page top

Εκδηλώσεις στον ΙΑΝΟ μέχρι 25 Μαΐου

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Τετάρτη 22 Μαΐου

IANOS | ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ «ΠΕΡΙ ΩΡΑΙΟΥ» ΣΤΟ CAFE ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ

O ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΜΙΑΚΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΖΩΓΡΑΦΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΟΡΤΑΡΑΚΟ

Την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 18:00 ο επιμελητής της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS, Κώστας Καζαμιάκης στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Περί Ωραίου» στο Cafe του ΙΑΝΟΥ, συνομιλεί με τον ζωγράφο Κυριάκο Μορταράκο με θέμα συζήτησης μια σειρά έργων με τίτλο «Σιωπηλή Τριλογία» 2001-2008.

Για τον Κυριάκο Μορταράκο θα μιλήσει και η Ελένη Κυπραίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr

Κείμενο του Κυριάκου Μορταράκου

Τα πρώτα έργα του, ήταν ζωγραφική σε επίπεδες επιφάνειες, έχοντας ως μέλημα, τη μία φόρμα δίπλα στην άλλη, σε σχέση πάντα με την αρχιτεκτονική αντίληψη του συνόλου. Το 1989 στο Σπίτι της Κύπρου, εξέθεσε το Ίχνος με κείμενο και εικόνα. Στη συνέχεια αποτέλεσε αφορμή και έμπνευσή του, το έργο με το δωμάτιο του Van Cogh, για μια σειρά έργων με τίτλο «Σιωπηλή τριλογία». Παρουσιάστηκε σε τρεις εκθέσεις, «Δωμάτιο» 2001, «Ηλιοτρόπιο» 2005 και «Νυχτερινό τοπίο» 2008, που αναφέρονται στον ζωγράφο και αφιερώνονται σε φίλους του και σε συγγενείς που δεν ζουν. Περιγράφοντας το δωμάτιο αναφέρεται στον αόριστο, σε πράγματα τα οποία δεν υπάρχουν, όπως πετσέτα, κουφώματα, έπιπλα… και στον ενεστώτα χρόνο, σε πράγματα που υπάρχουν, όπως τα ζωγραφικά έργα στον τοίχο. Εδώ προκύπτει και το τρίτο στοιχείο η μνήμη. Για τον καλλιτέχνη, η ύλη έχει την ιδιότητα να επαναφέρει μνήμες και γεγονότα

της ζωής, μαρτυρώντας τα εγγενή όρια πλαστικότητας και σχέσης του ίχνους, αρίστου χρόνου και μνήμης. Η λιχνία που τοποθετεί στο κείμενο είναι η ιεροποίησή του. Τεχνική

απομνημόνευσης όπου φαίνεται στη δυναμική εμφάνιση της κειμενικής γραφής ως εικόνα με πλαστικές αξίες. Με την πάροδο του χρόνου το δωμάτιο συμβολοποιήθηκε και αναφέρεται ως εργοστάσιο της ψυχής. Στις κολώνες με τον τίτλο Μετέωρα, εξιδανικεύεται η θεματική και προσομοιώνεται το δωμάτιο με κελί μοναχού,(άλλωστε ο VanCogh ήταν πάστορας), όπου δυνάμει εξελίσσεται το έργο. Για παράδειγμα, «εδώ ήταν το στασίδι του ηγούμενου», το οποίο τώρα δεν υπάρχει, σβήνεται και στη θέση του γράφεται, «εδώ είναι τοιχογραφία του Αγ. Αντωνίου». Αυτόματα, προκύπτει και προστίθεται το τέταρτο στοιχείο που σηματοδοτεί το άμεσο παρελθόν, που είναι η διόρθωση (μουντζούρα) και η διαγραφή, στοιχεία τα οποία διατηρεί και κρατάει, επειδή διεκδικούν την εικονοποίησή τους. Όπως ο ποιητής, ο οποίος πετάει πολύ περισσότερο χαρτί μουντζουρώνοντας και διαγράφοντας, μέχρι να φτάσει σε αυτό που εγκρίνει ως σωστό. Έτσι αρχίζει η σχηματοποίηση μιας νέας πραγματικότητας, που υιοθετεί τα δύο αυτά στοιχεία στη γραφή, νομιμοποιώντας παράλληλα έναν ελεύθερο εξπρεσιονισμό.

Λίγα λόγια για τον Κυριάκο Μορταράκο

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε ζωγραφική, νωπογραφία και σκηνογραφία στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1970-1976) με τους Γ. Μόραλη, Κ. Ξυνόπουλο και Β. Βασιλειάδη. Το 2005 εκλέχθηκε Τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη σχολή Καλών Τεχνών, τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Από το 2015 είναι Ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θες/νίκης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Συνεργάζεται με την γκαλερί Ζουμπουλάκη. Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία, Πινακοθήκες Τράπεζες, στην Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης και σε Ιδιωτικές συλλογές. Έχει πραγματοποιήσει είκοσι ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, και Αμερική. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές σε Ευρώπη, Αμερική και Κίνα.

Επιλογή ατομικών εκθέσεων:

“Ora empros”, Πρόγραμμα Exploding, Οργανισμός Πολιτισμού, Δήμου Αθηναίων , Πάρκο Ελευθερίας, Αθήνα (2014), «Εσωτερικό» , γκαλερί Αλμπάνη, Τρίκαλα (2014), «Παράθυρο», γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα.(2013), «Σιωπηλή Τριλογία» (2008, 2005, 2001), γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα (1994, 1998), γκαλερί F , Καρδίτσα (1997), γκαλερί Επίκεντρο, Πάτρα (1991),

γκαλερί Ζυγός Αθήνα (1984), γκαλερί Ζυγός, Ουάσιγκτον D.C, Αθήνα (1986), γκαλερί Χρυσόθεμις, Αθήνα (1981), γκαλερί ΩΡΑ, Αθήνα (1979), «Nέοι Δημιουργοί» γκαλερί ΩΡΑ, Αθήνα (1975)

Επιλογή ομαδικών εκθέσεων :

De Differentia, ΚΠΙΣΝ Αθήνα (2019), «Απολογητική στον Αριστοτέλη», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2016), Now and Then, The first five countries of the ECBs exhibition series European Central Bank, Frankfurt (2013), Εξωστρέφεια”, Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολη (2012) , “Aναφορά-Αναπαράσταση, biennale:3, Εβραικό Μουσείο, Θεσσαλονίκη (2011), Μeeting point 2”, Αrad biennial, Romania, Hungary, Czechrepublic, Croat (2009), “Από την Αρχαία Ολυμπία στο Πεκίνο, στο πλαίσιο του πολιτιστικού έτους της Ελλάδας στην Κίνα, Κίνα-Αθήνα, Μέγαρο Μουσικής, Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας (2008), Τα Λουλούδια στη Σύγχρονη Τέχνη”, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα (2006), “Athens 2004”, Φιλοτέχνηση αφίσας της 28ης Ολυμπιάδας Αθηνών (2004), Δηλητήρια, Τεχνόπολις, Γκάζι, Αθήνα(2002), Φεστιβάλ Κλασσικού Θεάτρου, Μέριντα, Ισπανία (2001), Διάλογος, Σχολή Καλών Τεχνών, Μαδρίτη, Ισπανία (2001), “Zeitgenossische Kunst Aus Griechenland “, Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, Φρανκφούρτη, Γερμανία (1999), 42me salon de Montrouge, Παρίσι (1997), “Welcome Europe”, Hjorring Kunst Museum, Δανία. -Arco 92,Μαδρίτη (1992), “Kunst Europa”, Kunstverein Kunsthalle, Βερολίνο (1991), VI Διεθνής Pleinair, Hommage a Otto Dix, Rudolstadt, Gera, Γερμανία (1990), Peinture Gréque”, Brussels, Βέλγιο (1988), Hellenic Fine Arts Today”, ΓκαλερίΖυγός, Ουάσιγκτον, D.C. (1986), “ Μνήμες-Αναπλάσεις-Αναζητήσεις”, Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (1985), “Διαδρομές”, Πινακοθήκη Δ. Πιερίδη, Γλυφάδα, Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (1985), “150 Ζωγράφοι της Ε.Ο.Κ”, Ωδείο Αθηνών (1982).

Λίγα λόγια για τον κύκλο συζητήσεων «Περί Ωραίου»

Από το 2015 που ξεκίνησε ο κύκλος συζητήσεων «Από το Αμπέλι στο Θέατρο», ο Κώστας Καζαμιάκης έχει συνομιλήσει με πλήθος εικαστικών καλλιτεχνών, φιλοσόφους, συγγραφείς, αρχαιολόγους καθώς και ανθρώπους του θεάματος στο Cafe του ΙΑΝΟΥ. Σε συνέχεια αυτών των επιτυχημένων κύκλων, το Σεπτέμβριο 2018 ξεκινά ο νέος κύκλος παρουσιάσεων με τίτλο: «Περί Ωραίου. Συζητήσεις για την Τέχνη, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία, την Αρχαιογνωσία».

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ και θα προβάλλονται ζωντανά διαδικτυακά σ` όλον τον κόσμο.

Η είσοδος στις συναντήσεις είναι ελεύθερη

Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται ζωντανά και στο ianos.gr

IANOS | Σταδίου 24, Τ. 210 3217810, www.ianos.gr

Link του livestreaming:

           https://www.youtube.com/watchΆv=99bxbLNY0jA

Link Εκδήλωσης:

           https://www.ianos.gr/events/peri-wraiou-kostas-kazamiakis-kiriakos-mortarakos-ekd.html


Τετάρτη 22 Μαΐου

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ CAFE ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΑΙ ΗΘΟΠΟΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΓΝΑΔΗ

Την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 20:30 ο επιμελητής της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS, Γιώργος Καραμπελιάς, θα συνομιλήσει με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Δημήτρη Λιγνάδη, με θέμα: «Η Αθήνα και ο πολιτισμός, μεταξύ παρασιτικού μιμητισμού και εκσυγχρονισμού της παράδοσης».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Λιγνάδη

Είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος στη Δραματική Σχολή του Εθνικού, με μια αξιοσέβαστη πορεία στο ελληνικό θέατρο. Όταν ήταν έφηβος, είχε απορρίψει την ιδέα της υποκριτικής. Ονειρευόταν... ποδοσφαιρική καριέρα. Παρόλα αυτά μπήκε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Δέκα ημέρες πριν από τις εισαγωγικές εξετάσεις του Εθνικού Θεάτρου, αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει και ηθοποιός. Πέρασε, και το 1985 αποφοίτησε με άριστα, έχοντας παράλληλα το πτυχίο της Φιλοσοφικής στα χέρια του.

Λίγα λόγια για τις «Συναντήσεις Κορυφής»

Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου για τα μεγάλα θεωρητικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα της εποχής μας. Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή κρίσης και διερώτησης για το μέλλον όχι μόνον του πολιτισμού αλλά και της ίδιας της παρουσίας του ανθρώπου στον πλανήτη, την οποία έρχεται να υπογραμμίσει η παγκόσμια οικολογική κρίση, και η επέκταση της τεχνοφύσης, ενώ ο ελληνισμός αντιμετωπίζει κρίση υπαρκτικού χαρακτήρα. Βρισκόμαστε  σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, από τη μία πλευρά του οποίου υπάρχει μια καθοδική σπείρα, και από την άλλη η ανάταξή του. Ερχόμαστε μπροστά σε αυτό το ιστορικό αίτημα, σε αυτή την κυριολεκτική τιτανομαχία, γυμνοί, με ηγεσίες ανίκανες, πνευματικούς ανθρώπους ενσωματωμένους, ένα λαϊκό σώμα αλλοιωμένο και πλαδαρό. Απέναντι στο απόλυτο αδιέξοδο του αλλοτριωμένου εκσυγχρονισμού και της διαρκούς φυγής,θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να κάνουμε επιτέλους πρότυπο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού μας την ίδια την δική μας παράδοση και ταυτότητα. Αυτό που έκαναν όλα τα έθνη και όλοι οι λαοί που θέλουν να είναι ελεύθεροι, αυτεξούσιοι και δημιουργικοί.

Link Εκδήλωσης:

           https://www.ianos.gr/events/sinantiseis-korifis-dimitris-lignadis-ekd.html


Πέμπτη 23 Μαΐου

IANOS

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΟΥ | Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ | ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΩΑΝΝΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ & ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Την Πέμπτη 23 Μαΐου στις 18:00 οι εκδόσεις Καστανιώτη και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS, σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, παρουσιάζουν τον συλλογικό τόμο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική». Επιμέλεια: Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Νίκος Χρυσός. Στον συλλογικό αυτό τόμο μελετάται για πρώτη φορά τόσο διεξοδικά η σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με την πολιτική

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Έρη Σταυροπούλου, ομ. καθ. Νεολληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ

Ιωάννα Σπηλιοπούλου, αν. καθ. Ιστορίας και Διαχείρισης του Πολιτισμού στο Παν. Πελοποννήσου-επιμελήτρια του τόμου

Περικλής Βαλλιάνος, καθ. Πολιτικής Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ

Νίκος Χρυσός, συγγραφέας-επιμελητής του τόμου

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στον συλλογικό αυτό τόμο μελετάται για πρώτη φορά τόσο διεξοδικά η σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με την πολιτική. Πανεπιστημιακοί, ειδικοί ερευνητές του έργου του, πολιτικοί, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι παρουσιάζουν ποικίλες πτυχές αυτής της σχέσης μέσα από

πρωτότυπη έρευνα, που φέρνει στο φως άγνωστα ή ελάχιστα γνωστά στοιχεία. Εξετάζονται η εξέλιξη και το βάθος της πολιτικής σκέψης του Καζαντζάκη, οι δεσμοί του με τις μεγάλες ιδεολογίες –ιδιαίτερα με τον κομμουνισμό και τον φασισμό–, η ενεργή πολιτική του δράση (οι

σχέσεις του με τα πολιτικά κόμματα και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων, ο ρόλος του στον επαναπατρισμό των Ελλήνων του Καυκάσου, η ιδεολογική του στροφή προς την αφρικανική Ήπειρο και οι αγώνες του για τη στήριξη των χωρών του Τρίτου Κόσμου), καθώς και οι συνέπειες της πολιτικής του τοποθέτησης (στάση των διανοουμένων της Αριστεράς απέναντί του, δυσμενής αντιμετώπιση από τις επίσημες ελληνικές αρχές, αστυνομική επιτήρηση, απέλαση από τη Μεγάλη Βρετανία). Έτσι, βάσει της θεματικής του, το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο στους ερευνητές αλλά και σε κάθε αναγνώστη του Καζαντζάκη. Καλύπτει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα και διανοητή, ανασυνθέτοντας με λόγο και αντίλογο την πολιτική του σκέψη και δράση, που είχε τόσο αποφασιστική επίπτωση στη ζωή και στο έργο του.

Γράφουν: Peter Bien, Αθηνά Βουγιούκα, Κωνσταντίνος A. Δημάδης, Σήφης Μιχελογιάννης, Μιχάλης Πάτσης, Γιώργος Ρωμαίος, Φωτεινή Τομαή, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Νίκος Χρυσός, Νίκος Ψιλάκης

Πρόλογος: Έρη Σταυροπούλου

Λίγα λόγια για την Ιωάννα Σπηλιοπούλου

Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι διδάκτωρ της Κλασικής Αρχαιολογίας. Υπηρετεί ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Καλαμάτα) με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία και Διαχείριση του Πολιτισμού». Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την επιτύμβια ρωμαϊκή τέχνη, την πρόσληψη της αρχαιότητας στο Βυζάντιο και τη Δύση, τον ελληνικό Νεοκλασικισμό, τη Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών, τη διδασκαλία των Νέων Ελληνικών ως ξένης γλώσσας και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία (με έμφαση στην πολιτισμική διάσταση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη). Από το 2015, είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.) και από το 2017 επίτιμο μέλος της.

Λίγα λόγια για τον Νίκο Χρυσό

Ο Νίκος Χρυσός γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Το πρώτο του βιβλίο, Το μυστικό της τελευταίας σελίδας, κυκλοφόρησε το 2009 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους. Επιμελήθηκε τη σχολιασμένη επανέκδοση του βιβλίου Αξέχαστοι καιροί του Λευτέρη Αλεξίου, που κυκλοφόρησε το 2014, επίσης από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Link Βιβλίου:

           https://www.ianos.gr/o-nikos-kazantzakis-kai-i-politiki-0467456.html

Link Εκδήλωσης:

           https://www.ianos.gr/events/o-nikos-kazantzakis-kai-i-politiki-ekd.html

 


Παρασκευή 24 Μαΐου

IANOS

ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ | ΠΟΡΤΡΕΤΑ

ΤΕΥΧΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΜΑΝΟΛΗ ΠΡΑΤΙΚΑΚΗ

Την Παρασκευή 24 Μαΐου στις 20:30 οι εκδόσεις Οροπέδιο και ο IANOS παρουσιάζουν το πρώτο τεύχος της σειράς «Πορτρέτα» του περιοδικού Οροπέδιο, που είναι αφιερωμένο στον ποιητή Μανόλη Πρατικάκη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Θα μιλήσουν οι:

Μίμης Ανδρουλάκης, συγγραφέας

Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας

Στάθης Κουτσούνης, ποιητής

Φωτεινή Τσαλίκογλου, ψυχολόγος-ομ. καθ. Παντείου Πανεπιστημίου

Τάσος Ψαρράς, σκηνοθέτης

Λίγα λόγια για το τεύχος

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οροπέδιο, μια καινούργια σειρά του περιοδικού μας, με τον τίτλο ΟΡΟΠΕΔΙΟ/Πορτρέτα, #1. Ένα τεύχος 368 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο ποιητή Μανόλη Πρατικάκη.

Για την ζωή και το έργο του Μανόλη Πρατικάκη γράφουν: Κατερίνα Aγγελάκη-Ρουκ, Μίμης Ανδρουλάκης, Ευγένιος Αρανίτσης, Γιώργος Αριστηνός, Άννα Αφεντουλίδου, Αντώνης Νικ. Βγόντζας, ΓιΏργος Βέης, Ευριπίδης Γαραντούδης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Ελένη Γκίκα, Τάσος Γουδέλης, Γιώργος Γραμματικάκης, Γιάννης Δασκαλάκης, Μπάμπης Δερμιτζάκης, Γιάννης

Ευσταθιάδης, Αλέξης Ζήρας, Δημήτρης Κακαβελάκης, Δημήτρης Καλοκύρης, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Νένα Κοκκινάκη, Ντέιβιντ Κόννολλυ, Γιάννης Κουβαράς, Στάθης Κουτσούνης, Γιῶργος Μαρκόπουλος, Χρήστος Μαυρής, Τάκης Μενδράκος, Σάββας Μιχαήλ, Αλέκος Μιχαλακέας, Ναταλίας Μορελεόν, Τέσυ Μπάιλα, Γιώργος Κ. Μύαρης, Ηρὼ Νικοπούλου, Θανάσης Ντόκος, Περικλής Παγκράτης, Γιάννης Πανουτσόπουλος, Κ.Γ. Παπαγεωργίου, Μάκης Πανώριος, Γιώργος Πολ Παπαδάκης, Τίτος Πατρίκιος, Θεοδόσης Πυλαρινός, Ιφιγένεια Σιαφάκα, Μάνος Στεφανίδης, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Μαρία Τσάτσου, Χρύσα Φάντη, Μανόλης Χανιαλάκης, Χρυσοθέμις Χατζηπαναγή, Αντώνης Φωστιέρης, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Δήμητρα Χριστοδούλου, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Τάσος Ψαρράς.

Λίγα λόγια για τον Μανόλη Πρατικάκη

Ο Μανόλης Πρατικάκης γεννήθηκε στο Μύρτος του Λιβυκού Πελάγους. Είναι Ψυχίατρος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρουσιάστηκε στα γράμματα το 1970. Έχει γράψει 18 ποιητικές συλλογές, δύο πεζογραφήματα, και ένα υπό έκδοση, δύο κινηματογραφικά σενάρια και πολλά δοκίμια. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες και όχι μόνο. Έχει πάρει το Κρατικό Βραβείο για την Ποίηση, το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του, το Βραβείο της Παγκρήτιας Ένωσης Επιστημόνων, και το 1999 εκπροσώπησε την Ελλάδα ως υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας.

Link Εκδήλωσης:

             https://www.ianos.gr/events/oropedio-portreta-1-manolis-pratikakis-ekd.html

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus