page top

Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας - Πρόγραμμα Δεκεμβρίου

Δημοσιεύτηκε 3/1/2021 16:52

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210 3634000

www.nakas.edu.gr

Μonk’s mood

Παντελής Μπενετάτος solo piano

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου

ώρα 20:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ο Thelonious Monk με τη μουσική και το πιανιστικό του παίξιμο έδωσε άλλη διάσταση στην jazz και γενικότερα τη σύγχρονη μουσική. H εκκεντρικότητα και το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα του τον έκαναν να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια μέχρι να αναγνωριστεί το ταλέντο του.

Με πρωτοπόρες και ιδιοφυείς συνθέσεις και μοναδικό ήχο στο πιάνο, έχει μια ξεχωριστή θέση στο πάνθεον των κορυφαίων της  jazz.

Ένα ταξίδι στον υπέροχο κόσμο του Monk με τον πιανίστα Παντελή Μπενετάτο, καθηγητή jazz πιάνου τού Ωδείου Φίλιππος Νάκας.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | 210 3634000

Philip Glass tribute

Θεόδωρος Μιλκόβ μαρίμπα

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ώρα 20:30

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 10€ - ΜΕΙΩΜΕΝΟ 5€

Η περίπτωση του Philip Glass, του ξεχωριστού αυτού συνθέτη της νεοϋορκέζικης avant-garde σκηνής, αποτελούσε πάντοτε πρόκληση για τον Ελληνο-Ρώσο Θεόδωρο Μιλκόβ.

Γνωστός για την "πιανιστική" του προσέγγιση, τις φρέσκιες ιδέες και τις τεχνικές του ικανότητες που έχουν φέρει τη μαρίμπα σε νέα επίπεδα και με ρεπερτόριο που περιλαμβάνει έργα από το μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη μουσική, ο Μιλκόβ αποδεικνύει μέσα από το αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη - παγκόσμιο θρύλο της μουσικής ότι οι υπέροχες μουσικές δημιουργίες μπορούν να γίνουν έμπνευση για καινοτόμους ερμηνευτές μαρίμπας και κίνητρο για θαυμάσιες μεταγραφές. Ένας ιδιαίτερος συνθέτης, ένας ικανός ερμηνευτής, μία εντυπωσιακή βραδιά μαρίμπας. Το 2018 ο Θεόδωρος Μιλκόβ εξέδωσε με την MRL MUSIC το άλμπουμ "Philipp Glass tribute".

Ο Θεόδωρος Μιλκόβ είναι "Yamaha / Vic Firth / Zildjian artist"

Πρόγραμμα

Metamorphosis, Piano Etudes, Οpening, Mad Rush, The Hours
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | 210 3634000

Ρεσιτάλ για δύο πιάνα - 4 χέρια

Στέλλα Κούκου - Άννυ Μαρκοδημητράκη

Τετάρτη 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ώρα 20:30

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 10€ - ΜΕΙΩΜΕΝΟ 5€

Η Στέλλα Κούκου και η Άννυ Μαρκοδημητράκη ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια μουσική σύμπραξη για δύο πιάνα και τέσσερα χέρια.

Το μουσικό ταξίδι στο χρόνο ξεκινά από τον Ρώσο –γεωργιανής καταγωγής-- ρομαντικό συνθέτη του 19ου αιώνα Alexander Borodin με μια μεταγραφή των δημοφιλών Πολοβτσιανών Χορών από την ημιτελή όπερα "Prince Igor", την οποία ο Μποροντίν έγραφε για περισσότερα από δέκα χρόνια. Ακολουθεί ο Ρώσος συνθέτης Dmitri Shostakovich με το έργο "Concertino" που έγραψε για τον 16χρονο γιο του, ο οποίος και το πρωτοπαρουσίασε. Το ταξίδι συνεχίζεται περνώντας στον Γάλλο συνθέτη Claude Debussy με την "Petite Suite" και τελειώνει με μία μεταγραφή από την όπερα "Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" του Έλληνα συνθέτη Περικλή Κούκου.

Οι δύο σολίστ είναι απόφοιτες του Εθνικού Ωδείου και του Ωδείου Φίλιππος Νάκας αντίστοιχα και έχουν στο ενεργητικό τους μεταπτυχιακές σπουδές στην École Normale de Musique de Paris και πλούσια δραστηριότητα με ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου.

Πρόγραμμα

Α. Borodin: Polovtsian Dances από την όπερα Πρίγκιπας Ιγκόρ, (Μεταγραφή για δύο πιάνα: Ann Pope) / D. Shostakovich: Concertino για δύο πιάνα / C. Debussy: Petite Suite για τέσσερα χέρια / Π. Κούκος: Σουίτα για δύο πιάνα από την όπερα Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | 210 3634000

Τhe Heart of Zen

Ρεσιτάλ shakuhachi

& σεμινάριο γνωριμίας με το όργανο

από τον δάσκαλο Seiun Saruta

Παρουσιάζει ο Χρήστος Τσανασίδης

Σε συνεργασία με την 

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ
και τον

ΕΛΛΗΝΟΪΑΠΩΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

ώρα 19:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Είναι η τρίτη φορά που το Ωδείο Φίλιππος Νάκας φιλοξενεί τον δάσκαλο Seiun Saruta, φωτίζοντας κάποιες από τις πτυχές τού shakuhachi, του ιδιαίτερου αυτού μουσικού οργάνου της ιαπωνικής παράδοσης με το μοναδικό ηχόχρωμα.

Αερόφωνο της οικογένειας των φλάουτων, φτιαγμένο συνήθως από μπαμπού με επιστόμιο - απλή οπή, το οποίο κρατιέται κάθετα, το σακουχάτσι χρησιμοποιούνταν από τους Βουδιστές μοναχούς για διαλογισμό. Το όνομά του σημαίνει "1.8 πόδια", που είναι και το μήκος του. Με την κατάλληλη τεχνική ο ερμηνευτής του σακουχάτσι μπορεί να πετύχει στον ίδιο τόνο πολλά διαφορετικά ηχοχρώματα.

Ενώ μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, δηλαδή στην περίοδο Έντο της ιαπωνικής ιστορίας, η χρήση του οργάνου ήταν περιορισμένη στα πλαίσια της θρησκευτικής άσκησης, σήμερα κατέχει κεντρική θέση στη μουσική τέχνη της Ιαπωνίας, τόσο μέσα από τις παραδοσιακές μελωδίες όσο και χάρη στο πλούσιο ρεπερτόριο σύγχρονων έργων που εκμεταλλεύονται το ιδιαίτερο ηχόχρωμα και τις τεχνικές απαιτήσεις του οργάνου. Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα δημοφιλές στο ποπ - ροκ ρεπερτόριο της δεκαετίας του 1980, αφού χρησιμοποιήθηκε από διάσημα ποπ ή ροκ συγκροτήματα της εποχής.

O δάσκαλος Seiun Saruta ξεκίνησε τη μουσική του εκπαίδευση στην ηλικία των 14 ετών και μαθήτευσε κοντά σε εκλεκτούς δασκάλους της τέχνης του σακουχάτσι. Σήμερα ζει και εργάζεται ως Master διδάσκαλος και είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Shakuhachi  Issui-kai στον Νομό Ibaragi της Ιαπωνίας. 

Πρόγραμμα

Chooshi honshirabe / Kyuushuu reibo - Tsukushi reibo / Yamagoe / Ajikan / Henro

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | 210 3634000

Χριστουγεννιάτικη συναυλία

της Ορχήστρας Εγχόρδων και της Χορωδίας του Ωδείου Φίλιππος Νάκας

ΤΡΙΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ώρα 20:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 

Με έργα πολύ αγαπητών στο κοινό κλασικών συνθετών -G. F. Händel, M. Mussorgsky, A. Glazunov, M. D. Pujol - αλλά και με μία διαχρονική περιήγηση σε χριστουγεννιάτικους ύμνους από όλο τον κόσμο, υποδέχεται τα Χριστούγεννα το Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Σολίστ, ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν.

Η ορχήστρα εγχόρδων και η χορωδία του Ωδείου, αξιοποιώντας  σε ομαδικό επίπεδο το έμψυχο μαθητικό δυναμικό του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, προσφέρουν στα μέλη τους ανεπανάληπτες εμπειρίες συλλογικής εκτέλεσης και τη γνώση και πρακτική που είναι απαραίτητη για κάθε μουσικό. Τα δύο αυτά σύνολα δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαπέντε χρόνια με συναυλίες στο ωδείο, αλλά και σε άλλους χώρους (Μουσείο της Ακρόπολης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), έχοντας επενδύσει στη μελέτη και παρουσίαση ρεπερτορίου που παρουσιάζει πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Διδασκαλία - Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου


ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | 210 3634000

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Δραγατάκη (22/01/1914 - 18/12/2001)
18 χρόνια μετά...

Παρουσίαση της έκδοσης του Καταλόγου Έργων του -

Συναυλία - Έκθεση

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ώρα 20:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

18 χρόνια ακριβώς πέρασαν από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Δραγατάκης, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μουσικής ζωής του τόπου μας, που έβαλε τη σφραγίδα του στον ελληνικό 20ό αιώνα. Αποτίοντας φόρο τιμής στον πολυγραφότατο  συνθέτη και δάσκαλο, οι εκδόσεις Φίλιππος Νάκας παρουσιάζουν σε μια βραδιά μουσικής και μνήμης την έκδοση: "Συστηματικός και Βιο-βιβλιογραφικός κατάλογος έργων Δημήτρη Δραγατάκη" της Μαγδαληνής Καλοπανά.

Θα προλογίσουν: Καίτη Ρωμανού, μουσικολόγος, Βάλια Δραγατάκη-Κορωνίδη, μέλος ΔΣ Φίλων Δ. Δραγατάκη, κόρη του συνθέτη, Θωμάς Ταμβάκος, μουσικογράφος-κριτικός-ερευνητής-συγγραφέας, Ιάκωβος Κονιτόπουλος, συνθέτης, μαέστρος, Γ. Γραμματέας ΕΕΜ, Ευάγγελος Κοκκόρης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας

Την έκδοση θα παρουσιάσει η μουσικολόγος, μελετήτρια του έργου του Δ. Δραγατάκη, 

Μαγδαληνή Καλοπανά.

Την παρουσίαση της έκδοσης θα ακολουθήσει συναυλία με έργα του Δ. Δραγατάκη.

Ερμηνεύουν οι: Νίκος Νικόπουλος φλάουτο, Λητώ Θώμου, Λορέντα Ράμου πιάνο, Νέλλη Οικονομίδου βιολί

* Από τη Δευτέρα 16/12 και για μία εβδομάδα θα εκτεθεί μέρος του αρχείου του Δημήτρη Δραγατάκη (αυτόγραφες παρτιτούρες, εκδόσεις, προγράμματα εκτελέσεων, δημοσιεύματα στον τύπο, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα). Η έκθεση θα πλαισιώνεται από την προβολή ντοκιμαντέρ.

Επιστημονική επιμέλεια: Μαγδαληνή Καλοπανά.

Εικαστική επιμέλεια: Ισμήνη Κορωνίδη.

Το αφιέρωμα διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και με τη συνεργασία του Συλλόγου Φίλων Δημήτρη Δραγατάκη και του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου.

Πρόγραμμα

Τρεις ομιλίες, για σόλο φλάουτο (1973, Α.Κ.Κα. 11.1) / Εν Σάμω, για φλάουτο και πιάνο (1998, Α.Κ.Κα. 7.2) /Νανούρισμα/Berceuse, για βιολί και πιάνο ([1942-1949], Α.Κ.Κα. 5.2α) / Σπουδή Ι, Σπουδή ΙΙ, για σόλο πιάνο (1981, Α.Κ.Κα. 9.8, 9.9)

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | 210 3634000

----

Χριστουγεννιάτικη συναυλία παρέα με την "Αγέλαστη Πολιτεία" των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα   

από τις Παιδικές - νεανικές Ορχήστρες και Χορωδίες του Ωδείου

Πέμπτη 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ώρα 20:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Οι παιδικές και νεανικές ορχήστρες και χορωδίες του Ωδείου Φίλιππος Νάκας,  εν αναμονή των Χριστουγέννων, μας διηγούνται, μέσα από τις νότες και τους στίχους, την ιστορία των αδελφών Κατσιμίχα, που χρησιμοποιεί τον θρύλο των καλικάντζαρων με έναν πολύ πρωτότυπο και ευρηματικό τρόπο. Οι καλικάντζαροι καταφέρνουν να δώσουν χαρά και αισιοδοξία στους δυστυχισμένους και μοναχικούς ανθρώπους μια πολιτείας. Συμπρωταγωνιστές στα ανατρεπτικά σχέδιά τους είναι τα παιδιά που συμμετέχουν στην εξέλιξη των δρώμενων και κρατούν τελικά καλά φυλαγμένο, το μυστικό της αληθινής ευτυχίας.

Όταν βγήκε η "Αγέλαστη Πολιτεία", την αγαπήσαμε τόσο πολύ που, αν και χριστουγεννιάτικη, την ακούγαμε ακόμα και τον Αύγουστο. Φέτος ήρθε η ώρα να την ενορχηστρώσουμε και παρουσιάσουμε με τις Παιδικές Ορχήστρες & Χορωδίες του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, μιας και ανακαλύψαμε ότι τα παιδιά αγαπάνε αυτό το έργο σήμερα όσο το αγαπήσαμε εμείς τότε. Η "Αγέλαστη Πολιτεία" συνθέτει το τέλειο σκηνικό για τις μαγικές γιορτές που πλησιάζουν.

Διδασκαλία - διεύθυνση Ορχηστρών: Νέλλη Οικονομίδου, Νεφέλη Λιούτα

Διδασκαλία - διεύθυνση Χορωδιών: Αλεξάνδρα Κλάδη, Τάνια Γιαννούλη
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | 210 3634000

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus