Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ιδρύματος Ωνάση - Μάρτιος 2023
Δημοσιεύτηκε 14/3/2023 10:26
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ
Μάρτιος 2023
ΨΗΦΙΑΚΑ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ & ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑ
Στο Ίδρυμα Ωνάση η εκπαίδευση είναι τρόπος ζωής για μια καλύτερη ζωή. Γιατί κάθε ενήλικας που θέλει να προετοιμάσει ένα παιδί με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) ώστε να «πάει στον γιατρό» για καρδιολογικές εξετάσεις, τώρα μπορεί, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Στην καρδιά του Αυτισμού που εξοικειώνει τα άτομα με ΔΑΦ με τη διαδικασία επίσκεψης στο νοσοκομείο. Γιατί καθένας και καθεμία που θέλει να αποκτήσει νέες ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες μπορεί, μέσα από τα Webinars του Πανελλήνιου Ψηφιακού Μαθητικού Διαγωνισμού Hack the art: Γιανούλης Χαλεπάς. Γιατί δεν χρειάζεται να μεγαλώσουν τα παιδιά για να μάθουν να αγαπούν το σώμα τους και τον συνάνθρωπό τους, καθώς μέσα από το πρόγραμμα Οι «Οργανούληδες» πάνε στο Δημοτικό Σχολείο μαθαίνουν πως «το μέσα μας είναι αυτό που μετράει». Τέλος, γιατί υπάρχουν ταξίδια που για να τα ζήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες κάθε τάξης, πρέπει απλά να ανοίξουν τον υπολογιστή τους και να συνδεθούν ζωντανά σε μία virtual - διαδραστική περιήγηση στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη που αποκαλύπτει μυστικά, κρυμμένα σε βιβλία και θησαυρούς μέσα από αληθινές ιστορίες και απρόσμενες αφηγήσεις.
ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ
15.03 - 29.03.2023 | 17:00 - 19:00
Απευθύνεται σε: Ειδικούς παιδαγωγούς, θεραπευτές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας
Πώς μπορεί να μετατραπεί μια επίσκεψη στο νοσοκομείο από πηγή άγχους και αναστάτωσης σε μια θετική εμπειρία για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αυτισμό;
Η επίσκεψη στο νοσοκομείο μπορεί να αποτελεί μια δύσκολη πρόκληση για τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). ʼγνωστοι χώροι, αναμονή, άγγιγμα από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και πολλά ακόμα, τα οποία εμείς δεν παρατηρούμε, μπορούν να προκαλέσουν πολύ άγχος σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με ΔΑΦ. Ακόμα και ένα απλό τσεκάπ μπορεί να μετατραπεί σε πηγή άγχους.
Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε με στόχο την εξοικείωση στη χρήση εκπαιδευτικού υλικού και στη δημιουργία εξατομικευμένων κοινωνικών ιστοριών, πρακτικών συμβουλών και βημάτων που θα προετοιμάσουν τα άτομα με ΔΑΦ κάθε ηλικίας να «πάνε στον γιατρό» για καρδιολογικές εξετάσεις.
Μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα άτομα με ΔΑΦ και τους συνοδούς τους να προετοιμαστούν κατάλληλα και μεθοδευμένα για την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο και να συμβάλετε ώστε μια αγχώδης διαδικασία να μετατραπεί σε θετική εμπειρία.
Προϋποθέσεις Συμμετοχής, Σκοπός και Μεθοδολογία του Προγράμματος:
- Η παρουσία των συμμετεχόντων είναι υποχρεωτική και στις 3 συναντήσεις του προγράμματος.
- Εξοικείωση με τα εγχειρίδια που έχουν εκδοθεί από την επιστημονική ομάδα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Στην καρδιά του αυτισμού».
- Εκπαίδευση στην εξατομικευμένη χρήση του εκπαιδευτικού εγχειριδίου κοινωνικών ιστοριών.
- Εποπτεία / καθοδήγηση σε μελέτες περίπτωσης των συμμετεχόντων.
Συντελεστές
Δρ. Κατερίνα Δροσινού: Ειδική Παιδαγωγός, MSC Σχολικής Ψυχολογίας, Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας των Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση
Διαδικασία Αίτησης και Επιλογής:
Για τη συμμετοχή σας, παρακαλούμε συμπληρώστε την αίτηση ενδιαφέροντος
Η συμπλήρωση της αίτησης δεν εξασφαλιίζει αυτομάτως μια θέση στη δράση.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες
Τ. 210 3713000
E-mail: education@onassis.org
Διαβάστε περισσότερα: https://www.onassis.org/el/whats-on/in-the-heart-of-autism-with-special-education-teachers-therapists-and-mental-health-professionals
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
WEBINARS | HACK THE ART: ΓΙΑΝΟYΛΗΣ ΧΑΛΕΠAΣ
9.03 - 06.04.2023 | 17:00 - 19:00
Απευθύνεται σε: Εφήβους, φοιτητές και εκπαιδευτικούς
Ένας νέος κύκλος ανοιχτών online εργαστηρίων αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων για κάθε ενδιαφερόμενο, ξεκινά. Λάβετε μέρος και αποκτήστε νέες ψηφιακές γνώσεις και ικανότητες.
Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Ψηφιακού Μαθητικού Διαγωνισμού «Hack the Art: Γιανούλης Χαλεπάς», υλοποιούνται ανοιχτά online εργαστήρια (μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom) για τις σχολικές ομάδες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό, αλλά και για όλους όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καινοτόμα προγράμματα και τεχνικές για τη δημιουργία ψηφιακών έργων.
Μάθετε πώς μπορείτε να δομήσετε ένα εκπαιδευτικό σενάριο, να σχεδιάσετε και να δημιουργήσετε τρισδιάστατα ψηφιακά παιχνίδια (3D Video Games). Ανακαλύψτε τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εφαρμογές Επαυξημένης και Εικονικής Πραγματικότητας (Augmented & Virtual Reality) στην εκπαιδευτική διαδικασία ή διηγηθείτε μια ψηφιακή ιστορία με επίκεντρο τη ζωή και το έργο του εμβληματικού καλλιτέχνη Γιανούλη Χαλεπά.
Τα εργαστήρια είναι ειδικά σχεδιασμένα από καταρτισμένους επαγγελματίες στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας.
Πρόγραμμα
ΠΕΜΠΤΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 | 17:00 — 19:00
Δημιουργία και υλοποίηση σεναρίου για ψηφιακά παιχνίδια και εφαρμογές
Ένα εργαστήριο που εστιάζει στη συγγραφή και την υλοποίηση ενός βασικού σεναρίου για ψηφιακά παιχνίδια και εφαρμογές. Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με την επιλογή της θεματικής, του χρονικού πλαισίου και των αφηγηματικών χαρακτηριστικών, εναρμονίζοντας με συνέπεια όλα τα στοιχεία του ψηφιακού τους έργου. Επίσης, θα αναλύσουν το χτίσιμο των χαρακτήρων (βιογραφικά, ψυχολογία) και τον σχεδιασμό της δράσης, με σκοπό να δημιουργήσουν μια δυνατή πλοκή που θα βοηθήσει τον παίκτη να ταυτιστεί με τον ήρωα και τον σκοπό του, διατηρώντας το ενδιαφέρον του έως το τέλος. Η βασική υλοποίηση θα γίνει στην πλατφόρμα Twine, στην οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε απλά ή πολύπλοκα αφηγηματικά παιχνίδια, χωρίς να απαιτούνται προηγμένες γνώσεις προγραμματισμού.
Συντελεστής: Κωνσταντίνος Καρπούζης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο
ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 | 17:00 — 19:00
Δημιουργία εικονικής (VR) έκθεσης με το πρόγραμμα Artsteps
Ένα εργαστήριο που ξεκινά με την προετοιμασία και την επεξεργασία του ψηφιακού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί για τη VR έκθεση (χρήση χρωματικού προφίλ, αναλογίες και διαστάσεις έργων, προετοιμασία κειμένων και χαρακτηριστικών για κάθε έργο). Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός του εκθεσιακού χώρου σε χαρτί ή σε κάποιο ελεύθερα διαθέσιμο σχεδιαστικό πρόγραμμα, βάσει των αναγκών μας για την προβολή των έργων. Στο τελευταίο στάδιο θα γίνει μια εισαγωγή στην πλατφόρμα Artsteps όπου θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες και οι επιλογές που μας παρέχει. Με την ολοκλήρωση όλων των παραπάνω, ακολουθεί η δημοσίευση της ψηφιακής έκθεσης στο διαδίκτυο και ενδεικτικοί τρόποι διαμοιρασμού της.
Συντελεστής: Μικέλε Τροϊάνι, Φωτογράφος και παραγωγός εικονικών περιηγήσεων, De Novo 360
ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 | 17:00 — 19:00
Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) στην εκπαίδευση: Η χρήση του λογισμικού BlippAR
Ένα εργαστήριο που περιλαμβάνει μια εισαγωγή στην έννοια της Επαυξημένης Πραγματικότητας και στη χρήση της στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και παρουσίαση του περιβάλλοντος BlippAR, το οποίο και θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενδεικτικών παραδειγμάτων.
Συντελεστές:
- Χρήστος Τρούσσας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
- Χρήστος Παπακώστας, Υπ. Διδάκτορας, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
- Παναγιώτης Στρουσόπουλος, Υπ. Διδάκτορας, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
ΠΕΜΠΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 | 17:00 — 19:00
Δημιουργία 3D Video Game με την πλατφόρμα Unity
Ένα εργαστήριο που παρουσιάζει βήμα προς βήμα τη δημιουργία ενός παιχνιδιού πάνω σε συγκεκριμένο σενάριο, καθώς και διάφορες βιβλιοθήκες για την εύρεση δωρεάν assets, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι συμμετέχοντες για να τα ενσωματώσουν στα ψηφιακά τους έργα. Επιπλέον, θα γίνει επίδειξη της διαδικασίας μεταφοράς μιας σεναριακής ιδέας σε διαγραμματική μορφή (χρησιμοποιώντας το εργαλείο miro.com) καθώς και της δημιουργίας ενός game design document (GDD), που είναι απαραίτητα εργαλεία για την υλοποίηση οποιουδήποτε παιχνιδιού ή άλλης εφαρμογής.
Συντελεστής: Ρένια Παπαθανασίου, XR designer & developer, Υπ. Διδάκτωρ Τμήματος Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΠΕΜΠΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ | 17:00 — 19:00
Stop Motion: Δημιουργία κινούμενων εικόνων με τη φαντασία και το κινητό (smartphone) μας!
Ένα εργαστήριο για την παραδοσιακή τεχνική animation μέσω εφαρμογής (app), με σκοπό τη δημιουργία ενός animated video με τη χρήση κινητού. Το τελικό αρχείο που θα παραχθεί, θα μπορεί να αποθηκευτεί σε υπολογιστή και να παρουσιαστεί ή να διαμοιραστεί ως υλικό βίντεο.
Συντελεστής: Χριστίνα Δημητρά, Σχεδιάστρια και εικαστικός
Αίτηση Συμμετοχής:
Για τη συμμετοχή σας, παρακαλούμε συμπληρώστε την αίτηση ενδιαφέροντος
Η συμμετοχή στα ψηφιακά εργαστήρια είναι δωρεάν και ελεύθερη για όσους ενδιαφέρονται να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να έρθουν σε επαφή με νέα ψηφιακά εργαλεία.
Πληροφορίες
Τ. 210 3713000
E-mail: education@onassis.org
Διαβάστε περισσότερα: https://www.onassis.org/el/whats-on/hack-the-art-yanoulis-halepas/webinars-hack-the-art-yanoulis-halepas
ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΟΙ «ΟΡΓΑΝΟΥΛΗΔΕΣ» ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
19.10.2022 – 10.05.2023
Απευθύνεται σε: Μαθητές/Μαθήτριες Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και τους δασκάλους και τις δασκάλες τους
Ποια είναι τα βασικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα; Και ποια είναι η λειτουργία τους;
Πώς τα φροντίζουμε; Αλλά και πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει ένα όργανο, όταν αυτό δεν λειτουργεί σωστά;
Αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις γίνονται συναρπαστικές ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», που σχεδιάστηκαν ειδικά για παιδιά και μπορούμε να τους συναντήσουμε στο εκπαιδευτικό υλικό που συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις και τις παρεμβάσεις των προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για το σχολικό έτος 2022-23 (ΙΘ Θεματικός άξονας).
Η έννοια της μεταμόσχευσης αλλά και η δωρεά οργάνων γίνονται θεματικές μιας συζήτησης που μπορούν να κάνουν τα παιδιά με τους γονείς και τους δασκάλους τους. Μέσα στις τάξεις των Δημοτικών Σχολείων γεννιέται η ελπίδα. Για έναν κόσμο γεμάτο υπερήρωες που σώζουν ζωές.
Συντελεστές
Ένα πρόγραμμα υπό την επιστημονική αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.
Δημιουργός: Roydon Turner, All Good Co. (CIC)
Τρόπος Διεξαγωγής
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούν να το επιλέξουν οι επισκέπτες υγείας και οι δάσκαλοι των Δημοτικών Σχολείων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγωγής της Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, πραγματοποιούνται μηνιαίες διαδικτυακές παρουσιάσεις (Οκτώβριος 2022 – Μάιος 2023) από μεικτό κλιμάκιο καταρτισμένων επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Ιδρύματος Ωνάση.
Σκοπός του Προγράμματος:
- Γνώση και κατανόηση των βασικότερων οργάνων του σώματος, της λειτουργίας τους και της φροντίδας τους.
- Εξοικείωση με τις έννοιες της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης.
- Εκπαίδευση στη χρήση της παρουσίασης από τους εκπαιδευτικούς.
- Καθοδήγηση για τις απαντήσεις στα ερωτήματα των μαθητών.
Μεθοδολογία του Προγράμματος:
- Παρουσίαση στα σχολεία από εκπαιδευτικούς και επισκέπτες υγείας.
- Μηνιαίες διαδικτυακές παρουσιάσεις.
- Εκπαιδευτικά webinars πάνω στη χρήση της παρουσίασης για εκπαιδευτικούς, επισκέπτες υγείας και γονείς.
Προϋποθέσεις Συμμετοχής:
Να είστε εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, επισκέπτης υγείας ή και γονέας που ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα.
Διαδικασία αίτησης και επιλογής:
Συμπληρώνετε τη φόρμα της αίτησης συμμετοχής.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία απευθυνθείτε στο education@onassis.org με θέμα «Οργανούληδες»
ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ONASSIS HEALTH
Διαβάστε περισσότερα: https://www.onassis.org/el/whats-on/orgamites-go-to-primary-school-2022-2023
ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΩΝΑΣΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
15.11.2022 - 31.05.2023 | Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή | 10:00 - 13:00
Απευθύνεται σε: Μαθητές/τριες Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου
Σε αυτή τη ζωντανή virtual περιήγηση τα παιδιά δεν θα νιώσουν στιγμή μόνα. Μπορούν να συνδεθείτε με την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, να ανακαλύψουν σπάνιους θησαυρούς και μυστικά, να ρωτήσουν ό,τι θέλουν, να συζητήσουν ανοιχτά, να σταθούν απέναντι στα αγαπημένα τους βιβλία, ή να γνωρίσουν εκδόσεις που δεν φαντάζονταν ότι υπάρχουν.
Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει μια διαδραστική, διαδικτυακή δράση για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους συνδέονται ζωντανά για μία σχολική ώρα με μια από τις σημαντικότερες ιστορικές βιβλιοθήκες και ανακαλύπτουν απρόσμενους θησαυρούς. Περιηγούνται στα παλιά βιβλία από την αρχή της τυπογραφίας, μαθαίνουν για τον ρόλο που έπαιξαν οι εκδόσεις και η διακίνηση ιδεών στην Ελληνική Επανάσταση και γνωρίζουν τη «Χάρτα του Ρήγα» και τα μυστικά της σύμβολα.
Αυτές οι διαδικτυακές περιηγήσεις δεν είναι μόνο ζωντανές, αλλά και διαδραστικές, καθώς οι συμμετέχοντες μπορούν να συνομιλούν με την Υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και να θέτουν ερωτήματα σχετικά με τα εκθέματα.
Γλώσσα: Η δράση υλοποιείται στα ελληνικά και στα αγγλικά. Υπάρχει η δυνατότητα παροχής διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα κατόπιν συνεννόησης.
Συντελεστές
Βίκυ Γεροντοπούλου: Ιστορικός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Υπεύθυνη Ωνασείου Βιβλιοθήκης
Πληροφορίες για τις περιηγήσεις
Διάρκεια προγράμματος: 30-45 λεπτά
Χώρος: Διαδικτυακά, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Διαδικασία αίτησης και επιλογής:
Για τη συμμετοχή σας, παρακαλούμε συμπληρώστε την αίτηση ενδιαφέροντος
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες:
Τ.: 210 3713000
E-mail: education@onassis.org
Διαβάστε περισσότερα: https://www.onassis.org/el/initiatives/onassis-library/live-virtual-tours-of-onassis-library
Δείτε τον κατάλογο εκπαιδευτικών προγραμμάτων εδώ:
https://issuu.com/stegi.onassis.cultural.centre/docs/education_22_23_1611_issuu_singles
Διαβάστε περισσότερα εδώ: