινό σκοπό: την προτροπή για άμεση έναρξη συζητήσεων και λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ιδιαίτερες ευχαριστίες:

Ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή στην «Ώρα της Γης 2018» την Προεδρία της Δημοκρατίας, το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών για τη συμμετοχή της με τη συσκότιση του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης και άλλων ιστορικών μνημείων της πρωτεύουσας. Ακόμη, ευχαριστούμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για τη συσκότιση του Λευκού Πύργου αλλά και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής για τη συσκότιση του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Επίσης, ευχαριστούμε τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τη Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου, τον όμιλο ΟΤΕ, τη ΣΤΑΣΥ Α.Ε., το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, την Teleperformance και τα καταστήματα NEF-NEF για τη συμμετοχή και τη στήριξή τους, αλλά και τους παρακάτω Δήμους, που συνέβαλαν καθοριστικά στη διάδοση των μηνυμάτων της πρωτοβουλίας και στην προβολή της συμμετοχής της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Δήμος Αθηναίων

Δήμος Κοζάνης

Δήμος Θεσσαλονίκης

Δήμος Άρτας

Δήμος Μονεμβασιάς

Δήμος Λάρισας

Δήμος Καρπενησίου

Δήμος Κέρκυρας

Δήμος Ξάνθης

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη

Δήμος Αμυνταίου

Δήμος Σκύδρας

Δήμος Κατερίνης

Δήμος Θήβας

Δήμος Εορδαίας

Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων

Δήμος Ιωαννίνων

Δήμος Δέλτα

Δήμος Καστοριάς

Δήμος Σερρών

Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων

Δήμος Ναυπακτίας

Δήμος Περιστερίου

Δήμος Ορχομενού

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον φωτογράφο Αλέξανδρο Μαραγκό που φωτογράφησε αφιλοκερδώς την Ακρόπολη κατά την «Ώρα της Γης».

Λίγα λόγια για το WWF Ελλάς:

Το WWF Ελλάς αποτελεί το ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου δικτύου του WWF. Βασική αποστολή του WWF Ελλάς είναι να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας ως αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογείου, να συμβάλει στη μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος μέσω βιώσιμων λύσεων, και να αποτρέψει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το WWF Ελλάς, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.wwf.gr/

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus