page top

Haken - The Mountain

Επιμέλεια : Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος

Δημοσιεύτηκε 7/1/2022 14:43

Πληροφορίες προϊόντος 

Τίτλος: Haken - The Mountain
Label: 
Inside Out U.S.
Είδος: Progressive Rock
Αριθμός CD: 1
Κυκλοφορία : 17/9/2013
ASIN: 
B00E6890RG

Οι Haken με αυτό το album ξεπερνούν τους εαυτούς τους και καταφέρνουν να βγουν από τα στεγανά ενός κλισέ progressive metal album δίνοντας κάτι πολύ πιο ευφάνταστο και δημιουργικό. Ο λόγος για τον τρίτο κατά σειρά δίσκο τους ονόματι ‘’The Mountain’’ που μας ταξιδεύει με την ιδιαίτερη αίγλη του. Βασικά χαρακτηριστικά, είναι ο συγκερασμός πολλών και διάφορων επιρροών, από Dream Theater μέχρι πιο ορχηστρικού τύπου Savatage μπάντες, και αισθητική που έχει στοιχεία από τα 70s μέχρι τις μέρες μας.

Οι Haken έχουν δεχθεί πολλών ειδών κριτικές ήδη από τα Visions και Aquarius ,που ομολογουμένως ήταν πολύ καλής progressive ποιότητος,  αυτό όμως που διαφαίνεται εδώ είναι η συνθετική τους ικανότητα, καθώς και η έμφαση σε ωραίες μελωδίες αλλά και σε πλαίσια γεμισμένα με περιεχόμενο’‘’Full of Sound’’. Από την αρχή μπορείς να παρατηρήσεις πως έχει δοθεί ένας παραπάνω τόνος στην καθαρότητα των φωνητικών που εναρμονίζονται άψογα με το σύνολο των οργάνων προσφέροντας μια πολύ ενδιαφέρουσα ερμηνεία. Επίσης εδώ έχουμε μα κάνουμε με μια από τις λίγες περιπτώσεις που συνδυάζεται τόσο άψογα ο σκληρός ήχος των Metal Riffs με Jazz φρασεολογία και αυτή με τη σειρά της με πιο spacey ήχους κατά διαστήματα. Σε αυτό το δίσκο μπορείς να βρεις ειλικρινά τα πάντα από ήρεμα πιάνο κομμάτια, χορωδιακές κλασσικές (αλλά Queen) και AvantGarde ερμηνείες( με κλασσικό παράδειγμα αυτό του Because there)’, βαριά Riffs που όμως ακούγονται τόσο εκλεπτυσμένα και δένουν αβίαστα με τα προηγούμενα. Η παραγωγή είναι όντως για σεμινάριο και συντελεί στο να ακούγονται όλα σαν βελούδο στο αυτί. Τα High Lights του The Mountain είναι καταρχάς ο ίδιος ο δίσκος ως σύλληψη και δημιουργία και κατά μέρη τραγούδια όπως το 'Falling Back to Earth' (που θα ικανοποιήσει από φίλους των Pink Floyd με τις επιλογές του μέχρι ακροατές New Age tension), In Memoriam και As Death Embraces. Αξίζει να αναφέρω και το Pareidolia το πιο Ethnic (ηχητικά – ρυθμικά) κομμάτι, με κρουστά ανατολίτικα, τις απαραίτητες Epic στιγμές και το κλίμα να κυμαίνεται από χορευτικό μέχρι πιο διερευνητικό (Godjira, Opeth) κάνοντας επίλογο με ήχο θαρρείς από κουρδιστό παιχνίδι που εξελίσσεται σε περίπατο στην άβυσσο.

Το The Mountain είναι πραγματικά ένα διαμάντι που δείχνει πως μπορείς να συνδυάσεις μεταξύ τους θεωρητικά ετερόκλητα στοιχεία από πολλούς χώρους, όπως Jazz, Rock, Symphonic, Epic μέχρι Ethnic και να τα κάνεις να ακούγονται σαν νερό, χωρίς το παραμικρό μεμπτό σε συνθέσεις άνω των επτά λεπτών η κάθε μία. Αυτό που θα είχε ενδιαφέρον σένα μελλοντικό δίσκο τους θα ήταν να δούμε πως μπορούν να λειτουργήσουν σε μικρότερες συνθέσεις όλα αυτά τα στοιχεία δηλαδή στο πλαίσιο διάρκειας τραγουδιών με την κλασσικά έννοια μήκους διάρκειας.

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus