page top

Η φεμινιστική ιστορία πίσω από το «Take Me Out to the Ball Game»

Δημοσιεύτηκε 17/8/2020 11:27

Η φεμινιστική ιστορία πίσω από το «Take Me Out to the Ball Game»

Η Trixie Friganza, ηθοποιός και μία από τις πρώτες γυναίκες που ζήτησαν το δικαίωμα στην ψήφο στην Αμερική, ενέπνευσε το δημοφιλές αυτό τραγούδι.

Ο παρουσιαστής και ενταγμένος στο Hall of Fame Harry Caray το περιγράφει ως "ένα τραγούδι που αντικατοπτρίζει το χάρισμα του μπέιζμπολ", το "Take Me Out to the Ball Game" που γράφτηκε το 1908 από τον στιχουργό Jack Norworth και σε σύνθεση του Albert von Tilzer, συνδέεται άρρηκτα με το εθνικό χόμπι της Αμερικής. Όμως, ενώ οι περισσότεροι Αμερικανοί μπορούν να τραγουδούν ως οπαδοί του μπέιζμπολ το «root, root, root» για την γηπεδούχο ομάδα, λίγοι γνωρίζουν τη φεμινιστική ιστορία που κρύβεται πίσω από το τραγούδι αυτό.

Λίγο περισσότερο από μια δεκαετία πριν, ο George Boziwick, ιστορικός και πρώην επικεφαλής του τμήματος μουσικής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης και του Performing Arts στο Lincoln Center, αποκάλυψε την κρυφή ιστορία πίσω από τη μελωδία αυτή. Το τραγούδι γράφτηκε ως ωδή του Jack Norworth στην φίλη του, φεμινίστρια Trixie Friganza, διάσημη ηθοποιός και τραγουδίστρια την εποχή εκείνη.


Διάσημη από τα 19 της μόλις χρόνια η γεννημένη το 1870 στην Grenola του Kansas η Friganza εκτός από διάσημη ήταν και αυτή που πρωτοστάτησε για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα της γυναίκας στις ΗΠΑ.


Οι αρχές της δεκαετίας του 1900 ήταν μια κρίσιμη στιγμή στον αγώνα για την ψηφοφορία με μέλη της Ένωσης Προοδευτικής Ψήφου των Γυναικών πραγματοποίησαν την πρώτη πορεία για το δικαίωμα στην ψήφο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Νέας Υόρκης το 1908, ενώ η Εθνική Ένωση για την Προώθηση των Έγχρωμων (NAACP) ιδρύθηκε το 1909 για να αγωνιστεί για τα δικαιώματα ψήφου των και αυτών. Ακολούθως το 1910, 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Union City της Νέας Υόρκης που ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση υπέρ της ψηφοφορίας των γυναικών στην αμερικανική ιστορία.


«Δεν πιστεύω ότι κανένας άντρας - τουλάχιστον κανένας άντρας που ξέρω ότι είναι καλύτερα προσαρμοσμένος για να σχηματίσει πολιτική άποψη εκτός από εμένα»


Η Friganza, ένας αδιαφιλονίκητος υποστηρικτής στον αγώνα για την ισότητα και την ψηφοφορία των γυναικών, η παρουσία της είχε ζωτική σημασία σε ένα κίνημα που έπρεπε να προσελκύσει νέες, δυναμικές γυναίκες για αυτόν τον σκοπό έχοντας δηλώσει «Δεν πιστεύω ότι κανένας άντρας - τουλάχιστον κανένας άντρας που ξέρω ότι είναι καλύτερα προσαρμοσμένος για να σχηματίσει πολιτική άποψη εκτός από εμένα», σε μια διαδήλωση στη Νέα Υόρκη το 1908.

Πηγή: SMITHSONIANMAG.COM

By Anna Laymon, Women's Suffrage Centennial Commission

SMITHSONIANMAG.COM
OCTOBER 10, 2019 | UPDATED: JULY 14, 2020

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus