page top

UNBOX FESTIVAL - Συνέντευξη με τον Ραφαήλ Μπιλίδα Υπεύθυνο Δημ. Σχέσεων της Tandem

Επιμέλεια : Αλέξανδρος Γερασίμου

Δημοσιεύτηκε 2/12/2013 13:56

UNBOX FESTIVAL: Με «όχημα» τη διαφορετικότητα και τη σκέψη έξω απ’ το “κουτί”…

Τις ερωτήσεις απαντά ο Ραφαήλ Μπιλίδας Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων της Tandem

 

 

Τι είναι το Unbox Festival;

Το UNBOX  Festival είναι μια γιορτή για τη διαφορετικότητα που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει και να μας κάνει να σκεφτούμε έξω από το ”κουτί”. Το να σκεφτούμε έξω απ’ το “κουτί” σ’ αυτή την περίπτωση σημαίνει να σκεφτούμε πέρα από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για το θεωρούμενο ως “φυσιολογικό” στα πλαίσια της κοινωνίας που ζούμε και να επικεντρωθούμε στο ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, όλοι είμαστε ίσοι.

Στόχος μας είναι να γίνει ένας θεσμός  που θα μεγαλώνει και θα μεταδίδει το μήνυμα για την αποδοχή της διαφορετικότητας όλο και πιο δυνατά. Το 1ο UNBOX  Festival, λοιπόν, θα έχει τη μορφή ενός ολοήμερου event όπου μέσα από θεατρικές παραστάσεις, προβολές, χοροθέατρο,  μουσική, βιωματικές δράσεις και εικαστικά   θα μας ωθήσει να σκεφτούμε έξω απ’ το κουτί.

Από πού προήλθε η ονομασία του;

Η λέξη UNBOX σημαίνει "βγάζω κάτι απ' το κουτί του". Υπάρχουν πολλά κουτιά. (Ανα)Κατασκευάζονται από τους ανθρώπους και ορίζουν την κανονικότητα θέτοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αποδοχή των ανθρώπων από το κοινωνικό σύνολο. Η φύση των "κουτιών" αυτών είναι περιοριστική απέναντι στη διαφορετικότητα, με αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση συγκεκριμένων ομάδων και ατόμων.

Πότε και που πραγματοποιείται;

Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 7 Δεκεμβρίου στο The HUB Events που βρίσκεται στην οδό Αλκμήνης 5 στα Πετράλωνα.

Από ποιον φορέα διοργανώνεται και πότε έπεσαν οι πρώτες ιδέες για την πραγμάτωση του;

Το 1ο UNBOX  Festival διοργανώνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία TANDEM που δραστηριοποιείται στο χώρο του Κ.Α.Α.Π.Α.Α. Βούλας (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α. Βούλας) από το 2007 και συστάθηκε με σκοπό να συστηματοποιήσει την προσφορά των εθελοντών της προς τα παιδιά και τους ενήλικες με αναπηρία που διαμένουν μέσα στο ίδρυμα.

Τι θεματικές περιλαμβάνει;

Η έναρξη του UNBOX Festival θα είναι στις 11 π.μ. και θα περιλαμβάνει θεατρικές παιδικές παραστάσεις, εργαστήρια για γονείς και παιδιά με θέμα τη διαφορετικότητα, παραστάσεις χορού, εικαστική έκθεση με θέμα “Όλοι είμαστε διαφορετικοί – Όλοι είμαστε ίσοι”, θεματικές video προβολές, προβολές ταινιών, βιωματικές δράσεις και θα κλείσει με μία μουσική συναυλία.

Ποια συγκροτήματα θα ανέβουν  στη σκηνή του;

Το μουσικό μέρος του UNBOX Festival  θα ανοίξει ο DJ Πέτρος Αδάμ στις 9:30 μ.μ. και θα κλείσει με την συναυλία των The Burger Project.

Στο UNBOX Festival μεταξύ άλλων η ομάδα της Tandem θα οργανώσει «παιχνίδια ευαισθητοποίησης». Μιλήστε μας για αυτό.

Στο UNBOX Festival η ομάδα της Tandem θα οργανώσει “παιχνίδια ευαισθητοποίησης” τα οποία ακολουθούν τις αρχές της μη τυπικής εκπαίδευσης (non-formal education). Τα παιχνίδια αυτά χρησιμοποιούν τον βιωματικό τους χαρακτήρα (experiential learning) με στόχο την εισαγωγή του συμμετέχοντα στη θέση των ατόμων της εκάστοτε κοινωνικά ευπαθούς ομάδας. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη πληροφόρηση και γνωριμία των ατόμων σε ότι αφορά την αναπηρία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα.

Υπάρχει στήριξη από τη πολιτεία ή κάποιον φορέα;

Η ιδέα του φεστιβάλ ήταν μία πρωτοβουλία της TANDEM και έχει στηθεί με βάση τις αρχές και τα πιστεύω μας. Τουλάχιστον για φέτος δεν υπάρχει κάποια στήριξη από άλλους φορείς, ωστόσο ευελπιστούμε στο επόμενο UNBOX Festival να έχουμε υποστήριξη κι άλλων φορέων.

Πιστεύετε  ότι σε αυτή τη χώρα όπως τη ζούμε τώρα, καθημερινά συμβαίνουν πράγματα στη τέχνη αλλά και γενικότερα στη κοινωνία παρά τη κρίση που επικρατεί;

Θεωρώ ότι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να εστιάζουμε κυρίως στα προβλήματα που υπάρχουν παρά στις προσπάθειες που γίνονται για αλλαγή. Παρά την κρίση πιστεύω πως γίνονται αξιόλογα πράγματα και στην τέχνη αλλά και στην κοινωνία μέσα από ομάδες ανθρώπων που στοχεύουν στην καλυτέρευση της ζωής όλων μας. Άλλωστε η τέχνη πάντα υπήρξε όχημα για την έκφραση της ανάγκης για αλλαγή.

Τα επόμενα σχέδια του φεστιβάλ είναι;

Το 1ο UNBOX Festival  έχει σαν στόχο να γίνει ένας θεσμός για την αποδοχή της διαφορετικότητας. Η αρχή θα γίνει στις 7 Δεκέμβρη! Ευελπιστούμε με την έμπρακτη υποστήριξη του κοινού (είτε σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού είτε σε επίπεδο υλικών και υπηρεσιών) να ξαναγίνει και τον επόμενο χρόνο.

Λεπτομέριες για το Φεστιβάλ:
http://www.jazzbluesrock.gr/event.asp?catid=1058

Link
http://www.unboxfestival.gr/

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus