page top

Brubeck, Dave Βιογραφία

 

Ο Dave Brubeck γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1920. (Πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 2013) Εκλέχθηκε ως "Live Legend" (ζωντανός θρύλος) από το συμβούλιο του "Library of Congress" (Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσσου) καθώς συνεχίζει να είναι ένας από τους περισσότερο ενεργούς και δημοφιλούς μουσικούς τόσο της Jazz όσο και του κόσμου της κλασσικής. Με μια καριέρα η οποία ξεπερνά τις έξι δεκαετίες σε ιδιόρρυθμες συνθέσεις και αυτοσχεδιαστικές αντιστίξεις με την πολυρυθμία και την πολυτονικότητα που παραμένουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά του νεωτερισμού και της καινοτομίας στην μουσική του.

Μεγαλωμένος σε μια μουσική οικογένεια στο Concord της California με άλλα δύο αδέρφια που ήταν επίσης επαγγελματίες μουσικοί ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου σε ηλικία τεσσάρων χρόνων με δασκάλα την μητέρα του. Ήταν δώδεκα χρονών καθώς ο πατέρας του μετακίνησε την οικογένεια του στο σε μια αγροικία στους πρόποδες της Sierras. Η ζωή του Dave από τότε άλλαξε δραματικά. Τα μαθήματα πιάνου τελείωσαν και η αγροτική ζωή ξεκίνησε. Δούλευε στου πατέρα του των 45.000 ακρών αγρόκτημα και μέχρι τα δεκατέσσερα του χρόνια δεν είχε καμία επαφή πλέον με την μουσική μέχρι που ξεκίνησε πάλι αυτή τη φορά να παίζει σε τοπικές χορευτικές μπάντες τα σαββατοκύριακα. Όταν εγγράφηκε στο College of the Pacific στο Stockton της California στόχος του ήταν να σπουδάσει κτηνιατρική και να επιστρέψει στο ράντσο του πατέρα του. Την εποχή αυτή δούλευε ταυτόχρονα σε διάφορα τοπικά νυκτερινά κέντρα και το μικρόβιο της jazz που του κόλλησε ήταν αδύνατο να το αποχωριστεί έτσι αποφάσισε να αλλάξει καριέρα και να αφιερωθεί αποκλειστικά στη μουσική αυτή. Αποφοιτώντας το 1942 κατατάσσεται στον Αμερικάνικο στρατό και λίγο αργότερα παντρεύεται την Iola Whitlock μια συμφοιτήτρια του από το κολέγιο. Καθώς υπηρετούσε στον στρατό ηγήθηκε μιας πολυφυλετικής μπάντας και καθώς αργότερα το 1946 τελείωσε την στρατιωτική του θητεία και επέστρεψε από την Ευρώπη εγγράφηκε στο Mills College του Oakland στην California για να σπουδάσει σύνθεση με τον Γάλλο συνθέτη Darius Milhaud. Ο Milhaud τον προέτρεψε να ακολουθήσει μια καριέρα στην jazz και να ενσωματώσει jazz στοιχεία στις συνθέσεις του.

Αυτοί οι πειραματισμοί σε διασταυρούμενα μουσικά είδη οδήγησαν με μυαλά όπως του Milhaud μας οδήγησαν στην δημιουργία του Dave Brubeck’s Octet το 1947. Το 1949 ο Dave Brubeck με τον Cal Tjader και τον Ron Crotty που ήταν μαζί με του στο προηγούμενο οκταμελές σχήμα του έκοψαν τον πρώτο τους βραβευμένο δίσκο ως Dave Brubeck Trio. Αργότερα δημιούργησε το Dave Brubeck Quartet με τον Paul Desmond στο σαξόφωνο άλτο ο οποίος ήταν επίσης μέλος του πρώτου οκταμελούς συγκροτήματος. Η θρυλική συνεργασία των δύο κράτησε πάνω από δέκα επτά χρόνια. Οι ηχογραφήσεις του κουαρτέτου του Dave και οι συναυλίες που έδιναν σε διάφορα κολλέγια από τις αρχές της δεκαετίας του 50’ μέχρι και τις αρχές του 60’ έκαναν την jazz μουσική ιδιαιτέρως γνωστή σε χιλιάδες νέους. Το συγκρότημα έπαιξε ακόμη σε πολλά clubs σε μεγάλες πρωτεύουσες της χώρας παρέα με πολύ μεγάλους καλλιτέχνες της jazz όπως ο Duke Ellington η Ella Fitzgerald ο Charlie Parker ο Dizzy Gillespie και ο Stan Getz. Το επιτυχημένο αυτό κουαρτέτο συνέχιζε να βγαίνει πρώτο στις καρδιές του κόσμου και στις πένες των κριτικών μουσικών περιοδικών όλης της χώρας. Το 1954 το πορτρέτο του Dave βρισκόταν στο εξώφυλλο του Time Magazine με μια ιστορία από την αναγέννηση της jazz και την φαινομενική κυριαρχία του Brubeck’s. Το 1958 έκανε την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό με χορηγό του το U.S. State Department σε χώρες όπως η Πολωνία η Τουρκία η Ινδία η Sri Lanka το Afghanistan το Pakistan κ.α. Το 1959 ηχογραφεί το “Time Out” το οποίο προήλθε από εξωτικές συνθέσεις μιας και το συγκρότημα είχε εμπλακεί σε ένα πολυπολιτισμικό ηχητικό παιχνίδι καθώς περιόδευε σε όλες αυτές τις χώρες σε ρυθμούς πέραν τους γνωστούς για την jazz και τα 4/4. Αυτό δημιούργησε τον θαυμασμό σε οποιονδήποτε καθώς έγινε ο πρώτος δίσκος jazz που έκανε πωλήσεις πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα και τα δύο πιο γνωστά κομμάτια του δίσκου αυτού το “Take Five”  και το “Blue Rondo a la Turk” υπήρχε σε όλες της μηχανές Juke Box του κόσμου. Κατά την διάρκεια της καριέρας του πειραματίστηκε με την ολοκλήρωση της jazz μέσα σε κλασσικές φόρμες. Επίσης το 1959 ηχογραφεί ένα έργο του αδερφού του με την ονομασία “Dialogues for Jazz Combo and Orchestra“ με την φιλαρμονική της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του Leonard Bernstein. ʼλλα σημαντικά έργα του ήταν το “Points on Jazz” το 1960 για το American Ballet Theatre. Κατά την μακρά καριέρα του ο Dave Brubeck τιμήθηκε με πολλά βραβεία και μετάλλια σε πολλές χώρες του κόσμου.

Πηγές:
http://www.davebrubeck.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Dave_Brubeck#Discography

Facebook
Twitter GooglePlus