page top

Athens Technopolis Jazz Festival (Ανασκόπηση & το Νέο Video 2014)

Δημοσιεύτηκε 23/5/2015 17:37

Jazz Festival της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων

14 χρόνια, 28 χώρες, 185 μουσικά σχήματα

Η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τις  πρεσβείες και τα μορφωτικά ινστιτούτα των χωρών - μελών της Ε.Ε. που εδρεύουν στη χώρα μας, διοργανώνει από το 2000, το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz. Το 2013 και μετά από δώδεκα επιτυχημένες χρονιές, το Φεστιβάλ διεύρυνε τα σύνορά του και εξελίχθηκε στο διεθνές Athens Technopolis Jazz Festival φιλοξενώντας jazz τάσεις από όλο τον πλανήτη.              

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Αθήνας και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις αρχές του καλοκαιριού στον εξωτερικό χώρο της Τεχνόπολης.    

Το Athens Technopolis Jazz Festival έχει τεράστια απήχηση στο αθηναϊκό κοινό. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το παρακολουθούν πάνω από 4.000 άτομα ανά ημέρα ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Φεστιβάλ έχει τιμήσει πολλές φορές, με τη συμμετοχή της, η Big Band του Δήμου Αθηναίων.


Λίγα λόγια για κάθε χρονιά:

1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz |24 -27 Μαΐου 2001

Παρά το γεγονός ότι η είσοδος είναι ελεύθερη και το φεστιβάλ προβάλλεται ως κάτι νέο στα πολιτιστικά δρώμενα μέσω των Μ.Μ.Ε., το ελληνικό κοινό είναι δύσπιστο σε ό,τι αφορά τη μουσική Jazz. Η προσέλευση του κόσμου είναι μικρή, περίπου 500 άτομα την ημέρα.

Συμμετέχουν: Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Δανία, Ιταλία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Σουηδία και Φινλανδία.

Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι Athens Jazzquar οι οποίοι αποτελούν τμήμα της Big Band του Δήμου Αθηναίων.

2ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz |30 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2002

Συμμετέχουν: Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ιταλία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία και Αγγλία.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Γιώργος Κοντραφούρης.

3ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz |28 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2003

Για πρώτη φορά 2000 – 3000 άτομα ανά ημέρα επισκέπτονται την Τεχνόπολη!

Συμμετέχουν: Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Δανία, Ιταλία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ισπανία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία και Αγγλία.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί  το κουαρτέτο του Μηνά Αλεξιάδη.

4ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz |1- 6 Ιουνίου 2004

Το 2004, με την είσοδο των νέων χωρών στην Ε.Ε. και με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας, το Φεστιβάλ διαρκεί 6 ημέρες.

Ήδη από την προηγούμενη χρονιά τα Μέσα δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για το Φεστιβάλ, με αφιερώματα σε εφημερίδες και περιοδικά. Οι περισσότεροι ραδιοφωνικοί παραγωγοί το αναφέρουν καθημερινά όσο πλησιάζει ο καιρός διεξαγωγής του. Το Φεστιβάλ ταξιδεύει από στόμα σε στόμα. Το γεγονός ότι γίνεται κάθε χρόνο τις ίδιες ημερομηνίες συντελεί στο να καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς.

Συμμετέχουν: Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Δανία, Ιταλία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ισπανία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία, Τσεχία, Λετονία, Σλοβενία, Πολωνία, Ουγγαρία, Λιθουανία και Σλοβακία.

Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι  Mode Plagal.

5ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz |31 Μαΐου - 5 Ιουνίου 2005

Συμμετέχουν: Πορτογαλία, Πολωνία, Δανία, Σλοβακία, Λουξεμβούργο, Ελλάδα, Σλοβενία, Σουηδία, Ολλανδία, Φιλανδία, Λιθουανία, Ιταλία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ισπανία, Βέλγιο και Γαλλία.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Τάκης Μπαρμπέρης.

6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz |31 Μαΐου - 4 Ιουνίου 2006

Η Ιταλία στέλνει ως συμμετοχή τον Enrico Rava, έναν από τους σημαντικότερους τζαζίστες διεθνώς και το βράδυ της εμφάνισής του το Γκάζι γεμίζει από κόσμο.

Συμμετέχουν: Αυστρία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Πολωνία, Δανία, Λουξεμβούργο, Ελλάδα, Σουηδία,  Ολλανδία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ισπανία, Βέλγιο και Γαλλία.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί η  Λητώ Βογιατζόγλου.

7ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz |30 Μαΐου - 3 Ιουνίου 2007

Συμμετέχουν: Αυστρία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Πολωνία, Δανία, Λουξεμβούργο, Ελλάδα, Σουηδία,  Ολλανδία, Ουγγαρία, Ισπανία, Βέλγιο, Τσεχία, Φινλανδία.

Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο Νίκος Καπηλίδης & οι Jazz Utopia.

8ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz |28 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2008

Συμμετέχουν: Αυστρία, Σλοβενία, Εστονία, Πορτογαλία, Πολωνία, Δανία, Λουξεμβούργο, Ελλάδα, Σουηδία,  Ολλανδία, Ουγγαρία, Ισπανία, Βέλγιο, Τσεχία, Φινλανδία.

Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι Ειρήσθω εν Παρόδω (για πρώτη φορά συστήνεται επιτροπή για την επιλογή της ελληνικής συμμετοχής).

9ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz |27- 31 Μαΐου 2009

Συμμετέχουν: Αυστρία, Σλοβακία, Εσθονία, Πορτογαλία, Δανία, Λουξεμβούργο, Ελλάδα, Σουηδία,  Ολλανδία, Ουγγαρία, Ισπανία, Βέλγιο, Τσεχία και Φινλανδία.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Γιάννης Κασσέτας.

Σημαντική ξένη συμμετοχή η Maria João Quartet (Portugal).

10ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz |22- 31 Μαΐου 2010

To 2010, το Φεστιβάλ γίνεται 10 χρονών! Με αυτήν την αφορμή, η διάρκειά του είναι 10 ημέρες και το πρόγραμμα τροποποιείται. Τις πρώτες τρεις ημέρες εμφανίζονται μόνο ελληνικά σχήματα σε ένα αφιέρωμα στην Ελληνική Jazz Σκηνή. Ακολουθεί το κλασικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των χωρών μελών. Μαζί με την Big Band του Δ.Α. εμφανίζεται η Νατάσα Μποφίλιου. Το Φεστιβάλ κλείνει με τη συναυλία της Roberta Gambarini, (με εισιτήριο).

Συμμετέχουν: Λουξεμβούργο, Εσθονία, Αυστρία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Δανία, Σουηδία, Ισπανία, Πολωνία,  Ελλάδα, Τσεχία, Ολλανδία και Πορτογαλία.

Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι Heavy Metal Brass Band.

Σημαντικές συμμετοχές: Veronica Mortensen, Jacinta, Νατάσσα Μποφίλιου.

11ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz |25 - 29  Μαΐου 2011

Για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ φιλοξενεί ένα μικρό αφιέρωμα στους ήχους της Balkan Jazz με καλεσμένους τους Fanfara Tirana από την Αλβανία, καθώς και το Τρίο Μάρθας Μαυροειδή, τον Παντελή Στόικο & Trio Balcano και το GoJam Group από τη χώρα μας, ενώ δεν λείπει από το πρόγραμμα η μοναδική Big Band του Δήμου Αθηναίων, η οποία  στην έναρξη του προγράμματος θα εμφανιστεί με την Ελληνοδανέζα συνθέτρια και ερμηνεύτρια Veronica Mortensen.

 Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και η έκθεση  τζαζ φωτογραφίας των Χρήστου Κοψαχείλη και Λευτέρη Αρβανίτη.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί το Τρίο του Νίκου Αναδολή.

12o Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz |23 - 27 Μαΐου 2012

Συμμετέχουν: Αυστρία, Σουηδία, Βέλγιο, Κύπρος, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Δανία, Τσεχία, Λετονία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί: HARIS LAMBRAKIS QUARTET.

Σημαντική ξένη συμμετοχή :  Viktoria Tolstoy.

13o Athens Technopolis Jazz Festival |31 Μαΐου - 02 Ιουνίου 2013

Το ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, μετά από δώδεκα επιτυχημένες χρονιές εξελίσσεται στο διεθνές Athens Technopolis Jazz Festival φιλοξενώντας jazz τάσεις από όλο τον πλανήτη.

Συμμετέχουν: Πορτογαλία, Δανία, Ισπανία, Πολωνία, Ελλάδα, Αργεντινή, Ισραήλ, Αυστρία, Ολλανδία.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί: Yorgos Krommydas Modern Jazz Quintet.

14o Athens Technopolis Jazz Festival | 29 Μαΐου - 1η Ιουνίου 2014

Η «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων διοργανώνει για 14η συνεχή χρονιά το athens technopolis jazz festival, φεστιβάλ με μουσική jazz  από διάφορα μέρη του κόσμου.

Μουσικά συγκροτήματα από Ουγγαρία, Ισραήλ, Ελλάδα, Ολλανδία, Ισπανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Κύπρο, Ιταλία, Βέλγιο και Τουρκία θα μας ταξιδέψουν μέσω της μουσικής τους.

Με κεντρικό, λοιπόν, γεγονός το ¨athens technopolis jazz festival¨, η «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων θα μπει σε γιορτινούς καλοκαιρινούς ρυθμούς και θα γίνει σημείο αναφοράς του κόσμου της  jazz

Την Ελλάδα εκπροσωπεί: Singularity Project

Χορηγός: Fischer Premium Pilsner Beer

Με την υποστήριξη του περιοδικού «Jazz & Τζαζ»

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548

www.technopolis-athens.com, press@athens-technopolis.gr

Πρόσβαση:

Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

 

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus