page top

Johnny Cash - Walk The Line (Ταινία)

Επιμέλεια : Αντρέας Ντότσιας

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Walk The Line (2005)
Είδος ταινίας: Biography | Drama | Music
Σκηνοθεσία: James Mangold
Σενάριο: Johnny Cash (book), Gill Dennis
Ηθοποιοί: Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon, Ginnifer Goodwin
Χώρα παραγωγής: USA
Αγορά απο Amazon : Walk the Line (Two-Disc Special Edition)


Υποθεση - Σχολια :

Στα μέσα της δεκαετίας του 50 στην πρωτεύουσα της αμερικάνικης μουσικής, το Μέμφις, κάνει την εμφάνιση του ένας νεαρός τραγουδοποιός, με μια κλασική κιθάρα στο χέρι και ντυμένος με απλοϊκά μαύρα ρούχα, που από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις του κέρδισε την συμπάθεια των παραγωγών, την εκτίμηση των κριτικών και τις καρδιές των ακροατών. Ο θρυλικός Johnny Cash, διανύοντας μια πορεία πέντε δεκαετιών στο τραγούδι, με την χαρισματική του βαριά σκοτεινή φωνή και την θέληση να αποδράσει από τις σκιές των ψυχοτρόπων ουσιών, θα γράψει την δική του ολόχρυση σελίδα στο βιβλίο του πενταγράμμου, ως εκείνος που κατάφερε να καθορίσει ένα καινούργιο ύφος μουσικής, αναμειγνύοντας νότες από rock & roll, country και folk είδη, ανοίγοντας δρόμους για νέα ακούσματα.


Φυσικά το Walk the Line, τηρώντας απαρέγκλιτα τον κλισέ φορμαλισμό του genre, προσφέρει ερμηνείες υψηλού επιπέδου, αφού ρόλοι που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα διαθέτουν αυτή την αβανταδόρικη υφή. Και αν για τον Joaquin Phoenix που όχι μόνο υποδύεται τον Cash, αλλά τον ντουμπλάρει κιόλας με την δική του φωνή τα δείγματα από το παρελθόν, ήταν ιδιαιτέρως θετικά, τι μπορεί να πει κανείς για την έκπληξη που ακούει στο όνομα Reese Witherspoon, που κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση σαν Τζουν Κάρτερ, μούσα, ερωμένη και εντέλει καταλυτική παρουσία δηλαδή στην ζωή του μεγάλου σταρ. Η ξανθούλα ενζενί αφήνει στην άκρη τις χαριτωμενιές του παρελθόντος και στέκεται σαν ίση προς ίσος δίπλα στον Phoenix, με μαύρη κώμη πια, δείχνοντας στοιχεία του χαμένου νεανικού ταλέντου της Sigourney Weaver. Αμφότεροι οι ερμηνευτές μετά την τιμητικότατη Χρυσή Σφαίρα που κατέκτησαν, βρίσκονται μέσα στις πεντάδες υποψηφιοτήτων των Όσκαρ ερμηνείας, κάτι που οφείλουν και στην καθοδήγηση του παλιά μου τέχνη κόσκινο, αν θυμηθούμε το Girl Interrupted – James Mangold.

Walk The Line (trailer)

Εν κατακλείδι η μεταφορά της ζωής του Johnny Cash, στην μεγάλη οθόνη, παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον σαν ταινία, ειδικά από την στιγμή που είναι και καλογυρισμένη αλλά και οι παρουσίες είναι κάτι παραπάνω από γνήσιες και αληθοφανείς. Για τους πιο μυημένους στην διαδρομή του ανθρώπου, που στάθηκε το παράδειγμα προς μίμηση για μορφές όπως ο Presley, ο Orbinson και ο Dylan, το Walk the Line θα αποτελέσει μια σχετικά ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου του, με τραγούδια μεταξύ των οποίων βεβαίως ακούγεται και το θρυλικό Ring Of Fire, που ακόμη ξεσηκώνει και τις νεότερες γενιές μουσικόφιλων.

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus