page top

Πώς να παράγουμε λιγότερα απορρίμματα

Δημοσιεύτηκε 15/7/2017 17:18

Ένας μέσος άνθρωπος κάθε χρόνο παράγει αρκετές εκατοντάδες κιλά από σκουπίδια. Ένα μέρος από αυτά διαχωρίζεται και επαναχρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη στην παραγωγή ανακυκλωμένων προϊόντων. Αυτό φαίνεται ως μια ωραία λύση από το να πετάγονται όλα αυτά και να δημιουργούμε τεράστιους σωρούς από σκουπίδια αλλά σίγουρα δεν είναι η ιδανική. Θα ήταν καλύτερα να αποφεύγαμε όλες αυτές τις υπερβολικές συσκευασίες στα προϊόντα ή ακόμα καλύτερα να κατασκευάζονταν αγαθά τα οποία δεν θα ήταν απλά μιας χρήσης. Παρακάτω έχουμε μερικά παραδείγματα που ήδη γνωρίζετε αλλά δεν είναι ποτέ κακό να τα θυμηθούμε για να αποφεύγουμε.

Πλαστικές σακούλες. Η ανθρωπότητα ως σύνολο χρησιμοποιεί και μετά πετά στον κάδο τον σκουπιδιών περίπου ένα τρισεκατομμύριο (1.000.000.000.000) πλαστικές σακούλες το χρόνο. Η χρήση της γίνεται μια φορά ή το πολύ δύο ενώ η κάθε μια από αυτές τις σακούλες χρειάζεται μερικές εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν. Η λύση είναι απλή, επαναχρησιμοποιούμε την ίδια σακούλα πολλές φορές όταν πάμε για ψώνια, είναι απλό και βολικό.

Φυλλάδια. Ο καθένας μας έχει πάρει κάποιο φυλλάδιο από τον δρόμο και στη συνέχεια το πέταξε στον κάδο. Οι επιχειρήσεις μοιράζουν φυλλάδια για να έχουν κάποιο κέρδος αλλά οι άνθρωποι που μοιράζουν τα φυλλάδια αυτά πληρώνονται με την ώρα και όχι με τα κομμάτια που μοιράζουν. Μην τα παίρνετε, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται λιγότερο χαρτί και λιγότερα τοξικά μελάνια.

Μεγαλύτερες συσκευασίες. Όταν αγοράζουμε εμφιαλωμένο νερό 1.5L μας κοστίζει λιγότερο και χρησιμοποιείται λιγότερο πλαστικό από το να αγοράζαμε τρία μπουκάλια των 500ml. Αυτός ο κανόνας ισχύει για όλα τα προϊόντα έτσι οι μεγαλύτερες συσκευασίες ισοδυναμούν με λιγότερα απόβλητα και λιγότερα χρήματα που σπαταλούνται.

Προϊόντα μιας χρήσης. Αυτή είναι η κατάρα του αιώνα μας με χαμηλή τιμή εύκολα στη χρήση και μετά κατευθείαν πέταμα. Αντί να χρησιμοποιούμε πολλά τέτοια μελλοντικά σκουπίδια ας αγοράσουμε ένα καλό προϊόν που θα μας στοιχίσει λιγότερο και ας πετάξουμε τελικά ένα σκουπίδι. Τα καλύτερης ποιότητας προϊόντα κατά κανόνα διαρκούν περισσότερο. Αν αγοράσουμε ένα φτηνό σίδερο θα πρέπει να αγοράσουμε ένα καινούριο σε ένα χρόνο και έτσι σε πέντε χρόνια θα έχουμε ένα σίδερο που θα δουλεύει στο σπίτι και τέσσερα πεταμένα ήδη. Με τα ίδια χρήματα από τα πέντε σίδερα θα είχαμε αγοράσει ένα καλύτερο που θα διαρκούσε το ίδιο ή και περισσότερο έτσι θα καταλήγαμε να κάνουμε τελικά ένα σκουπίδι με πρωταρχικό κέρδος την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της τσέπης μας.

Ανακυκλώσιμη συσκευασία. Τέλος είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε ένα προϊόν το οποίο θα είναι συσκευασμένο από ανακυκλωμένα υλικά και θα μας δίνει την δυνατότητα να το ανακυκλώσουμε και πάλι για μελλοντική χρήση.


 

Φωτογραφία εξωφύλλου : NikolayFrolochkin

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 • Chicago Green Music Festival

  Το Green Music Festival ενσωματώνει εταιρείες, προμηθευτές, και υπηρεσίες φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και σύγχρονες μουσικές για τους κατοίκους του Chicago. Συγκεκριμένα το Wicker Park ντύθηκε για άλλη μια φορά στα πράσινα μιας και είχε τον ρόλο του οικοδεσπότη του υπέροχου αυτού φεστιβάλ...

  περισσότερα >
 • Το να ζει κάποιος πιο «πράσινα» στοιχίζει;

  Αυτό ισχύει για κάποια πράγματα αλλά σε γενικές γραμμές είναι λάθος...

  περισσότερα >
 • Before the War - David Rothenberg and Douglas Quin

  Η μουσική βρίσκεται σε όλους τους ήχους της φύσης ενώ δεν υπήρξε ποτέ κάποιος ήχος που δεν ήταν μουσική. Η βουτιά ενός αλιγάτορα, η βροχή που στάζει πάνω σε ξερά φύλλα, το σφύριγμα του τρένου, η κόρνα ενός φορτηγού που ξεφυσά δυνατά στο δρόμο, οι τσιρίδες των παιδιών στις γειτονιές, το σιωπηλό μοιρολόι του ανέμου και το χάδι του ουρανού στους αμμόλοφους της ερήμου είναι...

  περισσότερα >
Facebook
Twitter GooglePlus