page top

THE MONTOFOLI FESTIVAL: Ένα πρωτότυπο μουσικό εγχείρημα διαδραματίζεται σε ένα κτήμα!!

Επιμέλεια : Αλέξανδρος Γερασίμου

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Το μεράκι, η φαντασία, η όρεξη για δημιουργία και φυσικά η αγάπη για τη μουσική, είναι η συνταγή που κρύβεται πίσω από τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής του κτήματος Μοντοφώλι, που συνεχίζεται και φέτος, για δεύτερη χρονιά, πιστό στις ημερομηνίες του ραντεβού του με το κοινό, για να απολαύσουμε μαζί τις μεγαλύτερες σε διάρκεια μέρες του έτους, με εξαιρετική μουσική και αξιόλογους μουσικούς από όλο τον κόσμο.

Πότε ξεκίνησε η προσπάθεια που ακούει στο όνομα «The Montofoli Festival» και από πού πήρε το όνομα του;

Το πρώτο φεστιβάλ έγινε τον Ιούνιο του 2012 με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μουσικής που είναι η 21η Ιουνίου. Το Κτήμα Μοντοφώλι, από όπου το φεστιβάλ πήρε το όνομά του, βρίσκεται στην Παλαιά χώρα Καρύστου, στη Νότια Εύβοια, και υπήρξε από την αρχαιότητα σημείο αναφοράς στην περιοχή. Σήμερα καλλιεργούνται στο κτήμα τέσσερις γηγενείς αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες από τις οποίες παράγεται το γλυκό κρασί ‘Κτήμα Μοντοφώλι.’

Ποιά φιλοσοφία διέπει το φεστιβάλ;

Η ιδέα του φεστιβάλ προέκυψε από την αγάπη του εμπνευστή του για τη μουσική. Γίνεται μία επιλογή μουσικών κομματιών, κλασικής μουσικής και jazz, που διακρίνονται για την ομορφιά τους και τη μελωδικότητά τους αλλά και την καλλιτεχνική τους αξία. Σκοπός είναι η μουσική να ‘κινήσει’ τον θεατή με την ιδιαίτερη έκφραση που μπορεί να έχει σε ένα υπαίθριο περιβάλλον με το φως του απογευματινού ήλιου και της σελήνης όταν νυχτώνει.

Είναι το πρώτο εγχείρημα τέτοιου τύπου που πραγματοπoιείται στην Εύβοια;

Η Νότια Εύβοια είναι πολύ ενεργή σε εκδηλώσεις παντός είδους. Η μουσική σχολή της κ. Εύας Βασιλοπούλου που συμμετέχει και στο φεστιβάλ με μαθητές της που θα ‘ανοίξουν’ το πρόγραμμα των συναυλιών είναι ιδαίτερα δραστήρια όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά όλο τον χρόνο. Η ιδιαιτερότητα του φεστιβάλ είναι ότι οι καλλιτέχνες είναι επαγγελματίες διεθνούς κύρους από όλο τον κόσμο, και, παρόλο που έχουν παίξει στους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους στις χώρες που ζουν ή που επισκέπτονται, η εμπειρία της συμμετοχής τους σε ένα υπαίθριο φεστιβάλ που γίνεται μέσα σε έναν αμπελώνα και στον ιδιαίτερο χώρο που λαμβάνει χώρα, είναι, όπως μας λένει οι ίδιοι, πραγματικά ξεχωριστή. Αυτό νομίζω το λαμβάνει και ο θεατής.

Τι θα δούμε φέτος στο  φεστιβάλ;

Φέτος θα ακουστούν έργα του Eugène Ysaÿe, του Luigi Boccherini, του Béla Kovács, του Mozart, του Gabriel Fauré και του Σκαλκώτα, του Bach και του Arcangelo Corelli, ενώ στο δεύτερο μέρος κάθε συναυλίας, στο μέρος της Jazz, με σαξόφωνο, τρομπέτα, drums, κιθάρα και φωνή συμμετέχουν η Κατερίνα Πολέμη, ο Sylvain Rifflet, ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος και ο Γιάννης Αγγελόπουλος.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης θεωρείτε ότι τώρα βγαίνουν προς τα έξω δουλειές, καλλιτεχνικές απόψεις έστω και με low badget παραγωγές; Μέσα στα δύσκολα η τέχνη δίνει το παρών “δείχνοντας” την δυναμική, το χαρακτήρα που εκ φύσεως διαθέτει;

Είναι σίγουρο ότι η καλλιτεχνική έκφραση δεν ‘ακούει’ σε εποχές και οικονομικές συγκυρίες. Λέγεται ότι η σημαντικότερη τέχνη έχει γίνει σε περιόδους δυσκολιών και προκλήσεων και όχι σε περιόδους ευημερίας. Δεν γνωρίζω αν ισχύει, πάντως, θέλω να πιστεύω πως η καλή τέχνη πάντα βρίσκει και τους ανάλογους θαυμαστές.

Τα επόμενα βήματα του «The Montofoli Festival» είναι…

Να γίνεται καλύτερο χρόνο με τον χρόνο και να καταφέρει να εμπνεύσει παρόμοιες πρωτοβουλίες στον τόπο μας αλλά και αλλού.

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.jazzbluesrock.gr/product.aspΆcatid=1357

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus