page top

Aherusia - Review παράστασης

Επιμέλεια : Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος

Δημοσιεύτηκε 21/3/2018 07:41

Την προηγούμενη Κυριακή έλαβε χώρα η τελευταία θεατρική παράσταση των Aherusia εμπνευσμένη από τον πρόσφατο δίσκο του συγκροτήματος με τίτλο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ – Εφτά αρχές στο να είναι κανείς ανίκητος»  συνιστώντας παράλληλα μια υβριδική τραγωδία με αρθρωτά μουσικοχορευτικά δρώμενα που εκτυλίσσονται σε αρμονική συνακολουθία. 

Έχουμε να κάνουμε με μια σύγχρονη μυθουργική προσέγγιση των ‘’Προμηθεύς Πυρφόρος αλλά και Προμηθεύς Δεσμώτης’’, με τη γλώσσα που χρησιμοποιείται να είναι η κοινή ελληνιστική (1η οικουμενική) στηριζόμενη στην ζωντανή απόδοση του εν λόγω δίσκου με την παρουσία των μουσικών του συγκροτήματος να αναλαμβάνουν τη συνολική ένδυση της παράστασης σε μια στοιχειοθέτηση που εμπεριέχει ηχητικά ένα μείγμα Folk και Rock αισθητικής, ενώ τα κείμενα που αποτελούν πρωτότυπο έργο βρίσκονται  κατανεμημένα σε ισορροπία μεταξύ των συντελεστών.

Το εναρκτήριο λάκτισμα της ιστορίας μας δίνεται με την ανάβαση του Προμηθέα στον βράχο όπου και αλυσοδένεται επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να δώσει ένα σκληρό μάθημα στους ανθρώπους με στόχο την αφύπνιση τους η οποία και θα επιτευχθεί μέσα από την ώθηση για την αναζήτηση του σεβασμό προς την ίδια τους τη φύση. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως οι άνθρωποι σε προγενέστερο στάδιο είχαν συνταχθεί με το πλευρό των Τιτάνων στον αγώνα ενάντια του σκότους, μια γειτνίαση που οδήγησε στον πόθο για την αθανασία και την παντοδυναμία των Θέων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εισέλθουν στον φόβο και σε κάθε αποτρόπαια πράξη που ο φόβος δημιουργεί, ‘Ως δεσμώτης’.  ο Προμηθέας των Aherusia έχοντας πρωταρχικώς χαρίσει στους Ανθρώπους την Φωτιά και τον Λόγο αναλαμβάνει να δείξει πως ο φόβος είναι μόνο μια επιλογή και μέσω του διδακτικού και συμβολικού του μαρτυρίου, παραπέμπει στον τρόπο μέσω του όποιου πρέπει να καταπολεμηθεί και να μην γίνεi δεκτός.

Η συμφιλίωση του ανθρώπου με τη φύση του είναι το κλειδί της ευδαιμονίας καθώς και της  υγιούς εξέλιξης της πνευματικής και πολιτισμικής του ύπαρξης. Η παράσταση εκμεταλλευόμενη ποικιλόμορφες τεχνικές επικοινωνίας όπως την παράλληλη Video Art προβολή αλλά και την αλληγορική κινησιολογία εμπλουτισμένη με αρχαία και πιο σύγχρονα παραδοσιακά δεδομένα, επί ενός πλουραλιστικού μουσικού υπόβαθρου που εγκολπώνει εξίσου ιδιώματα και διαφορετικές εποχές και πολιτιστικά κεφάλαια καταφέρνει να περάσει στο κοινό τα προορισμένα μηνύματα , όπως και να το κάνει συμμέτοχο στα δρώμενα. Σύντομα ευελπιστούμε και αναμένουμε να παρακολουθήσουμε τον Προμηθέα και υπό το φως των αστεριών όπως μας προϊδέασε και ο σκηνοθέτης της παράστασης αλλά κaι ιθύνων νους των Aherusia,, Γιώργος Βορέας Μελάς..!

Συντελεστές

Κείμενο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Σκηνικά, Σχέδιο κοστουμιών: Γιώργος Βορέας Μελάς
Βοηθός κινησιολόγου: Joanna David
Κοστούμια: Ευαγγελία Ζορμπά
Οργάνωση παραγωγής: Αλίκη Σαρακατσάνου
Τεχνικός: Γιώργος Σηφάκης

Διανομή

Προμηθέας: Γιώργος Χατζηκυριάκος
Έξαρχος: Δημήτρης Κατσιδονιώτης
Πρώτη: Γιούλη Παπανελοπούλου
Χορός: Γιώτα Ανδρουτσοπούλου, Αλέξης Αντωνάκης, Θεόφιλος Βλάχος, Joanna David, Βίκυ Δρίβα, Ευαγγελία Ζορμπά, Μαρία Ιωάννου, Πάνος Νίκιας, Γιώργος Ποιμενίδης, Κατερίνα Παπασωτηρίου-Χατζηκυριάκου.

Μουσικοί επί σκηνής (AHERUSIA)

Κιθάρα/φωνή: Γιώργος-Βορέας Μελάς (Voreas Faethon)
Κιθάρα/φωνή: Δημήτρης Χαραμής (Drakhon)
Μπάσο /φωνή: Θοδωρής Μανίκας (Tho)
Κρουστά: Παντελής Πολύζος (Chaeronios)

 

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus