page top

Ένα-δύο τραγουδάκια την ημέρα....το γιατρό τον κάνουν πέρα;

Επιμέλεια : Σαβίνα Ακουμιανάκη Ψυχολόγος MSc

Δημοσιεύτηκε 7/1/2013 15:09

Για όλους όσους υποφέρουν από την καρδιά τους, έρχονται καλά νέα. Όλο και πιο συχνά ακούμε αποτελέσματα ερευνών πανεπιστημίων με ερευνητικό θέμα, τι άλλο από το πόσο βοηθά η ακρόαση μουσικής την λειτουργία της καρδιάς μας. Με ποιον τρόπο; Με την έκκριση αυτής της μαγικής ουσίας ονόματι ντοπαμίνη. Τα αποτελέσματα λοιπόν έδειξαν ότι ασθενείς με εγκεφαλικά και εμφράγματα επωφελούνται αισθητά από την θεραπεία μέσω μουσικής, αφού η πίεση πέφτει, η διάθεση ανεβαίνει και η αναπνοή μας βελτιώνεται. Μην παραξενευτείτε λοιπόν αν σε λίγο καιρό στα νοσοκομεία -δε της Ελλάδας- αντί για φάρμακα μας προσφέρουν ένα κομμάτιVivaldi. Είναι φθηνότερο και ερευνητικά αποδεδειγμένο!

Και για όσους από εσάς απογοητευτήκατε γιατί στο άκουσμα “προβλήματα καρδιάς” περιμένατε να ακούσετε κάτι πιο...μεταφορικό, μην ανησυχείτε. Η μουσική ενεργοποιεί μεν την ντοπαμίνη αλλά δεν είναι και η μόνη που το κάνει αυτό. Όχι, δεν εννοώ διάφορα ψυχοφάρμακα! Η ντοπαμίνη απελευθερώνεται και ενεργοποιεί αισθήματα χαράς. Οι ερωτευμένοι δεν χρειάζεται να ακούσουν μουσική για να εκκρίνουν ντοπαμίνη. Εκκρίνεται άφθονη σε αυτές τις περιπτώσεις. Εδώ βέβαια υπάρχει η περίπτωση να ακούν μουσική από μόνοι τους. Κάτι σαν “ακούω φωνές!” . Με ρέγουλο όμως γιατί φωνές ακούνε και άλλοι. Οι ερωτευμένοι.... σχιζοφρενείς! Τώρα βέβαια ερχόμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα του τύπου “η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα”. Η έκκριση ντοπαμίνης μας κάνει ευτυχισμένους ή η ευτυχία μας κάνει κάνει να εκκρίνουμε ντοπαμίνη;

Η αλήθεια είναι ότι με κάποια ακούσματα χαιρόμαστε τόσο πολύ, που εκκρίνεται η ντοπαμίνη. Δεν μπορώ βέβαια να αποκλείσω και την περίπτωση έκρηξης-αντί έκκρισης- σε κάποια άλλα ακούσματα. Σε γενικές γραμμές η μουσική εξημερώνει τα ήθη και ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου. Οπότε δεν θα μπορούσα να προτείνω κάτι λιγότερο ή κάτι περισσότερο από το “ακούστε μουσική...κάνει καλό!”

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus