page top

Pat Metheny - Whats It All About

Nonesuch Records

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Το νέο ακουστικό και κιθαριστικό σόλο άλμπουμ του Pat Metheny εμπεριέχει κλασικές και συνάμα πασίγνωστες μελωδίες των Paul Simon, John Lennon & Paul McCartney, Burt Bacharach, Henry Mancini και άλλων περιγράφοντας το ο ίδιος ως εξής:

«Πάντα ήθελα να ηχογραφήσω τις μελωδίες οι οποίες ήταν στον μουσικό μου ορίζοντα πολύ πριν ηχογραφήσω κάτι δικό μου ή ακόμα και πριν μάθω να παίζω οποιοδήποτε μουσικό όργανο. Το κάθε ένα από αυτά τα κομμάτια με έσπρωξαν ένα επίπεδο παραπέρα και ήταν αυτά με τα οποία πορεύτηκα στο πέρασμα των χρόνων».

Έτσι η κυκλοφορία του νέου αυτού δίσκου από την Nonesuch Records έχει δύο εκδόσεις η μία standard σε CD και η άλλη σε βινύλιο υψηλής απόδοσης μια περιορισμένη κυκλοφορία με δύο έξτρα τραγούδια από τον Thelonious Monk το "Round Midnight" και των Richard Rodgers & Oscar Hammerstein το "This Nearly Was Mine". Στο “What’s It All About” αναγνωρίζουμε ακόμα μια οπτική του έργου του Pat Metheny. Μετά από σχεδόν σαράντα ξεχωριστές ηχογραφήσεις ατόφιας μουσικής έμπνευσης του αυτό είναι το πρώτο άλμπουμ το οποίο δεν φέρει δικές του συνθέσεις και παρόλο που είναι ουσιαστικά δέκα διασκευασμένα τραγούδια είναι φιλτραρισμένα μέσα από μια αρμονική - ιδεολογικά μελωδική ηχογράφηση με μια ιδιαίτερα ανεξάρτητη προσέγγιση. Ο Pat Metheny έθεσε ήδη τον πήχη πολύ ψηλά:

«Ήταν μια ιδιαίτερη περίοδος προς το τέλος του 2001 καθώς ήμουνα σπίτι ένα βράδυ από τα γνωστά αυτά της Νέας Υόρκης και ξεκίνησα να παίζω μουσική αλλά με έναν τέτοιο τρόπο που δεν είχα ξαναπαίξει έως τώρα. Όπως όλοι μας είχαμε ένα σωρό πράγματα στο μυαλό μας τρέχοντας σε αυτήν την πόλη έτσι ήμουνα και εγώ. Μόλις είχα αγοράσει ένα καινούριο εξοπλισμό μουσικής για το σπίτι μου και ένα μικρόφωνο και είπα να τα δοκιμάσω. Μετά από έξι με εφτά ώρες είχα ηχογραφήσει σχεδόν όλο τον δίσκο. Αφήνοντας τον ξεκίνησα ένα μεγάλο tour και μετά από κάποιους μήνες το ξανάκουσα και εκεί κατάλαβα πως είχε γίνει κάτι μοναδικό εκείνη την βραδιά. Είχα δημιουργήσει ένα υλικό το οποίο ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτά που είχα κάνει μέχρι και τότε. Αυτό ήταν και η αρχή μου σε ένα νέο μουσικό ορίζοντα ο οποίος κατέληξε στο βραβευμένο με Grammy άλμπουμ το “One Quiet Night”. Κάπως έτσι πολλά χρόνια αργότερα ήρθε και το “What’s It All About” σαν ένα από εκείνα τα βράδια στην Νέα Υόρκη κουρδίζοντας την καινούρια μου τότε βαρύτονη κιθάρα που είχε φτιάξει αποκλειστικά για μένα η Linda Manzer μια οκτάβα χαμηλότερα και ηχογραφώντας με το ίδιο στιλ. Αφού τα είχα παίξει ήδη σε εκατοντάδες συναυλίες και έρχονταν σχεδόν κάθε φορά κόσμος και με ρώταγε σε πιο άλμπουμ είναι αυτές οι ηχογραφήσεις και τους απαντούσα ότι δεν είχα κάνει ποτέ τέτοιο άλμπουμ με αυτά τα τραγούδια τότε ήταν η σειρά του δίσκου αυτού να γίνει πραγματικότητα».  

To “What’s It All About” είναι ένα παράθυρο μαζικού ενδιαφέροντος στο υποσυνείδητο του Pat Metheny σαν κιθαρίστας που αυτοσχεδιάζει και εκτελεί με ένα εξαίσιο τρόπο κομμάτια του παρελθόντος τόσο κοινά και γνωστά για εμάς όσο και για τον ίδιο.


  What's It All About +Digital Booklet (Αγορά CD)


Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  • Tedeschi Trucks Band - Revelator

    Ηχογραφημένος στο στούντιο του σπιτιού των Trucks και Tedeschi στην Florida η μουσική έχει τελειοποιηθεί τόσο που μπορεί εύκολα το αυτί να πιάσει τις λεπτές διαφορές μεταξύ...

    περισσότερα >
  • Ray Manzarek & Roy Rogers - Translucent Blues

    Το 2008 ήταν η αρχή μιας συνεργασίας με ακουστικά όργανα ανάμεσα στον blues κιθαρίστα και του πρώην μαθητευομένου στην μπάντα του John Lee Hooker Roy Rogers με τον Ray Manzarek.

    περισσότερα >
Facebook
Twitter GooglePlus