page top

Για μια χούφτα βινύλια - Χίλντα Παπαδημητρίου (Αστυνομικό μυθιστόρημα)

Δημοσιεύτηκε 9/11/2015 00:01

ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΒΙΝΥΛΙΑ

αστυνομικό

Σειρά: Βιβλία pocket

(ISBN: 978-960-566-581-4, σελ.: 344, τιμή: 5,50€)

Μεγάλα βιβλία, μικρές τιμές

Βιβλία για κάθε τσέπη

Το ελληνικό pocket είναι πραγματικότητα

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν βιβλία τσέπης με την αυθεντική έννοια του όρου: βιβλία δηλαδή γνωστών συγγραφέων που έκαναν ήδη μια πετυχημένη πορεία στην ελληνική αγορά με την κανονική τους έκδοση και αρκετό χρόνο μετά την έκδοση αυτή επανακυκλοφορούν σε μικρό σχήμα, σε πολύ χαμηλή τιμή (5,50 έως 6,65 €).

Ο αστυνόμος Χάρης Νικολόπουλος πλησιάζει τα σαράντα, αλλά ζει ακόμη με τη μαμά του και απασχολείται σε δουλειές ρουτίνας στη ΓΑΔΑ. Και τώρα, για πρώτη φορά του αναθέτουν τη διαλεύκανση μιας ανθρωποκτονίας. Πρέπει να βάλει τα δυνατά του να βρει τον δολοφόνο, αφού λαχταράει να κάνει καριέρα ντετέκτιβ, σαν τους ήρωες των αστυνομικών βιβλίων που διαβάζει.

Εντούτοις, η δολοφονία του συλλέκτη δίσκων βινυλίου Σταμάτη Παυλίδη αποδεικνύεται πιο περίπλοκη απ’ όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Ο αστυνόμος Χάρης Νικολόπουλος θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια παρέα ανθρώπων που όλοι έχουν κάτι να κρύψουν. Και ο Χάρης θα αναρωτηθεί: «Μα είναι δυνατόν να σκοτώσει κανείς για μια χούφτα βινύλια;».


ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

[Η συγγραφέας] πετυχαίνει την εισαγωγή ενός αναπάντεχου ντετέκτιβ, ενός σύγχρονου, απολαυστικού Έλληνα Πουαρό, του Χαρίδημου, ο οποίος πέρα από το ότι κατορθώνει να διαλευκάνει την υπόθεση, μας παρουσιάζει και πλήθος από τα δεινά του Νεοέλληνα γιου.

Αργυρώ Μαντόγλου, Ελευθεροτυπία (Βιβλιοθήκη)

Όλοι οι χαρακτήρες, αγγιγμένοι από το μαγικό ραβδί της Χίλντας, τρέχουν με το Ντεσεβό του ρομαντισμού στη δημοσιά της παρακμασμένης, αλλά ευτυχώς ακόμη ζωντανής, τσαλακωμένης ιπποσύνης της μεγαλούπολης. Κάπου μαζί τους, θέλοντας και μη, αλλά πιο πολύ θέλοντας, περιφέρεται ο αστυνόμος Χάρης Νικολόπουλος – μακάρι η συγγραφέας να μας δώσει κι άλλες περιπέτειες του εν λόγω αστυνόμου. 

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, LIFO

Η Χίλντα Παπαδημητρίου καταφέρνει να συγκεράσει δύο λογοτεχνικά είδη: το αστυνομικό και το κοινωνικό [...] Το μυθιστόρημά της μπορεί να γίνει ιδιαίτερα καυστικό, με τη διακριτικότητα που χαρακτηρίζει την πένα της. Μπορεί επίσης να γίνει αστείο, συγκινητικό, δραματικό. Απλώς γιατί είναι ανθρώπινο. […]Το Για μια χούφτα βινύλια είναι ένα πολυδιάστατο μυθιστόρημα, που ταιριάζει στο σήμερα.

Ελισάβετ Σπαντιδάκη, critique.gr

Η ελκυστική γραφή, οι γνώριμοι αθηναϊκοί χώροι, η βαθιά γνώση της μουσικής δισκογραφίας από τη συγγραφέα κάνουν το βιβλίο εκτός από ψυχαγωγικό και ανατομικό για τα «αντικείμενα του πόθου»: τα δοξασμένα βινύλια.

Κώστας Μαρδάς, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων 

Η Χίλντα Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Καλλιθέα το 1957. Τα παιδικά της ινδάλματα ήταν ο Γιούρι Γκαγκάριν και ο Μιχαήλ Στρογκόφ. Μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη, ακούγοντας Neil Young και Bob Dylan. Σπούδασε νομικά και για μια εικοσαετία είχε το δισκάδικο στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Από το 1994 ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση (μεταξύ άλλων, έχει μεταφράσει John Barth, Percival Everett, Jonathan Coe, Bob Dylan, Leonard Cohen, Raymond Chandler). Έχει γράψει δύο μονογραφίες για τους Beatles και τους Clash (εκδόσεις Απόπειρα). Έχει συνεργαστεί με μουσικά έντυπα (ZOO, Pop&Rock, Sonic) και είναι συντάκτρια του διαδικτυακού μουσικού περιοδικού MiC. Το Για μια χούφτα βινύλια είναι η πρώτη περιπέτεια του αστυνόμου Χάρη Νικολόπουλου. Ακολούθησε το Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς (Μεταίχμιο, 2013).

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus