page top

18 Μαΐου ελεύθερη είσοδος σε όλα τα Μουσεία

Δημοσιεύτηκε 23/5/2015 17:37

18 Μαΐου ελεύθερη είσοδος σε όλα τα Μουσεία

Τα μουσεία της Αθήνας γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Συναυλίες, ξεναγήσεις, ομιλίες και εργαστήρια για παιδιά περιμένουν τους Αθηναίους με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων δίνοντας την ευκαιρία να απολαύσουν ΔΩΡΕΑΝ τα εκθέματα αλλά και τις εκδηλώσεις τους.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να έλθουν τα μουσεία πιο κοντά στους κατοίκους μιας πόλης. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε έναν «οδηγό» δράσεων σε αυτά, για να αποφασίσετε εγκαίρως ποιες από αυτές σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε από κοντά!

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (ΓΚΑΖΙ)

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Για το 2015, το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» και τιμώμενο μουσείο για φέτος από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (ΒΦΜ), ένα παλαιό εργοστάσιο που έχει αναδειχτεί στον πιο αντιπροσωπευτικό χώρο βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης.

Ως εκ τούτου, το ΒΦΜ οργανώνει μία πλούσια σειρά δράσεων, εκδηλώσεων, εκθέσεων, ξεναγήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων μεταξύ 15 και 24 Μαρτίου. Οι δράσεις ξεκινούν την Παρασκευή 15 Μαΐου στις 17:00, με την ημερίδα που συνδιοργανώνουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM με τίτλο «Εκπαιδευτικές δράσεις για τον βιομηχανικό πολιτισμό» στο Αεριοφυλάκιο 1-Αμφιθέατρο της «Τεχνόπολις». Το υπόλοιπο πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Έναρξη του εορτασμού

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, 19:00 (Παλαιοί Φούρνοι και Νέο Υδαταέριο)

  • Χαιρετισμοί και ομιλίες από εκπροσώπους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, του ICOM, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων και ειδικούς σε θέματα μουσείων και βιομηχανικής κληρονομιάς
  • Προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Το Γκάζι» (1967) του Δ. Σταύρακα
  • Μουσικό event από τους Crime Swing Investigation (C.S.I.)

Περιοδικές εκθέσεις

Δευτέρα 18-Κυριακή 24 Μαΐου 2015, 10:00-20:00 (Παλαιοί Φούρνοι)

  • Έκθεση παιδικής ζωγραφικής «Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της πόλης τους», με 30 έργα παιδιών από 6-10 ετών. Μια συνεργασία του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.
  • Έκθεση «Σωλήνες, πόδια και χρώματα στο Μουσείο» με κολάζ φωτογραφιών μαθητών που επισκέφτηκαν το ΒΜΦ. Την έκθεση επιμελούνται οι εθελοντές του Μουσείου.

Θεματικές ξεναγήσεις και συζητήσεις με τους δημιουργούς του ΒΦΜ

Τρίτη 19- Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, 17:00-20:00

  • «Άνθρωποι και μηχανές στο εργοστάσιο φωταερίου»

Τρίτη 19 Μαΐου, 18:30 (Καμινάδα Β)
Ξενάγηση από το Γιάννη Στογιαννίδη, Ιστορικό-ερευνητή
Ο ιστορικός Γιάννης Στογιαννίδης μας καλεί σε μια διαδρομή στο Μουσείο για να γνωρίσουμε όλους αυτούς χάρη στους οποίους λειτουργούσε το εργοστάσιο φωταερίου, τους μηχανικούς, τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες. 

  • «ΒΜΦ Backstage!»

Παρασκευή 22 Μαΐου, 17:00 (Παλαιοί Φούρνοι)
Συζήτηση με τους: 
- Ανδρομάχη Γκαζή, Επίκουρος καθηγήτρια μουσειολογίας (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο)
- Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου, Αρχιτέκτων Μουσειολόγος
- Χριστόφορο Μπρέλλη, Σχεδιαστής (Antidot Design Studio)
Πώς ένα παλαιό εργοστάσιο φωταερίου αλλάζει χρήση και μετατρέπεται σε μουσείο; Τι σημαίνει φτιάχνω ένα μουσείο; Σχεδιάζω την εταιρική ταυτότητα; Σχεδιάζω μια διαδρομή; Αναζητώ το κοινό μου ενώ παράλληλα προσπαθώ να προσεγγίσω νέα κοινά; Μεταδίδω τις ιδέες μου σε απλή γλώσσα;
Η Ανδρομάχη Γκαζή, η Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου και ο Χριστόφορος Μπρέλλης συζητούν με το κοινό και εξηγούν τις προσδοκίες και τη λογική πίσω από το σχεδιασμό του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου αλλά και τη διαδικασία ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου.

  • «Όταν τα αντικείμενα μιλούν»

Σάββατο 23 Μαΐου, 18:30 (Καμινάδα Β)
Ξενάγηση από τη Θάλεια Σπυριδάκι, Αρχαιολόγο-μουσειολόγο
Με τη βοήθεια της Θάλειας Σπυριδάκι, ανακαλύπτουμε τη συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου που διασώθηκε χάρη στους πρώην εργαζόμενους στο παλαιό εργοστάσιο και μέρος της παρουσίαζεται στο χώρο του Μουσείου. 
Για συμμετοχή στη συζήτηση και στις ξεναγήσεις, απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.

«Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου»

Σάββατο 23- Κυριακή 24 Μαΐου 2015, 12:00-14:30 (Παλαιοί Φούρνοι)
Δραματοποίηση των 6 παραμυθιών που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το φωταέριο...» με θέμα το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου, για παιδιά 5-12 ετών.
Τιμή ημερήσιου εισιτηρίου/παιδί: 3 ευρώ. Προπώληση στο Πωλητήριο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου από 8 Μαΐου. 

«Ακούω, αγγίζω και μυρίζω ένα μουσείο»

Σάββατο 23 Μαΐου 2015, 10:00 (Καμινάδα Β)
Ξενάγηση για άτομα με μειωμένη όραση και τύφλωση. Σε συνεργασία με τους Atenistas. 
«Γκάζι: ένα Βιομηχανικό Μουσείο, μια εικαστική προσέγγιση»

Κυριακή 24 Μαΐου 2015, 10:00-12:00 (Πίσω αυλή)
Υπαίθρια εργαστήρια ζωγραφικής για οικογένειες με παιδιά 5-13 ετών, με την Κατερίνα Κιπενή-Θαλασσινού (εικαστικός, απόφοιτη των εικαστικών εργαστηρίων του μουσείου και φοιτήτρια της ΑΣΚΤ). Σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.
Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν αλλά απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στα 210 3312621 και 210 3312750 (Γραμματεία Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης).

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Ήταν πέρυσι το τιμώμενο μουσείο του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, καθώς έκλεισε έναν αιώνα λειτουργίας. Φέτος δεν είναι περισσότερο φειδωλό στις εκδηλώσεις του, οι οποίες κρατούν για ένα τριήμερο, αρχής γενομένης από τη συναυλία του Σαββάτου με του Sam Roma και την Αγγελική Τουμπανάκη. Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν, ενώ ειδικά για τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 2139507 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00-16:00).

Σάββατο 16 Μαΐου

«Κωνσταντινούπολη - Θεσσαλονίκη - Αθήνα» 
Συναυλία με το συγκρότημα Ρομά μουσικών SAM ROMA, στην αυλή του Μουσείου στις 20:00. Οι Sam Roma, θα παρουσιάσουν μικρασιάτικες και παραδοσιακές μουσικές, αλλά και προσωπικές τους συνθέσεις καλώντας σε αυτό το μουσικό τους ταξίδι την τραγουδίστρια Αγγελική Τουμπανάκη.

Κυριακή 17 Μαΐου

10:00 - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Θα υπάγω εις του κήπους», για παιδιά ηλικίας 7-10 ετών (διάρκεια 1,5 ώρα).
11:00 - Εκπαιδευτική θεματική διαδρομή «Λύχνοι, τσούκκες και αγνύθες: στιγμές από τη ζωή στο βυζαντινό σπίτι», για μικρούς (από 13 ετών) και μεγάλους στη μόνιμη έκθεση (διάρκεια 1 ώρα)
12:00 - Εκπαιδευτική θεματική διαδρομή «Φωνές νερού στο Βυζαντινό Μουσείο», για μικρούς (από 13 ετών) και μεγάλους στη μόνιμη έκθεση (διάρκεια 1 ώρα)
12:00 - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το δέντρο της ζωής», για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών (διάρκεια 1,5 ώρα)
13:00 - Εκπαιδευτική θεματική διαδρομή «Βρώματα και μαγειρείες: Αναζητώντας τις βυζαντινές γεύσεις», για μικρούς (από 13 ετών) και μεγάλους στη μόνιμη έκθεση (διάρκεια 1 ώρα)

Δευτέρα 18 Μαΐου

Ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση από τους επιμελητές του μουσείου, οι οποίες θα πραγματοποιούνται παράλληλα στις βυζαντινές και μεταβυζαντινές συλλογές, με ώρες έναρξης 10:00, 11:00, 12:00 και 13:00 (διάρκεια ξενάγησης 1 ώρα). 

Μουσείο Ακρόπολης
 
Το σημαντικότερο μουσείο της πόλης έκοψε και φέτος αναμνηστικά μετάλλια σε συνεργασία με το Εθνικό Νομισματοκοπείο, με θέμα τον κόρακα της Ακρόπολης. Οι αρχαίοι θαύμαζαν την υψηλή νοημοσύνη του κόρακα που ήξερε να καθοδηγεί τους οδοιπόρους σε έρημους τόπους, να προαναγγέλλει τη βροχή και τον άνεμο γενικά το μέλλον. Παράλληλα, το μουσείο έχει οργανώσει για το Σάββατο και τη Δευτέρα ένα διήμερο θεματικών παρουσιάσεων, παιδικών προγραμμάτων και μίας συναυλίας, στην οποία το Κουιντέτο Δημήτρη Βασιλάκη θα ερμηνεύσει ευρωπαϊκά τραγούδια σε ρυθμούς τζαζ. 

Σάββατο 16 Μαΐου

«Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες»
Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές του μουσείου θα προσφέρουν στο κοινό τη βραδινή θεματική παρουσίαση «Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες» στις 20:30 και στις 22:30. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας, με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων ανά παρουσίαση τα 35 άτομα. Οι εγγραφές γίνονται στο Γραφείο Πληροφοριών από τις 20.00 της ίδιας ημέρας (διάρκεια: περίπου 50 λεπτά). 

Ευρωπαϊκά τραγούδια σε ρυθμούς τζαζ
Για να γιορτάσει την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, το μουσείο θα φιλοξενήσει στον προαύλιο χώρο του στις 21.00 το Κουιντέτο του Δημήτρη Βασιλάκη που θα ερμηνεύσει τραγούδια από διάφορα μέρη της Ευρώπης, με άρωμα τζαζ, swing, latin, blues, fado, r&b, cool, με την εκφραστική φωνή της νέας τραγουδίστριας και συνθέτιδας, Σάσας Παπαλάμπρου.
Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, ενώ η είσοδος θα είναι δωρεάν από τις 20.00 έως τα μεσάνυχτα.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

«Ο κόρακας και άλλα φτερωτά»
Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές του Μουσείου θα προσφέρουν αυτή τη θεματική παρουσίαση για ενήλικες στις 10:30, 12:30 και στις 18:30 (στα ελληνικά) και στις 15:00 (στα αγγλικά). Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας, με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων ανά παρουσίαση τα 35 άτομα. Οι εγγραφές γίνονται στο Γραφείο Πληροφοριών από τις 8 το πρωί και μετά (διάρκεια: περίπου 50 λεπτά).
   
«Φτερά και πούπουλα»
Παιδιά μέχρι 12 ετών, ατομικά ή σε σχολικές ή άλλες ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα το αγαπημένο τους φτερωτό πλάσμα, όπως τον κόρακα, την κουκουβάγια, τον αετό, αλλά και τη σφίγγα, τη σειρήνα, τον Ερμή. Θα βρουν τους αρχαιολόγους-φροντιστές ανάμεσα στα αγάλματα του πρώτου ορόφου του μουσείου και θα ακούσουν γι’ αυτά μύθους και όμορφες ιστορίες από την αρχαιότητα. Στη συνέχεια θα αναζητήσουν στις αίθουσες του Μουσείου πετούμενα με οδηγό τη δική τους δημιουργία. Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές θα περιμένουν τα παιδιά από τις 8:00 μέχρι τις 20:00 σε σταθερό σημείο στην αίθουσα των Αρχαϊκών Γλυπτών, όπου υπάρχει σχετική σήμανση. Για τη δράση θα χρησιμοποιηθούν ήχοι, εικονογραφικές και γραπτές πηγές σε ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και υλικά για δημιουργία.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Διήμερης διάρκειας είναι και το πρόγραμμα που ετοίμασε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο απευθύνεται τόσο σε μεγάλους, όσο και σε παιδιά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Κυριακή 17 Μαΐου

«Παραμύθια με τις Παραμυθοκόρες για ξόρκια, φυλαχτά και μαγικά»
Για τους μικρούς φίλους θα πραγματοποιηθούν στις 11:30 και 13:30 αφηγήσεις παραμυθιών με αφορμή τη σπουδαία έκθεση Ίασις, οι οποίες θα παρουσιάζονται ταυτόχρονα και στη νοηματική γλώσσα από το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γλώσσας Γέφυρες Επικοινωνίας, ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν και παιδιά με προβλήματα ακοής

«Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης»
Πρόκειται για μία σειρά σύντομων εργαστηρίων μεταξύ 12:00 και 15:00, και πάλι για τα παιδιά. Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων από σήμερα, Δευτέρα 11/5, στο τηλέφωνο 210 7294220.

Δευτέρα 18 Μαΐου

Εκπαιδευτικά προγράμματα για τα Ειδικά Σχολεία Κωφών και Βαρήκοων Αττικής
Πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γέφυρες Επικοινωνίας μεταξύ 11:00 και 13:00. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 7239438

Ξενάγηση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στην έκθεση ΙΑΣΙΣ
Θα πραγματοποιηθεί στις 17:30 σε συνεργασία με τη Μονάδα Ακαδημαϊκής Στήριξης και Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Απευθύνεται σε όλα τα μέλη της κοινότητας των κωφών, σε βαρήκοους καθώς και στο ευρύ κοινό. Θα υπάρχει ταυτόχρονη υποστήριξη για χειλαναγνώστες/ες. Για την ξενάγηση υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων (ομάδα 20 ατόμων) και θα τηρηθεί σειρά με δελτία προτεραιότητας, με τη διανομή των δελτίων να ξεκινά στις 17:00.

«Παρόν και μέλλον των αρχαιολογικών μουσείων»
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00, στο πλαίσιο του κύκλου δημόσιων συζητήσεων και διαλέξεων με θέμα «Κοινωνία & Παρελθόν» που διοργανώνει το μουσείο σε συνεργασία με το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Auditorium (5ος όροφος), με την αίθουσα να ανοίγει στις 18:20.

Μουσείο Παιδικής Τέχνης

Εκτός του ότι ενώνει τις δυνάμεις του με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης πραγματοποιεί εκδηλώσεις και στον δικό του χώρο.

Κυριακή 17 Μαΐου

Παρουσίαση του βιβλίου «Είμαι ένας καλλιτέχνης» & εργαστήριο ζωγραφικής
Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης παρουσιάζει το βιβλίο «Είμαι ένας καλλιτέχνης» των εκδόσεων Key Books, με τον μικρό πρωταγωνιστή του που αγαπάει τα χρώματα, τα σχήματα, τις υφές και εμπνέεται από τα… πάντα. Επιπλέον, δύο απόφοιτοι των εικαστικών εργαστηρίων του Μουσείου, η Αγγελική Ανδριανοπούλου και η Κατερίνα Παλαμά, αποκαλύπτουν τα ζωγραφικά μυστικά στους μικρούς καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην παρουσίαση και ζωγραφίζουν μαζί τους, στο εργαστήριο ζωγραφικής που ακολουθεί. Οι ώρες που θα πραγματοποιηθεί το event είναι 10:30-12:00 και 12:30-14:00. Τα εργαστήρια είναι οικογενειακά. Οι γονείς παραμένουν μαζί με τα παιδιά τους, έχουν την επίβλεψή τους και ζωγραφίζουν μαζί τους. Σε κάθε εργαστήριο μπορούν να συμμετάσχουν συνολικά έως 35 άτομα, ενώ λόγω αυτού του περιορισμού είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης στη Γραμματεία του μουσείου Παιδικής Τέχνης στα τηλέφωνα 210 3312621 και 210 3312750.

Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων
Ο ΟΠΑΝΔΑ οργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων και δράσεων σε χώρους του Δήμου.

Σάββατο 16 Μαΐου

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» 
10:00-11:00: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσειακής αγωγής για παιδιά 5 - 7 ετών με θέμα τη ζωή και το έργο της μεγάλης ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη.
Τα παιδιά με τη βοήθεια των μουσειοπαιδαγωγών και μέσα από εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, αντιλαμβάνονται το ρόλο και τη σπουδαιότητα των μουσείων στην κοινωνία των ανθρώπων, αντλώντας παράλληλα πληροφορίες για σύγχρονους τρόπους διάσωσης, διατήρησης και διάδοσης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλ. 210 3243987.
12:00-16:00: Το μουσείο συμμετέχει στη δράση “Open House Athens” για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής στο ευρύ κοινό και το προσκαλεί να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής του Αρχοντικού της Αγγελικής Χατζημιχάλη, το οποίο είναι σχεδιασμένο (1924-1927) από το σπουδαίο αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα αρχιτεκτονικής, όπου συνδυάζεται αρμονικά η παράδοση με τις ανέσεις ενός σύγχρονου σπιτιού. Η δράση επαναλαμβάνεται και την Κυριακή 17 Μαΐου, μεταξύ 11:00 και 14:00

Δευτέρα 18 Μαΐου

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»
19:00-20:00: Ξενάγηση από τη λαογράφο του Μουσείου στο Αρχοντικό της Αγγελικής Χατζημιχάλη με αναφορά στη ζωή και το έργο της, αλλά και στο σύνολο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς μέσα από τη λειτουργία των Μουσείων στο πλαίσιο της θεματικής που έχει οριστεί φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές». Εκτός από την προγραμματισμένη ξενάγηση, θα πραγματοποιούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας ατομικές και ομαδικές ξεναγήσεις.

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»
10:00-13:00: Ανοιχτός περίπατος «Τα παλιά επαγγέλματα σε μια γειτονιά της Αθήνας του Μεσοπολέμου» στη μόνιμη συλλογή «Οδοιπορικό στην Παλιά Αθήνα»
14:00-17:00: Ανοιχτός περίπατος «Παρέα με τον Καραγκιόζη!» στη μόνιμη συλλογή «Φιγούρες Θεάτρου Σκιών Οικογένειας Χαρίδημου»
20:00: Μουσικό δρώμενο από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου ΑθηναίωνΜουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» - Πάρκο Ελευθερίας
10.00-13.00: Γνωριμία με το Μουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»
Ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου με αναφορά στη ζωή και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου, προβολή οπτικοακουστικού υλικού, γνωριμία με τα εκθέματα και τα τεκμήρια της συλλογής, καθώς και με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής.
10.30: Μουσικό δρώμενο από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στον υπαίθριο χώρο του ΜουσείουΠινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Κτίριο Μεταξουργείου
19.30: «Με έμπνευση από τη φύση»
Θεματική περιήγηση στη μόνιμη έκθεση με αφορμή ζωγραφικά έργα, εμπνευσμένα από τη φύση και συζήτηση
20.30: Συναυλία της Big Band του Δήμου Αθηναίων

Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη οργανώνει την Τρίτη 19 Μαΐου στις 19:30 εκδήλωση αφιερωμένη στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Για την προσφορά και τις δράσεις του τελευταίου θα μιλήσουν η Όλγα Κατσιαρδή-Hering (καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου (καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), η Μάγια Τσόκλη (δημοσιογράφος) και η Αγγελική Γιαννακίδου (ιδρύτρια και πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης).

«Ελληνικός Κόσμος»

Το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 17 Μαΐου με δωρεάν είσοδο στην έκθεση «Toy Stories», από τις 10:00 έως και τις 18:00.

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus