page top

Rockwave Festival 2015 - Manu Chao review

Επιμέλεια : Παναγιώτης Λουκάς

Δημοσιεύτηκε 21/9/2015 14:09

Η τελευταία εμφάνιση του Manu Chao στην Αθήνα, ήταν το 2008 πάλι στα πλαίσια του Rockwave Festival. Κοίταξα το τότε εντυπωσιακό line up. Ανάμεσα στα άλλα συγκροτήματα, ήταν και η Patti Smith! Άλλες εποχές, άλλα budget

Φέτος το πράγματα ήταν πιο περιορισμένα. Εκτός από τον Manu Chao είχαμε 3 ελληνικά συγκροτήματα που μαζί με την DJ Spery είχαν τον ρόλο για να «ζεστάνουν» τον κόσμο μέχρι να έρθει η ώρα για τον Manu Chao.  Βέβαια για «ζέσταμα» άλλο τίποτα. Με την θερμοκρασία να υπερβαίνει τους 35+, ελάχιστοι έκαναν την υπέρβαση να έρθουν από νωρίς.

Μετά την DJ Spery , είχε έρθει η ώρα για τους Les SkartOi! Όσο καλή διάθεση και να είχε η 9μελής μπάντα, ήταν αδύνατο να ξεκουνίσουν τον κόσμο που είχε πιάσει τις σκιές για να δροσιστεί. Το ska, reggae, rocksteady ύφος τους ήταν καλό , αλλά όχι για 1 ώρα . Γρήγορα με κούρασαν και πήγα προς την είσοδο που οι Batala έκαναν το show τους με τα τύμπανα. Την ώρα που ξανακατέβηκα προς τους Les SkartOi! αφιέρωναν ένα τραγούδι προς τους τραπεζίτες (όχι τα δόντια) και με αυτό μας αποχαιρέτισαν.

Στην συνέχεια είχαμε τους Fundracar. Ο ρυθμός τους, ένα ψυχoτρόπο χαρμάνι «μαύρης μουσικής κουλτούρας» (psychoreggaepunkstep) και διεστραμμένης  εκστατικότητας, διαμορφώνει ένα καθαρόαιμο μουσικό χαρακτήρα που, σε συνδυασμό με πόνο βγαλμένο από το δρόμο, σου αφήνει ανεξίτηλο το σημάδι του. Εάν δεν τους έχεις ακούσει ξανά, θέλει λίγη ώρα να τους συνηθίσεις καθώς έχουν και κάποια «λαϊκά» στοιχεία στον ήχο τους. Όταν όμως έχει ένα τραγούδι με το όνομα “Obi-Wan Kenobi”, τότε κάτι καλό κάνεις! Καθώς το νέο digital EP των Funracar, σε συνεργασία με τον Εισβολέα , έχει κυκλοφορήσει , είχαμε λοιπόν και τον Εισβολέα μαζί τους σε ένα τραγούδι.

Οι BAiLdSA με βάση τη Θεσσαλονίκη συνδυάζουν βαλκανικούς ήχους και τσιγγάνικες μελωδίες με punk αέρα σε μουσικές που δύσκολα «κρατάς τα πόδια σου στο χώμα». Η balkan gypsy-punk ταυτότητά της μουσικής της μπάντας συνδυάζει ταυτόχρονα ska, punk, reggae, rap, rock, stoner, post και indie στοιχεία αλλά και σε πιο ανατολίτικες μελωδίες. Μάλιστα είχαν παίξει και μαζί με τον Manu Chao το 2014 στην συναυλία του στη Θεσσαλονίκη. Έχοντας πια αρκετή πείρα από συναυλίες δεν ήταν δύσκολο για αυτούς να ξεσηκώσουν το κοινό παίζοντας τόσο δικά τους τραγούδια όσο και διασκευές όπως τα “Rude Boy” (Dub Inc.cover ),”Φυσάει Κόντρα” (Active Member cover) και άλλα. Μέχρι να τελειώσουν οι BAiLdSA ο κόσμος είχε αρχίσει και γίνονταν όλο και περισσότερος.

Μπορεί να μην έσπασε το ρεκόρ της εμφάνισης του Manu Chao το 2008 , αλλά και πάλι ήταν αρκετός. Είναι γνωστό ότι ο Manu Chao είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην χώρα μας. Και τα τραγούδια του είναι αγαπημένα , ενώ οι διάφορες πολιτικές δηλώσεις του, και η γενικότερη στάση του σε διάφορα θέματα , τον κάνουν έναν από τους πλέον αγαπημένους στην Ελλάδα. Στο μουσικό κομμάτι, που μας ενδιαφέρει, εκεί κάπου πια μας τα χαλάει. Έχοντας να κυκλοφορήσει κάτι από το 2007, οι τελευταίες του 3 εμφανίσεις στην χώρα μας , έχουν μια αίσθηση επανάληψης. Ξέρεις ότι θα ακούσεις το "Clandestino", "Mala Vida" ,"Me Gustas Tu", ξέρεις ότι θα πει διάφορα μηνύματα συμπαράστασης  όπως για παράδειγμα η ελληνική σημαία που είχε που έγραφε "LIBERTA - ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΟΒΟ -NO AL MIEDO- manu", ξέρεις ότι η πλειοψηφία του κοινού θα χορέψει, θα διασκεδάσει, θα περάσει καλά, και πια και τίποτα καινούριο να μην κυκλοφορήσει ξανά, όσο έρχεται στην Ελλάδα και θα υπάρχει φτηνό εισιτήριο θα έχει τον ίδιο , μπορεί και παραπάνω κόσμο. Ο Manu Chao πρέπει να έπαιξε καμιά 25αριά τραγούδια σε μια συναυλία που κράτησε πάνω από 2 ώρες.

Με τον Manu Chao ολοκληρώθηκε το πιο εμπορικό , σε προσέλευση κόσμου Rockwave. Με εξαίρεση την ημέρα των Prodigy-που και εκεί είχε κόσμο- οι άλλες μέρες είχαν συνολικά πάνω από 60000 κόσμο. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε ένα συγκρότημα που είναι στο peak του, τους Black Keys, ένα τεράστιο pop όνομα των Robbie Williams, και μια δοκιμασμένη συνταγή με Prodigy-Judas Priest. Φαίνεται λοιπόν ότι το Rockwave έκανε ένα restart και αναμένουμε το επόμενο. Ραντεβού του χρόνου…

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus