page top

Syros Jazz Festival 2014

Δημοσιεύτηκε 23/5/2015 17:37

Για δεύτερη χρονιά διεξάγεται το Syros Jazz Festival από τις 31 Μαΐου μέχρι και τις 3 Ιουνίου 2014.
Δείτε το πρόγραμμα για το Syros Jazz Festival παρακάτω.

 

 

 

CMS Jam Session 31/5/2014

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31 Μάη 2014
ΩΡΑ: 19:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Ερμούπολη, Σύρος
ΤΟΠΟΣ: Πανεπιστήμιο Αιγαίου, DPSD

Εκπαιδευτή: Γιάννης Ρούσσος
Πανεπιστήμιο Αιγαίου, DPSD
Αυτοσχεδιασμός!

Όταν ο μουσικός χρόνος συναντά τον πραγματικό χρόνο!

Σε αυτό το απρόβλεπτο ταξίδι της ανακάλυψης, όλα γίνονται μουσική: το σώμα (body percussion), η ανθρώπινη φωνή, τα διάφορα μέσα και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται ως κρουστά. Ένα πράγμα μπορώ να σας πω είναι να ελευθερωθείτε! Ελάτε μαζί...


Yannis Roussos Quartet 1/6/2014

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 1, Ιούν 2014
ΩΡΑ: 20:30
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Ερμούπολη, Σύρος
ΤΟΠΟΣ: Θέατρο Απόλλων

Με τον Γιάννη Ρούσσο στα τύμπανα, τον Δημήτρη Καλαντζή στο πιάνο, τον Δημήτρη Παπαδόπουλο στην τρομπέτα και τον Ντίνο Μάνο στο μπάσο.

Ο Γιάννης Ρούσσος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σύρο. Έχει σπουδάσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς και συνθέτες, με τους οποίους έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες. Το 2010 ίδρυσε στη Σύρο το Σύγχρονο Μουσικό Σχολείο (CMS).

Μαζί με τους σημαντικούς μουσικούς όπως τους Δημήτρη Καλαντζή, Ντίνο Μάνο και Δημήτρη Παπαδόπουλο, παρουσιάζουν δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις και πολύ γνωστά jazz standards βάζοντας το προσωπικό τους συναίσθημα και αυτοσχεδιασμούς χρησιμοποιώντας τις εκφραστικές δυνατότητες των οργάνων τους.


G. Kontrafouris Baby Trio 01/06/2014

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 1, Ιουνίου 2014
ΩΡΑ: 22:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Ερμούπολη, Σύρος
ΤΟΠΟΣ: Θέατρο Απόλλων

Με τον Γιώργο Κοντραφούρη στο hammond τον Κωνσταντίνο Στουραΐτη στην κιθάρα και ο Γιάννης Παπαδούλης στα τύμπανα.

Ο Γιώργος Κοντραφούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Έχει σπουδάσει κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο. Σε ηλικία 16 ετών άρχισε να παίζει τζαζ και σπούδασε αυτοσχεδιασμό με τον Μάρκο Αλεξίου. Επίσης, παρακολούθησε μαθήματα με τον Jim Beard και Jarmo Savolainen. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Sibelius στη Φινλανδία με Bachelor και Master Degree στην απόδοση τζαζ. Διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα και στην Ακαδημία Sibelius.

Έχει ηχογραφήσει αρκετά προσωπικά άλμπουμ και έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς μουσικούς από την Ευρώπη και την Αμερική (Arild Andersen, Markus Stockhausen, Andy Sheppard, David Liebman, Marc Johnson και άλλους) .

Το Baby Trio είναι ένα προσωπικό του project απαρτιζόμενο από μουσικούς ηλικίας μέχρι και 25 ετών. Όπως είπε ο ίδιος, το project αυτό δημιουργήθηκε για να εκφράσει την αφέλεια, τον εφηβικό ενθουσιασμό και γενικά ό, τι κάνει εντύπωση σε ένα νέο μουσικό όταν αρχίζει να παίζει σε ένα συγκρότημα με τους φίλους του... τελικά, εκφράζει όλες τις «μη ρεαλιστικές προσδοκίες» που υπάρχουν πριν η «κανονική ζωή» ξεκινήσει.


Michalis Katachanas Quartet 2/6/2014

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 2 Ιουνίου 2014
ΩΡΑ: 20:30
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Ερμούπολη, Σύρος
ΤΟΠΟΣ: Θέατρο Απόλλων 

Με τους Μιχάλη Καταχανά στη βιόλα, Θοδωρή Κοτσιφά στην κιθάρα, Κίμωνα Καρούτζος στο μπάσο και Βασίλη Ποδαρά στα ντραμς. 

Ο Μιχάλης Καταχανάς ξεκίνησε να παίζει βιολί στην ηλικία των 8 ετών. Σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου ανακάλυψε τη βιόλα και εκφράστηκε μουσικά μέσω της jazz και του αυτοσχεδιασμού. Το 2008 συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία στο περίφημο New England Conservatory στη Βοστώνη, όπου σπούδασε υπό τους Charlie Banakos και Ran Blake μεταξύ άλλων. 

Έχει συνεργαστεί με πολλά σημαντικά ονόματα από τον ελληνικό και διεθνή χώρο και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει εμφανιστεί στην Αθήνα, παρουσιάζοντας τη μουσική του με διάφορες μπάντες είτε ως επικεφαλής είτε ως sideman.

Με το κουαρτέτο του, εκτελεί κυρίως πρωτότυπες συνθέσεις με τα μέλη της μπάντας του αλλά και συνθέσεις της ευρύτερης τζαζ. Όπως λέει ο Μιχάλης Καταχανάς «έμπνευσή μας είναι ο ήχος της σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ σε συνδυασμό με τη μουσική από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Στόχος μας είναι να αυτοσχεδιάσουμε, να δημιουργήσουμε και να μοιραστούμε μαζί σας καλή και πρωτότυπη μουσική,  σχηματίζοντας έναν κύκλο αισθητικής και δημιουργικότητας».


Reis Demuth Wiltgen Trio 02/06/2014

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 2 Ιούνιου 2014
ΩΡΑ: 22:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Ερμούπολη, Σύρος
ΤΟΠΟΣ: Θέατρο Απόλλων

Με τους Michel Reis στο πιάνο, Marc Demuth στο μπάσο και στα τύμπανα Paul Wiltgen.

Ο πιανίστας Michel Reis, ο μπασίστας Marc Demuth και ο ντράμερ Paul Wiltgen δημιούργησαν το τρίο το 1998, όταν ήταν ακόμα έφηβοι. Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές τους και όντας έμπειροι μουσικοί ήδη, επέστρεψαν δυναμικά το 2011 και άρχισαν περιοδείες σε όλη την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λατινική Αμερική, δημιουργώντας μια φήμη ως ένα από τα ανερχόμενα ευρωπαϊκής τζαζ γκρουπ. Το 2013 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους ομότιτλο άλμπουμ. Η μουσική τους ενσωματώνει επιρροές από την κλασσική μουσική, ποπ και ροκ, ακολουθώντας τα βήματα ονομάτων όπως οι Brad Mehldau, The Bad Plus και EST, που άνοιξαν νέους ορίζοντες και προοπτικές για το κλασικό τζαζ πιάνο τρίο.


Tania Giannouli Ensemble 3/6/2014

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 3 Ιουνίου 2014
ΩΡΑ: 20:30
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Ερμούπολη, Σύρος
ΤΟΠΟΣ: Θέατρο Απόλλων

Με την Τάνια Γιαννούλη στο πιάνο, τον Guido de Flaviis στα σαξόφωνα, τον Solis Barkis στα κρουστά και σε σπάνια όργανα και τον Στέφανο Γιαννόπουλο στο βιολοντσέλο.

Η Τάνια Γιαννούλη έχει σπουδάσει κλασικό πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Athenaeum Ωδείο και το Athens Orfeio Conservatory. Έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και βίντεο και έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ, γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο (Ιταλία, Ρουμανία, Ελβετία, Ισραήλ, Βραζιλία, Αγγλία, Κίνα και άλλες) . Έχει επίσης συνεργαστεί με video artists όπως οι Istvan Horkay, Roland Quelven, Isabel Perez del Pulgar και Guillaume Baychelier.

Ο αυτοσχεδιασμός είναι ένα σημαντικό μέρος της μουσικής της. Είναι ιδρυτικό μέλος του 4+1 and Schema Ensemble με το οποίο εμφανίστηκε στο διεθνές Synch Festival ηλεκτρονικής μουσικής το 2010. Έχει συνεργαστεί με τον πορτογάλο φλαουτίστα Paulo Chagas και μαζί κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Forest Stories στο label Rattle της Νέας Ζηλανδίας, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές και συμπεριλήφθηκε σε πολλές λίστες με τα καλύτερα albums του 2013. Έχει συνεργαστεί με τον συγγραφέα Evgenios Aranitsis γράφοντας μουσική για μικρά κείμενά του, προκειμένου να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με CD, και το 2010 δημιούργησε το project Emotone με τον συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Tomas Weiss.

Με το Σύνολο της Τάνιας Γιαννούλη συνεργάζονται τρεις διακεκριμένοι μουσικοί παρουσιάζοντας το νέο έργο της, που έχει στοιχεία του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, modal και chamber music με επιρροές από avant-garde, μετα-ιμπρεσιονισμό, σύγχρονη ευρωπαϊκή τζαζ του 21ου αιώνα παιγμένα από ασυνήθιστα μουσικά όργανα και κρουστά.


CMS Masterclass 06/03/2014

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 3 Ιουνίου 2014
ΩΡΑ: 13:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Ερμούπολη, Σύρος
ΤΟΠΟΣ: Θέατρο Απόλλων 

Διδάσκων: Γιάννης Ρούσσος

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ Τζαζ της Σύρου σε συνεργασία με τον ντράμερ Γιάννη Ρούσσο και τη Σύγχρονη Μουσική Σχολή προσφέρει ένα Masterclass στον τζαζ αυτοσχεδιασμό. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς, ανεξάρτητα από το όργανο, το επίπεδο της μουσικής ή προηγούμενη εμπειρία με την τζαζ, έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν δημιουργικές ιδέες της μελωδίας, του ρυθμού και της αρμονίας.


Takis Barberis Group 3/6/2014

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 3 Ιουνίου 2014
ΩΡΑ: 22:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Ερμούπολη, Σύρος
ΤΟΠΟΣ: Θέατρο Απόλλων

Με τους Τάκη Μπαρμπέρη στην κιθάρα, Μάνο Σαριδάκη στο πιάνο και τα πλήκτρα, Γιώργο Γεωργιάδη στο μπάσο και Γιώργο Πολυχρονάκο στα τύμπανα.

Ο Τάκης Μπαρμπέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε κλασική κιθάρα με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και άρχισε να παίζει ηλεκτρική κιθάρα με διάφορα ροκ συγκροτήματα. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την τζαζ στα τέλη της δεκαετίας του '70. Το 1982, έπαιξε την πρώτη από τις συνθέσεις του με το Jazz Fusion Quintet, μαζί με τον David Lynch και τον Τάκη Φαραζή. Το 1985, έγινε μέλος της Iskra, δίπλα στο Γιώργο Φακανά, Νίκο Τουλιάτο και Λεωνίδα Πλιάτσικα. Στη συνέχεια ίδρυσε το ροκ συγκρότημα Model 63 με το οποίο κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ το 1988. Από το 1990 ξεκίνησε τη δική του καριέρα και έχει κυκλοφορήσει 7 άλμπουμ. Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους από τους γνωστούς Έλληνες μουσικούς της τζαζ και πολλά άλλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες όπως ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο διάσημος Ινδός κρουστός Trilok Gurtu. Έχει εμφανιστεί στην Αμερική και σε διάφορα διάσημα φεστιβάλ.

Στο νέο του άλμπουμ «Jargon», συνεχίζει με ένα εντελώς προσωπικό ύφος παρουσίασης τζαζ αναμειγνύοντας στοιχεία funk, rock, ινδική, αφρικάνικη, βαλκανική και ελληνική μουσική, το οποίο προσφέρει ένα ιδανικό περιβάλλον για αυτοσχεδιασμό.

Περισσότερες πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://syrosjazzfestival.gr/

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus