page top

Εκδηλώσεις Επιστήμης και Τεχνολογίας με αφορμή το θερινό Ηλιοστάσιο

Δημοσιεύτηκε 9/6/2016 20:30

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Εκδηλώσεις Επιστήμης και Τεχνολογίας με αφορμή το Θερινό Ηλιοστάσιο,στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Αθήνα, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό, την Τρίτη 21 Ιουνίου, με δύο δωρεάν προβολές της παράστασης «Το Σύμπαν του Hubble». Την κάθε παράσταση θα προλογίζει ο κ. Άρης Μυλωνάς (Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης).

Με την ευκαιρία αυτή, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, θα φιλοξενηθεί η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση Επιστήμης και Τεχνολογίας, που για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργανώνουν οι Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και του Δήμου Καλλιθέας. Εφέτος, για πρώτη φορά, στη διοργάνωση αυτή, συμμετέχουν επίσης και οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες που εδρεύουν στην περιοχή, του Παντείου και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11) και οι διοργανωτές προτείνουν πολλές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ έχει προβλεφθεί διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Πρόγραμμα

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο:

o       Ψηφιακή παράσταση θόλου «Το Σύμπαν του Hubble»

H παράσταση «Το Σύμπαν του Hubble» περιγράφει την τεράστια συνεισφορά του τηλεσκοπίου αυτού στην προσπάθειά μας να αποκρυπτογραφήσουμε τα μυστικά του Σύμπαντος. Από την γέννηση και τον θάνατο των άστρων έως τα πιο απομακρυσμένα γαλαξιακά σμήνη και υπερσμήνη, η διεισδυτική του ματιά, μας ταξίδεψε στα πέρατα του Σύμπαντος και στο απώτερο παρελθόν του, ενώ μας επέτρεψε να διευρύνουμε εντυπωσιακά τις γνώσεις μας για τα ουράνια σώματα που εμπεριέχει. Πραγματικά, λοιπόν, τα μάτια του Hubble είναι τα μάτια ολόκληρης της ανθρωπότητας: αιώνες ονείρων, δεκαετίες σχεδιασμών και μια παγκόσμια επιστημονική και τεχνολογική προσπάθεια επιτρέπουν σ’ όλα αυτά τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα.

o       Πριν από κάθε παράσταση  ο κ. Άρης Μυλωνάς (Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης) θα μιλήσει σχετικά με τα Ηλιοστάσια, τις Ισημερίες και τις εποχές του χρόνου.

o        Ώρες προβολών 19:30 και 20:30.

o       Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητα τα Δελτία εισόδου που θα διανέμονται από τις 19:00 της ίδιας ημέρας, από το ταμείο του Πλανηταρίου.

o       Προτείνεται για παιδιά 9 ετών + και ενήλικες.

Παρατήρηση του Νυκτερινού Ουρανού με Τηλεσκόπια

o       Τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης υποδέχονται το κοινό και (καιρού επιτρέποντος) παρουσιάζουν τον Δία, τον Άρη και τον Κρόνο και γενικά τον έναστρο νυκτερινό ουρανό της μικρότερης νύκτας του χρόνου!

o       Ώρες 21:00 έως 24:00.

o       Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζεται κράτηση θέσης ή δελτίο εισόδου.

UtechLab

o       Το Εργαστήριο Τεχνολογίας UTechLab του Ιδρύματος Ευγενίδου υποδέχεται το κοινό και το ξεναγεί στους χώρους του.

o       Ώρες 19:00-21:00.

o       Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζεται προηγούμενη κράτηση.

Βιβλιοθήκη

·         Δραματοποιημένες παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων του ΠΙΟΠ, αφιερωμένα στα τεχνικά επαγγέλματα και την βιομηχανική τεχνολογία.

Τα παιδικά βιβλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς ζωντανεύουν στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου!  Η δραματοποίηση των παιδικών βιβλίων γίνεται από τη θεατροπαιδαγωγό Μαρία Τερζάκη. Με αφήγηση, εικαστικά, δημιουργική γραφή και θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά διασκεδάζουν και καλλιεργούν τη φαντασία τους.

Τα βιβλία που θα παρουσιαστούν είναι:

Ø      «Το πετροκάραβο» της Αλίκης Μπαλάσκα, με εικονογράφηση του Δημήτρη Φουσέκη. Η ιστορία του μικρού Πέτρου εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της Τήνου, στην καθημερινή ζωή του οποίου κυριαρχεί η επεξεργασία και η χρήση του μαρμάρου.

o       Ώρα: 17:30-18:15.

o       Για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών.

o       Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, απαραίτητη όμως είναι η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Τρίτη έως Παρασκευή 8:30 - 20:00, Δευτέρα& Σάββατο 8:30 - 15:30).

Ø      «Της Ελιάς το Δάκρυ» με εικονογράφηση της Διατσέντας Παρίση. Η ιστορία του αγοριού με το ιδιαίτερο όνομα «της Ελιάς το Δάκρυ» προέρχεται από λαϊκό παραμύθι της Σάμου, τονίζοντας τη δεσπόζουσα θέση που κατέχουν το λάδι και η ελιά στις παραδοσιακές κοινωνίες της Μεσογείου. 

o       Ώρα: 18:30-19:15.

o       Για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών.

o       Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, απαραίτητη όμως είναι η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Τρίτη έως Παρασκευή 8:30 - 20:00, Δευτέρα & Σάββατο 8:30 - 15:30).

Ø      Παράλληλα, από 21 έως 25 Ιουνίου, στους χώρους της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου θα φιλοξενηθεί Έκθεση με εκδόσεις του ΠΙΟΠ στη θεματική «Επιστήμη και Τεχνολογία».

·         Ψηφιακή εκπαιδευτική δραστηριότητα για παιδιά  με τίτλο:

«Ο Πλανήτης Dewey»

o       Η Βιβλιοθήκη του ΙΕ σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Παντείου και το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, παρουσιάζει την ψηφιακή εκπαιδευτική δραστηριότητα με τίτλο: «Ο Πλανήτης Dewey».  Τα παιδιά μαθαίνουν να αναζητούν τίτλους ανάμεσα σε ποικιλία πληροφοριακών πηγών μέσα σε μια βιβλιοθήκη.

o       Ώρα: 19:30-20:30.

o       Ηλικίες: Παιδιά Γυμνασίου.

o       Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, απαραίτητη όμως είναι η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Τρίτη έως Παρασκευή 8:30 - 20:00, Δευτέρα & Σάββατο 8:30 - 15:30).

·         Δημιουργία Προσβάσιμου Ψηφιακού βιβλίου (DAISY) για άτομα με προβλήματα όρασης

o       Στο εργαστήριο, το οποίο παρουσιάζει η κα Ειρήνη Δαφέρμου, βιβλιοθηκονόμος του Παντείου Πανεπιστημίου, θα μάθουμε και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για τη δημιουργία ενός προσβάσιμου ψηφιακού βιβλίου.

o       Ώρα: 18:00-19:00.

o       Ηλικίες: 14+ και ενήλικες.

o       Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, απαραίτητη όμως είναι η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Τρίτη έως Παρασκευή 8:30 - 20:00, Δευτέρα & Σάββατο 8:30 - 15:30).

·         Παρουσίαση προγράμματος ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ με τίτλο «Παρατήρηση της Γης από το Διάστημα».

o       Η Ομάδα Διαστημικών Εφαρμογών Παρατήρησης Γης του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου παρουσιάζει στο κοινό τις δυνατότητες παρατήρησης της Γης από το Διάστημα που προσφέρει το σχετικό πρόγραμμα Τηλεπισκόπησης που υποστηρίζει.

o       Ώρα: 17:30-22:00

o       Ηλικίες: Μικροί και μεγάλοι

o       Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Δεν χρειάζεται προηγούμενη κράτηση.

·         «Αναμνήσεις από ένα Θερινό Ηλιοστάσιο», μια διασκευή του Μικρού Πρίγκιπα.

o       Η εφηβική λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου, παρουσιάζει μια παράσταση, κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους! Τη λέσχη ανάγνωσης επιμελήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς 2015-2016 η φιλόλογος κα Χριστίνα Γκορίτσα. Τη διασκευή του κειμένου και τη σκηνοθεσία της παράστασης ανέλαβε ο σκηνοθέτης Μάρκος Τσούμας και την επιστημονική επιμέλεια η φυσικός κα Μαρία Διακόνου.

o       Ώρα: 21:00 – 22:00.

o       Ηλικίες: Μικροί και Μεγάλοι.

o       Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, απαραίτητη όμως είναι η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Τρίτη έως Παρασκευή 8:30 - 20:00, Δευτέρα & Σάββατο 8:30 - 15:30).

·         Έκθεση Έργων Τεχνολογίας μαθητών των Γυμνασίων του Δήμου Καλλιθέας

o       Ώρα: 17:30-22:00.

o       Ηλικίες: Μικροί και μεγάλοι.

o       Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Δεν χρειάζεται προηγούμενη κράτηση.

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus