page top

Συνέντευξη με τους Joey & Apicos

Επιμέλεια : Αλέξανδρος Γερασίμου

Δημοσιεύτηκε 3/11/2013 18:54

Ο Joey & ο Αpicos ενώνουν τις δυνάμεις τους…!

SHORT BIO: Joey… Aγαπά τις βόλτες με το ποδήλατο, τη φύση και τους χαμογελαστούς ανθρώπους, ενώ μισεί τις μύγες, τη σοβαροφάνεια και τα τετράγωνα κουτιά που μοιάζουν με πολυκατοικίες! Θα τον βρεις σε δρόμους, πλατείες, αλάνες και παραλίες να μοιράζεται τη μουσική του με τους περαστικούς, ταξιδεύοντας από τον Μάρκο και τον Johnny Cash μέχρι τον Manu και τους Gogol Bordello! Με όπλο τα κομμάτια του, την κιθάρα του την Marilyn, μια εκρηκτική παρουσία και αστείρευτη ενέργεια σε προσκαλεί σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή!

O Apicos (Θέμος Ρίζος) απ’ την άλλη, εύχεται να είχε ζήσει τις δεκαετίες του '50 και του '60. Τελικά γεννήθηκε λίγο αργότερα, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε από το να ανακαλύψει τον Elvis και τους Beatles. Στην πορεία κατάφερε να αποδεχτεί ότι υπάρχουν κι άλλες καλές μουσικές πέρα από το rock 'n' roll και να διευρύνει τις επιρροές του σε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει χορό και χαμόγελα. Έτσι παίζει rockabilly αλλά και Μαραβέγια, reggae αλλά και Γιοκαρίνη. Με μια κιθάρα ακολουθεί τον ίδιο χρυσό κανόνα στον οποίο βασίστηκαν και οι Picos Apicos & the Pina Coladas: απαγορεύεται η μιζέρια, επιβάλλεται να περνάμε καλά!


Πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σας με τη μουσική;

ΘΕΜΟΣ : Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε ένα σπίτι γεμάτο δίσκους. Από τις πρώτες μου αναμνήσεις είναι η μητέρα μου να ζωγραφίζει εξώφυλλα δίσκων για την Lyra στο σχεδιαστήριό της. Από το σπίτι μας περνούσαν συνέχεια καλλιτέχνες, ο Αργύρης Μπακιρτζής, η Μελίνα Κανά, η Μαριώ και άλλοι πολλοί. Νομίζω λοιπόν ότι ήταν αναπόφευκτο να ασχοληθώ με τη μουσική. Ξεκίνησα μαθήματα κιθάρας στα 10, και από το γυμνάσιο άρχισα να παίζω σε μπάντες με φίλους. Εκείνα τα μαθητικά συγκροτήματα ήταν μάλλον το σημαντικότερο "σχολείο".

JOEY : Εγώ πάλι, σύμφωνα με τα λεγόμενα της μάνας μου, από τότε που έπαιζα κάτι παράξενους ρυθμούς μες στην κοιλιά της!

Αλήθεια πως… βρεθήκατε οι δυο σας ώστε να κάνετε κάτι από κοινού;

JOEY : Είχα δει τον Απίκο σε ένα Live του με τους Picos Apicos & the Pina Coladas. Μου άρεσε πάρα πολύ και σαν μουσικός και σαν ενέργεια και σαν στυλ. Του ζήτησα τότε να τζαμάρουμε. Το ταίριασμα ήταν φοβερό, περάσαμε πάρα πολύ καλά και είπαμε να το συνεχίσουμε. Νιώθω ότι σε αυτή τη συνεργασία ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και αυτό είναι πολύ δημιουργικό!

Ποιές είναι οι μουσικές που σας συγκινούν περισσότερο; Ποιους δίσκους ξεχωρίσατε τελευταία;

ΘΕΜΟΣ : Είμαι αθεράπευτα "κολλημένος" με το rockabilly των 50s - Elvis, Jerry Lee Lewis, Little Richard, Chuck Berry... αυτοί ήταν που μπόλιασαν πρώτοι το blues με την country και έθεσαν τις βάσεις για ολόκληρο το φάσμα της σύγχρονης rock. Είμαι επίσης μανιακός των Beatles, που ξεκίνησαν από το rock 'n' roll και έκαναν, λίγο πολύ, τα πάντα. Μου αρέσουν πολύ και τα κλασικά swing, τα blues, η soul... με λίγα λόγια, είμαι retro. Παρόλα αυτά θα ακούσω ευχάριστα πάρα πολλές μουσικές, από reggae και ska μέχρι hip hop και ηλεκτρονική μουσική.

JOEY : Εμένα πάλι με συγκινούν οι ακατέργαστες! Αυτό που λέμε ''straight from the soul''! Τελευταία έχω «σκαλώσει» με όλη την ανθολογία του Howlin' Wolf!

Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σας και τι σας οδηγεί στο να γράφετε και να παίζετε μουσική; 

ΘΕΜΟΣ : Η μουσική είναι βασική ανάγκη. Δεν υπάρχει καλύτερο ναρκωτικό από το να παίζεις ζωντανά και να βλέπεις έστω έναν από το κοινό να τραγουδάει ή να χορεύει με τη μουσική σου. Αλλά ακόμη και σε μία πρόβα μπορεί να γίνει σπουδαία ανταλλαγή ενέργειας. Στο "συρτάρι" έχω τραγούδια και ιδέες που εμπνέονται από πιο καθημερινά πράγματα: την ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που με αγαπούν, τον προβληματισμό για τις σχέσεις και την κοινωνία.

JOEY: Αυτό που εξηγεί και ο Θέμος. Η ζωή! Απλά μ' αρέσει να την αποκωδικοποιώ με νότες και στίχους!

Πως θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας και σε ποιο μουσικό είδος θα την τοποθετούσατε;

JOEY : Έλα ντε! Τελευταία μου έχει κάτσει όμορφα η φράση ''gypsy folk & roll''

Εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης (sοcιal networking).... Πραγματικά χρήσιμα εργαλεία ή πραγματικά αναγκαίο κακό;

ΘΕΜΟΣ:Πραγματικά χρήσιμα εργαλεία. Δεν αναπολώ καθόλου τις εποχές που τα νέα για live ή τα τραγούδια "ταξίδευαν" μόνο από στόμα σε στόμα.

JOEY: Stay true to your music κι από κει και πέρα προώθησέ την όπως θέλεις!

Ο στίχος τι ρόλο παίζει σας; Θα μπορούσατε να εκφραστείτε ας πούμε το ίδιο τόσο στα ελληνικά όσο στα αγγλικά πέρα από το γεγονός ότι κατοικείτε και δημιουργείτε μουσική εδώ;

ΘΕΜΟΣ : Όπως είπα και πριν, συνθετικά έχουν γίνει τα πάντα, απλώς ξεχωρίζουν όσοι καταφέρνουν να ανακυκλώνουν καλύτερα το παλιό υλικό. Άρα ο στίχος είναι ο στόχος. Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για ένα σατυρικό τραγούδι ή για ένα "σοβαρότερο" θέμα - χρειάζονται ιστορίες με τις οποίες να μπορεί κανείς να ταυτιστεί. Μπορώ σίγουρα να εκφραστώ και στα αγγλικά, αλλά δεν ξέρω αν πρέπει. Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να θαυμάζουμε αγγλόφωνες προσπάθειες χωρίς πραγματικά να αξίζουν - είτε γιατί δεν ασχολούμαστε με τον στίχο, είτε γιατί το αγγλόφωνο φοράει πιο εύκολα την ταμπέλα του "ανεξάρτητου", διαφοροποιείται δηλαδή από το "ξεχειλωμένο" πλέον έντεχνο και μασκαρεύεται ως κάτι νέο.

JOEY : Και να φανταστείς εγώ σε κάποια τραγούδια μου χρησιμοποιώ ακόμα και ισπανικά, γαλλικά και ιταλικά! Ή ό,τι ξέρω τέλος πάντων απ'αυτά!

Πιστεύετε  ότι σε αυτή τη χώρα όπως τη ζούμε τώρα, καθημερινά συμβαίνουν πράγματα στη τέχνη αλλά και γενικότερα στη κοινωνία παρά τη κρίση που επικρατεί;

ΘΕΜΟΣ :Συμβαίνουν πολύ όμορφα πράγματα, απλώς επειδή -ευτυχώς- τελείωσε η εποχή του βλαχο-grandeur που ζούσαμε για δεκαετίες, είναι μικρά και απαιτούν ψάξιμο. Υπάρχουν ανεξάρτητες, αυτοοργανωμένες προσπάθειες σε πάρα πολλούς τομείς - για παράδειγμα τα νέα μέσα ενημέρωσης στο Διαδίκτυο. Αυτή είναι μία από τις ευεργετικές πλευρές της κρίσης: προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες και γινόμαστε καλύτεροι.

JOEY : Εννοείται! Η ανάγκη της έκφρασης υπάρχει πάντα!

Με τι ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας;

ΘΕΜΟΣ : Δυσκολεύομαι πολύ να ορίσω τί είναι ελεύθερος χρόνος, καθότι είμαι δημοσιογράφος, αλλά τα τελευταία χρόνια κερδίζω περισσότερα χρήματα από τη μουσική. Το πρωί γράφω και ασχολούμαι με τα sites στα οποία συμμετέχω ως δημοσιογράφος (3pointmagazine.gr και thefrog.gr), το βράδυ κάνω πρόβες ή live. Μία φορά την εβδομάδα διαλέγω τα τραγούδια στο Black Duck. Όταν περισσεύει χρόνος, βλέπω ταινίες, διαβάζω βιβλία, βγαίνω και συζητάω με ανθρώπους.

JOEY : Εγώ όταν δεν ασχολούμαι με την γραφιστική, μαζεύω ιστορίες για να τις κάνω τραγούδια!

Τι είναι αυτό που σας τραβάει την προσοχή στην καθημερινότητα τον τελευταίο καιρό και που θα μπορούσατε να το κάνετε τραγούδι;

ΘΕΜΟΣ :Η μανία των ανθρώπων να πιαστούν από κάτι που τους δίνει σιγουριά για να πάρουν θάρρος, και το πάθος τους να το υπερασπίζονται, είτε είναι κόμμα, ιδεολογία, θρησκεία είτε σχέση, για να απαντήσουν στην αβεβαιότητα των καιρών. Αλλά και η αγάπη, οι προσπάθειες για αλληλεγγύη και συλλογικότητα.   

JOEY :Η άποψη του κόσμου περί της αγάπης!

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου θα εμφανιστείτε μαζί επί σκηνής στο Ροδάνι Café music bar στο Χαλάνδρι. Μιλήστε μας για αυτή τη βραδιά.

ΘΕΜΟΣ :Κάθε live με τον Joey είναι απρόβλεπτο. Εκτός από master της ματζόρε καλοπέρασης, είναι και άφταστος στο να συνδυάζει τα -φαινομενικά- πιο αταίριαστα κομμάτια σε medley, κάτι που με διασκεδάζει πάρα πολύ, όπως και τον κόσμο. Όπως τζαμάραμε όταν πρωτοβρεθήκαμε, έτσι συνεχίζουμε να τζαμάρουμε και επί σκηνής - το πρόγραμμα υπάρχει ως μπούσουλας, αλλά κάθε φορά βγαίνει κάτι διαφορετικό.

JOEY : XAXA, ισχύει αλλά κρατήστε αυτό. Έχουμε πολλές ιστορίες να μοιραστούμε με τον κόσμο που θα έρθει να μας δει! Και πιστέψτε με…αυτές τις ιστορίες θέλετε να τις ακούσετε!

Τα επόμενα μουσικά σας σχέδια είναι…

ΘΕΜΟΣ :Συμμετέχω σε μία μπάντα - tribute στους Beatles, τους Sgt. Pepper's Beatles Tribute Band, που θα κάνει πρεμιέρα στο KooKoo την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου. Μαζί με φίλους μουσικούς έχω ετοιμάσει ένα ακόμη tribute, την Mono 50s Party Band, που παίζει αποκλειστικά μουσικές της δεκαετίας του '50. Φυσικά συνεχίζω με τον Joey και τους αγαπημένους μου Picos Apicos & the Pina Coladas. Θέλω, τέλος, να αρχίσω σιγά-σιγά να βγάζω από το συρτάρι τις ιδέες που λέγαμε.

  JOEY : Εγώ θα ήθελα να ταξιδέψω σε όσες περισσότερες πόλεις μπορώ! Γι'αυτο ξεκίνησα μία μινι-περιοδεία ονόματι ''αλε-ρεTOUR'', μέσα από την οποία θα σας μιλήσω και για το καινούργιο μου τραγούδι που λέγεται ''Στη Σελήνη'' και θα κυκλοφορήσει μες στις μέρες!

Κάτι για το τέλος… Μέσα σε αυτό το χάος κάνετε όνειρα;

ΘΕΜΟΣ :Ναι, αλλά φροντίζω να τα μετατρέπω σε χειροπιαστούς στόχους και υλοποιήσιμα σχέδια. Όχι και τόσο ρομαντικό, το ξέρω.

JOEY : Και εγώ απλά φροντίζω να μη με «χαώνουν».

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus