page top

Πέντε Όπερες με στοιχεία Jazz

Επιμέλεια : Ευθύμης Παράς

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Η ιστορία πάντοτε εμπνέει, ενθαρρύνει και «ανακατεύεται» ενώ η μουσική διευρύνει, λειαίνει ή οξύνει τα πνεύματα και τα μυαλά των ανθρώπων. Στις καλύτερες εκφάνσεις της μουσικής ιστορίας και της διεύρυνσης αυτής βρίσκονται τα παρακάτω έργα που σας παρουσιάζουμε. Η όπερα αγαπά την jazz και φυσικά το αντίστροφο.

 

872 Όπερες από 4,98€ Κάντε κλικ εδώ

PORGY AND BESS
Βασισμένο στη νουβέλα του Dubose Heyward «Porgy», είναι μια αφροαμερικάνικη λαϊκή όπερα σε μουσική του George Gershwin και λιμπρέττο του Dubose Heyward. Αναφέρονται ιστορίες της Αφρικής και της Αμερικάνικης ζωής από το Charleston συμπεριλαμβάνοντας τη σουίτα «Row Catfish». Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Carnegie Hall το φθινόπωρο του 1935, ενώ στο Broadway ξεκίνησε ένα μήνα αργότερα. Σημαντικά μέρη της όπως το γνωστό «Summertime» και το «I Loves You, Porgy» έγιναν πρότυπα της τζαζ, και ηχογραφήσεις του υλικού της Porgy έγιναν αργότερα από μεγάλους μουσικούς της jazz όπως ο Miles Davis, ο Gil Evans και ο Louis Armstrong με την Ella Fitzgerald που έγινε αναμφισβήτητη ότι πιο κλασικό υπάρχει σήμερα στο είδος του.

TREEMONISHA
Γράφτηκε το 1910 από τον συνθέτη της ragtime Scott Joplin και πρόκειται για μια συγκινητική παραβολή για τη σωτηρία της αφροαμερικανών σκλάβων. Μερικές φορές λανθασμένα αναφέρεται και ως «ragtime-opera» Ο ίδιος έχει επίσης γράψει τραγούδια spirituals και ήταν ένας από τους πρωτεργάτες των blues. Κατά τη διάρκεια της ζωής του το έργο του «Treemonisha» δεν παίχτηκε ποτέ ολοκληρωμένα και παρέμεινε ξεχασμένο για δεκαετίες, μέχρι τελικά να έρθει στην επιφάνεια με την παγκόσμια πρεμιέρα στην Ατλάντα το 1972, σε σκηνοθεσία του χορογράφου Katherine Dunha. Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι η μουσική της Treemonisha περιλαμβάνει μια οβερτούρα και ένα πρελούντιο, μαζί με διάφορα ρετσιτατίβο, χορωδίες, μικρά μουσικά σύνολα, ένα μπαλέτο, και άριες.

ESCALATOR OVER THE HILL
Κυρίως αναφέρεται ως jazz όπερα και πρόκειται για ένα αριστούργημα από τον ποιητή Paul Haines, σε μουσική της Carla Bley που κυκλοφόρησε ως τριπλό LP το 1971 αλλά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ζωντανά το 1997. Συνδυάζει διάφορα είδη από free jazz, rock, και ινδική μουσική. Στην πρώτη ηχογράφηση συνέβαλαν μουσικοί όπως ο Kurt Weill και οι Paul Motian, Don Cherry, Sheila Jordan, Charlie Haden, John McLaughlin, Jack Bruce και η Linda Ronstadt. Ο Guardian σωστά το αναφέρει ως ένα "παζλ του λιμπρέτο».

WAKONDA’S DREAM
Ερευνώντας την μητρική αμερικάνικη μουσική των powwow στη Nebraska, ο πιανίστας και καταξιωμένος οπερατικός συνθέτης Anthony Davis συνάντησε μια μητέρα και το νεαρό γιος της, ο οποίος ισχυριζόταν ότι είδε και μίλησε με το θρυλικό Chief Standing Bear. Η συνάντηση αυτή τον ενέπνευσε για να συνθέσει το  Wakondas Dream. Συνδυάζοντας παραδοσιακούς αμερικάνικους ρυθμούς ανακατεμένους με jazz, blues και gospel, εξετάζεται η σύγχρονη αμερικανική ινδιάνικη οικογένεια που εξακολουθεί να βρίσκεται σε αντίθεση με την κοινωνία που την περιβάλλει.

BLOOD ON THE FIELDS
Το Blood on the Fields είναι ένα jazz ορατόριο τρεισήμισι ωρών από τον Wynton Marsalis. Του ανατέθηκε ως εργασία από το Lincoln Center και αφορά ένα ζευγάρι που περνά  από τη σκλαβιά στην ελευθερία κυκλοφόρησε το 1995.


Info : Φωτογραφία εξωφύλλου. Ο Φρειδερίκος ο Μέγας παίζει φλάουτο σε κονσέρτο του στο καλοκαίρι παλάτι του στο Sanssouci. Ζωγραφική από Adolph Menzel (1850-1852)
Πηγή : wikipedia

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus